Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 13

• 9 799
  • 154
  •   1
Отговори
# 90
Много благодаря. Не живея в България и не мога да си закупя книгата, но ще се разровя за някоя подобна
Има я качена в интернет. Ако не се справите да я намерите ми пишете, ще Ви я изпратя!

# 91
Здравейте, започнах да се информирам за този метод на захранване и искам да прочета повече по темата. Коя книга бихте препоръчали - Маги Пашова или Мария Нориега?

# 92
Мария Нориега.

# 93
Изтеглих си приложение за ЗВБ и по него днес дадох яйце, направих омлет от 2 яйца на тиган и го нарязах на стрипсове широко 2 пръста. Леле такъв ентусиазъм… за пюре никога не е била така.
На няколко пъти се даваше, защото отхапваше големи парчета и си изкарвах акъла 😅 колко хапна, колко беше по пода.. но предполагам е така в началото.
Омлетът обаче беше доста жилав, не се мачкаше с пръсти както трябва. От страх да не е суров май го пресготвих

# 94
  • София
На Мария Нориега със сигурност.
Магдалена Пашова няма опит в ЗВБ, просто за пиреден път яха вълната на модерното. Във всяка нейна книга пишв нвщо различно, според това какво е успяла да прочете в чужди блогове и какво е модерно.
Още помня какви тъпотии пишеше в първата си книга и говореше на лекциите си. Единствено от нея може да почерпите някое рецепта, за никакво захранване не мога да я препоръчам- имам детв, което захранвах, когато тя "проби" и имам наблюдения от къде тръгна и какво дрънкаше през годините.
В момента майките черпят информация и от solid starts, по наше време го нямаше- четяхме блогът на Мария Нориега- За близнаците. Там тя превеждаше статии за ЗВБ и споделяше и собствен опит. Чела съм и оригиналната книга на Джил Рапли.
Ла Лече Лига има заемна библиотека- в нея има и книгата на Мария и оригиналната на английски. Книгите се дават за четене, когато аи подкрепящ член- плащаш членски внос, за да подкрепяш организацията и си взимаш книги. Има и за възпитанието. 20 или 30 лв е за година(с тези пари се печатат информационни материали за кърмене, купуват се някакви нужности за изложения- банер, визитки на ЛЛЛ, разни неща за двмонстрации, новоизлизащи книги за обучение, за библиотеката).
В Пинтерест има много рецепти и идеи за ЗВБ. Ако тук и в двете български групи си даваюе съвети.
Ла Лече Лига прави и срещи за захранване, където а се обсъждат всичко стилове, но акцент е и ЗВБ, идват доста майки, които си захранват така бебетата и може да се види на живо.

# 95
С две ръце, два крака, две гърди и едно лакомниче препоръчвам срещите на ЛЛЛ Simple Smile Уви, не мога да посещавам толкова често, колкото ми се иска, но са много приятни Simple Smile
Не знаех, че библиотеката е заемна, ще препоръчам на бъдещи захранващи Simple Smile

# 96
  • София
Библиотеката представлява едни кашони с книги, които ми стоят в гардероба Sob Та ако някой се интересува- да пише на мен или на ЛЛЛ във фейсбук. Мога да ги донеса на някоя среща на ЛЛЛ или да предам на член, който да донесе.

# 97
Здравейте, моето мъниче стана вече на една годинка и си хапва всичко с голям апетит. Точно това ме притеснява, количеството. Знам че в този вид захранване слагаме различни неща и бебето си определя само колко да изяде, това е нещото което много ми хареса първоначално, но моята принцеса няма насищане. Имам чувството, че колкото и да ѝ сложа, всичкото ще го изяде. Та въпроса ми е, има ли някакви определени грамажи храна които се препоръчват или нещо подобно, за да мога да определя колко да ѝ давам?

# 98
  • София
Няма определени грамажи, а и това да мерил и смяташ си е хамалогия. По-скоро виж за теб колко е допустимо, детето колко иска и нека има баланс. Иначе, ако преяде и почувства дискомфорт, се предполага, че следващия път няма да св изсилва толкова, ще помни, че я е боляк коремът.
Малкият ми син е много лаком и досега си е така, но предпочитанията се менят през годуните. Преди тъпчеше всичко, дояждаше храната на баща си, на брат си...после влезе в период, в който може да тъпче, но само сладко или пържени храни. Миналата година много боледува, стоя вкъщи с баща си. А мъжът ми не готви, не иска и да грее храна между работата(работи от вкъщи) и поръчваше храна. Буквални всеки ден ядяха поръчана храна през деня, дори да сготвя. И навиците тотално се промениха. Сега, ако няма контрол и има сладко вкъщи, ще яде само това. При баба си е изкарал 10 дни само на сладолед. вафли и бонбони. Но тя нито има нерви да го контролира, нито време.
Та има си някои по-ящни, други не толкова. Големият ми син имаше проблембо захранване, поради здравословни причини. Има мярка- яде, яде сладолед и спира, защото му е дошло много. Не се е случвало да се натъпче, оставя си за после, някой път отказва да яде мазно или сладко, предпочита салата, нещо леко.

# 99
Моята се сцепваше да яде до годинка и месец. Колкото сложа пред нея - толкова ще изяде. Тогава се разболя, зъби, драми и не ядеше нищичко. После се оправи и пак започна да яде. После пак спря. Сега пак си яде. Току някой ден реши, че няма да хапне и хапка на обяд. На следващия ден изяде 3 купички супа...
Присъединявам се към Дези - давайте количество, каквото прецените. Малко е сложно, когато се храните заедно, защото не можете да кажете, че храната е свършила, а пък във вашата чиния има още, но ще се напаснете. По едно време от чисто любопитство измерих колко грама е купичката, в която ѝ давам. Гледам да има достатъчно, но ако продължава да сочи хладилника ще ѝ сложа още половин да речем Simple Smile Има си мярка, понякога ѝ остават две лъжички и сигнализира за готово.

# 100
А има ли някакво ограничение за млечните продукти? Моето дете вече е на година и половина, но от около месец + яде много кисело мляко… например кофичка на ден. Търси си го просто - за закуска, за следобедна .. отваря си хладилника и казва “мляко”. А пък има все пак и други млечни (кашкавал, сирене) и се чудя.

# 101
От жегите е. Моята живее почти изключително на таратор цяло лято Simple Smile А преди не можеше да ѝ извадиш мръвката от устата.
Бих "пробутвала" все пак и други вещества, но в крайна сметка... Simple Smile А и напоследък е дръпнала на височина, явно си ѝ трябва.

# 102
Здравейте, момичета! ☺

Предстои ни захранване, решили сме да видим дали бебчо ще има интерес към ЗВБ. Взела съм си книгата на Магдалена Пашова и тепърва ще я чета, но реших и тук да попитам тези от вас, които вече са минали и са наясно. Имам няколко въпроса:
1. Изчакахте ли бебчето да навърши 6 месеца преди да го захраните?
2. С какъв зеленчук започнахте? Колко дни предлагате един зеленчук и в какво количество? (Педиатъра ни каза - 5 лъжички, после 10, 15, 20, 25)
3. Кога му дадохте да ползва прибори и кога да държи шише с вода само?
4. И последно - какъв стол за хранене е подходящ и сте доволни?

Много благодаря предварително! ☺

# 103
  • Варна
Привет!

1. Да, изчаква се да навърши 6 месеца или поне да стои стабилно, което е винаги около 6 месеца
2. Аз започнах със сладък картоф лично - въпрос на избор е при ЗВБ
3. Аз си измислих моя "схема" и всеки ден давах нещо ново, само при алергените бях решила да не давам нищо ново в деня след алергена и да е една на седмица - тоест въведох ги доста бързо, първите 2 месеца, започнах с глутен, яйце и млечни. А зеленчуци и плодове - първия ден 1, на втория нов + стария, на третия нов + старите 2 и после вече комбинации - въведох бързо овесени ядки без глутен, за да правя палачинки с банан, всякакви кюфтенца и т.н.
4. Икеа Антилоп с възглавничка като за начало

# 104
Вижте книгата на Мария Нориега по-добре Simple Smile

Захраних на 5м2с, защото имах рожден ден и решихме по повода и детето да яде. Ние ядохме кюфтенца с пащърнак, тя само пащърнак Simple Smile Не съм мерила, гледах да има няколко парчета, за да тренира хващане. В началото много обичаше да опитва от различни парчета, да си оставя и после пак да си взима. Давах 24 часа след приготвяне в началото, след това увеличих на 48. Т.е. ако днес сготвя пащърнак, то ще яде и утре. Като утре мога да дам пащърнак и тиквичка. След това тиквичка и сладък картоф и т.н. И аз си имах моя схема, която е сбор от ЗВБ метода и неща от класическия, които са ми се строили логични и приложими за нашето домакинство. Дадох скариди преди да дам белтък. Защото така реших Simple Smile
Давах лъжица още от началото. На година и 3-4 месеца се хранеше сама, до преди това помагах, давах предварително напълнена и т.н. Заедно със захранването дадох вода, направо от чаша. Купихме шише, когато беше на 9м и пътувахме (аквафлор), шише за вкъщи взехме малко след годинка, на Авент със сламка от тези с гребенчето, големите. С него се справяше без проблем още с даването. С аквафлора още ѝ е трудно защото в по-тежък, но като остане малко няма проблем. Сега се оглеждаме за такова без сламка Simple Smile
Взехме киндеркрафт енох и не съжалявам, детето си седи наравно с нас на масата, качва се сама от известно време и не ми дреме особено, че няма да издържи 6-7-8г като трип трап Simple Smile За навън имаме кикабу киви, което също много си харесваме Simple Smile Взех идеята от позната, която ползваше такова вкъщи поради липса на място Simple Smile
Мен ако питате - погостувайте на познати преди да вземете. Бях се заканила да ползваме икейския, но за нашите цели беше неподходящ, а тия разкрачени крака ми вадеха очите. Ползвали сме по къщи за гости иии не е нашето. После мислех да взема наистина трип трап с многото приставки и да си слагам детето до мен високо докато готвя. Само че момента за това го пропуснахме, защото бяхме месец в Гърция преди захранването. Та и това отпадна. Изпадна киндеркрафт за много тънки пари от Англия и не се двоумихме Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт