Започване на процедура по инвитро и нова работа.

• 956
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте,
Никъде не срещнах подобна тема, а в момента това ме вълнува изключително много.
В момента не работя, имам дете на 4 години. Опитвахме за второ, но нещата изглежда няма да се случват по лесния начин и записах час за репрудиктивен специалист. С мъжки фактор сме и първия път забременях много трудно.
Но миналия месец пусках CV за няколко длъжности и сега получих обаждане и предложение за работа.
Обаче как да започна като знам, че ако се наложи инвитро ще трябва да отсъствам често. А няма как да кажа това на работодателя, защото никой не наема някой с идеята, че ще забременява Grinning
Но аз реално не знам колко време ще ми отнеме, може да са и години, а и не знам дали изобщо ще се получат нещата. Това какво значи да си стоя безработна докато не се откажа да бременея ли?
Какво се очаква да направя в такава ситуация?

# 1
  • Melmak
Е, какво да се очаква. Няма да си стоиш безработна. Почни си работа с идеята, че първите шест месеца си уязвима - и да забременееш, могат да те махнат. След това вече няма как толкова лесно да те уволнят.

# 2
  • Варна
Деси, разбирам дилемата ти и мисля, че ако предложението ти допада е разумно да започнеш. Това зависи от теб. Процедурата не е ясно дали е нужна към момента, а и работа винаги можеш да прекъснеш. Не можеш да наредиш цялата картина идеално, давай на малки стъпки.
Не се подлудявай сама.

# 3
Започнете работа и в същото време работете за бебе. Ако сте безработна и бременна няма да имате право на майчинство. Ако пък работите ще излезете в майчинство първата година с 90% заплата. Втората година пак ще сте в майчинство с процент от минимална заплата. Третата година пък ще имате право да удължите майчинството си като неплатено, което пък ще ви се счита за трудов и осигурителен стаж.
" Що да ям патаци, като има кюфтаци" Joy имаше един лаф

Въобще се очудих на въпроса който задавате.  Когато вземате решение е нужно да приоритизирате първо собствените си интереси

# 4
  • София
Няма да излезе в майчинство с 90% заплата, защото обезщетението се изчислява за 24 месеца назад. Както, ако ползва болнични, то се изчислява 18 месеца назад.
Започнете работа. Всичко друго са сметки без кръчмар. Може да забременеете след месец, може и след години.

# 5
  • София
Не бих смесвала двете писти.
На мен всяка процедура ми отнемаше 6-7 години опити до раждането. Не можеш да стоиш с години без работа. Т.е. можеш, когато има на кого да разчиташ и решението е твое.
А отсъствията са не повече от няколко часа седмично, което можеш да не обясняваш, а да помолиш да ги договорите като часове за сметка на дни отпуска. Днес 2 часа, утре 2, другата седмица 4 и ето ти 1 ден платен или неплатен. Така си с чиста съвест и те няма да са ощетени.

# 6
Ако имаш такава възможност, потърси работа онлайн. Или с по-гъвкав график.

От себе си знам колко е трудно да се съчетават работата и честите посещения при лекар. Подготовката за ин витро отнема доста време и новият работодател може да не разбере (не приеме) това. Е да седиш без работа също не е ок.

# 7
Аз също съм на мнението, че трябва да започнете работа. Щом сте с мъжки фактор доктора може да ви даде някакви добавки и да опитате известно време сами. Не се знае може и да стане. Като по работиш малко и минат 6 месеца и ако няма резултат ще отидете за инвитро. Не съм много запозната, но съм чувала, че ако е мъжки фактора по-бързо се задвижват нещата. И вероятността да се случи бременност не е малка, особено ако жената е здрава. Когато при жената има пречки отнема повече време. Отново ще кажа, че не съм запозната от първо лице, но така са ми споделяли.

# 8
Правила съм инвитро през лятната отпуска и съм се връщала на работа ден след трансфера. Резултата навърши 10 г.
Преди това съм правила операции през междинните отпуски и съм се връщала на работа с конците след лапароскопия.
Нужно е само да има желание и хъс за успех:)

# 9
А отсъствията са не повече от няколко часа седмично, което можеш да не обясняваш, а да помолиш да ги договорите като часове за сметка на дни отпуска. Днес 2 часа, утре 2, другата седмица 4 и ето ти 1 ден платен или неплатен. Така си с чиста съвест и те няма да са ощетени.
Зависи, Fever. Мен последния път ме викаха на прегледи през ден и пътуваме по 230 км в посока. Та за нас е цял ден отсъствие, три работни дни в седмицата.

Към авторката. Предвид че не може да се предвиди колко време ще отнеме забременяването, може би е по-добре да приемеш работата.

# 10
  • София
Всичко е възможно. Авторката още не знае как ще е при нея.
Последното ми ин витро мина в 2 прегледа (на 3-ти и на 12-ти ден) вечерта за по 20 Мин. и трансфер за няма и час. При стимулация са ме викали 2-3 пъти (през ден) само в седмицата преди пункцията. Аз винаги съм искала вечерен час. Просто е важно да си подбере клиника с гъвкаво работно време.

# 11
Съгласна съм че много зависи от клиниката. В Тутракан, примерно, ако имаш час за 15:00, може да те приемат и около 21:00 . Там на никой не му пука, че си на работа или имаш други ангажименти. Цял ден минава там.

# 12
Понеже написа, че отстствията са няколко часа седмично, Fever. На мен ми звучеше твърде категорично и за това написах зависи. Много зависи на кой лекар ще се спрат, коя клиника и т.н. При едни посещенията отнемат едно време, при други съвсем различно.

# 13
Записала съм час в Надежда, но съм на час и половина от София, а и никога не се знае и в болницата колко време ще отнеме, така че както и да го смяташ половин ден си отива.
Просто се чувствах безсилна да ги съчетая едновременно и двете неща, изглеждаше ми като да се откажа от идеята да имам второ дете, в предвид вече и годините ми - не ми се и отлага. Затова имах нужда и от малко окуражителни думи. Е работа няма да почвам, защото се оказа, че работното време не ме устройва, но ще продължавам да търся нещо по подходящо. Grinning
Благодаря на всички за изказаното мнение!

# 14
Винаги можеш да измислиш причина и един ден да отсъстваш, да уговорих преглед по-късно, примерно последния преглед за деня. Но са стоиш и да чакаш да забременее и да нявашфдруг ангажимент и само това да ти е фокуса не и добра идея.

Общи условия

Активация на акаунт