Отговори
# 480
  • Deutschland/HE
Каси, аз съм далеч от Гьотинтен, но да види във фейсбук групи на града и да се включи в тях, там пускат и обяви за предлагане/търсене, понякога има и в българските групи. Да види и в съседни населени места с удобен транспорт до Уни-то, до 30-50 минути в посока.

# 481
  • София
Здравейте скъпи съфорумки,

Мине не мине време, и аз пак моля за съвет, тъй като дъщеря ми отново изпадна в чуденка дали да продължи с "приложна" или с "теоретична" математика, а време не остана за приоритизиране.
Затова ще помоля да споделите вашето мнение по дилемата.

Въпросите, които стоят на дневен ред
- дали Математика към Университет не дава по-добър старт и възможности спрямо приложната математика? Приема ли се завършилите университет по-добре от работодатели, спрямо приложна математика и да дава по-големи възможности за професионално развитие?
- Има ли някой личен досег и впечатления за специалността "Приложна Математика и ИИ " в Техническия Университет в Щутгард /Хохшуле/?
- Има ли в други Хохшулета, които предлагат обучение в  същата специалност, които да включим към кандидатстудентската листа?

Надявам се, че отново ще дадете рамо с мнения, съвети и подход, просто аз не успявам да "вчеша" мислите на дъщеря ми и тя вече леко се паникьосва.

# 482
  • столицата
Русалка може да даде полезни съвети тук. Пак тя беше пускала линк, където може да намерите мнения за канкретни специалности и университети.

# 483
# 484
Малко встрани от темата. Днес се опитахме да изпратим колет с буркани, но се оказа, че има промени и може да се изпрати само  един буркан със Спиди или Еконт. Така каза милото. Та с кой спедитор да се изпрати колет с бабината лютеница? До сега колет в Германия не съм пращала.

# 485
  • Deutschland/HE
От няколко години Спиди са много стриктни и не приемат буркани, а за домашно приготвени абсурд. Арамекс приемаха преди, само веднъж съм изпращала с тях.

П.С. Преди 3 години обиколих 4 офиса на Спиди и в нито един не приеха. Това за Варна.

# 486
Вече нито един куриер не предлага услуга по транспортиране на домашни продукти. Изискванията са храните да са с обозначен срок на годност.
Това е информация от лично проучване, което правих зимата. Медът е абсолютно забранен, включително и от магазина.

# 487
  • столицата
С някой от куриерите от фейсбук групите не става ли?

# 488
Не е драма. Октомври като тръгна ще го въоръжа с куфар със зимнина. Така ще съм спокойна, че има продукти за един миш- маш. А на варненската майка да се похваля, че дъщеря ми след 6 години в шотландско реши да се завърне в България и започна работа във Варна. Та сега пътуваме 7 часа, но си имаме българско чедо варненче.

# 489
  • София
Транспортните фирми превозват храна.  Старозагорците, чиито координати съм пускала тук - със сигурност. Метински също, сигурно има и други. Не че ги ползвам, де, моята девойка с тази кола сама си е куриер при всяко идване. Simple Smile

В последните месеци е куриер и по линията Германия - Швейцария.  Няма ги за нищо тези 400+ км, след работа почти всеки петък поема към Швейцария, пазарува  в магазин на границата от немска страна, разбирайте  в по-евтината,  и после два дни купонясват, хойкат насам-натам,  забавляват се. Горивото ту едната плаща, ту другата.  Идната седмица, дай боже, към тях ще се присъедини и третата. Днес й беше последният семестриален изпит и последната лекция, прощална. Кратката  съвместна почивка на трите  щом мине,  за нея почва мъката с ученето  в  тези жеги за държавния..

Като си дойде  август каращата, може натам да вземе багаж на някого. През пролетта сега  возихме ракия на един младеж...Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 490
Един въпрос за квартирите, отново Simple Smile
Не мога да разбера как работи: https://www.basecampstudent.com/student/gottingen/
След като си зададеш града, периода и колко човека ще се настанят, се появяват няколко типа настаняване и ти си избираш един тип, например стая, показва се наема, депозита (с или без 2 месеца депозит), такса обслужване - 100 Евро и book!
Ама как разбираш стаята дали е свободна, къде се намира, колко още съквартиранти имаш ... Просто е показана една примерна виртуална стая, за която плащаш наем и нищо повече.
Може ли разяснения?
Благодаря!

# 491
Малко встрани от темата. Днес се опитахме да изпратим колет с буркани, но се оказа, че има промени и може да се изпрати само  един буркан със Спиди или Еконт. Така каза милото. Та с кой спедитор да се изпрати колет с бабината лютеница? До сега колет в Германия не съм пращала.
С превозвачи. Пращала съм с тях, нямат грешка . Но взимат 120 лева за 30 кг, или нещо от този сорт . Пускала съм тук техни координати , ако искаш, пиши ми на лични ще ти дам контакти .

# 492
  • София
На конкретния сайт си пише, че стаите от първите 3 типа  са предвидени за по един човек. Просто в първия случай е с обща кухня, в другите два  вече  е и със собствена кухня, и със собствена баня, просто едното студио е по-голямо. Само при апартамента може да са двама с това двойно легло, но пак не става дума за съквартиранти... Те едва ли спят заедно на спалня Simple Smile И при плащането си пише, че първата стъпка не е свързана с превод веднага, първо се получава явно потвърждение, че има св, стая от искания тип.

# 493
Стаята би трябвало да е част от някакъв апартамент, споделен имот, но къде се намира апартаментът, в който е стаята? Адрес? Те просто са дали някаква стая, примерна стая. Едва ли всички стаи изглеждат по един и същи начин.

# 494
Благодаря за съветите. Тази вечер милото имаше среща с приятели хървати и те ще вземат колета и от там ще го пратят. Не е нещо належащо, но на чашка така са решили. Луда работа.

Общи условия

Активация на акаунт