Отговори
# 525
  • София
Здравейте! Някой ходил ли е вече до Немското посолство? Изискват ли други документи освен легализираните и преведени копия от дипломата и имейли с университетите?

Днес ще минавам, но не лично. Освен легализираното вече копие на дипломата+ копия на легализираното копие не забравяйте и сертификатите за владеене на език- немски + английски + техни копия.
Ако са на хартия, да, какъвто е случаят с ДСД 2.
 Посолството НЕ заверява дигитален ДаФ, дори и да го разпечата човек.

# 526
За немско:
-  копия на преведената и легализирана диплома с апостил;
- копия на сертификата/ите по език/-ци;
- оригиналите на горните за сверка;

Копията са колкото университетите, в които ще кандидатства, ако можете си запазете едно допълнително;
На мен кореспонденция с университети не ми искаха, но оставих само три копия;
Легализираната и преведена диплома не се разкачва - копията се правят така, както е закачена;
Затова пък копията за немско посолство се прегъват в горния ляв ъгъл (като дипломата) и се защипват с телбод (това важи за копието на дипломата и ако копията на сертификатите са ви едностранни).
Подават се сутрин от 8:15 до 9 от понеделник до четвъртък и се вземат по същото време на другия ден.

# 527
Благодаря на всички за подробната информация!

# 528
Вероятно е глупав въпрос, но......
При условие, че кандидатстването е само през он-лайн платформа/и, защо трябва да се заверяват N бр копия на преведената и легализирана диплома. Като изключа няколко Уни-та, които изрично искат да получат документи по пощата, за всички други, които гледаме няма такова изискване.
Уточнявам - гледам технически университети.

# 529
  • София
Минавам отново да кажа - освобождаваме квартира в Гархинг. Перфектно, комуникативно място, близо до ТУМ. Хазяите са българи, прекрасни, изключително свестни хора. Подходящо е за студенти - един  или двойка. Обзаведена стая - спалня, гардероб, бюро, диван, столове. Кухня, баня, пералня. Всичко е ново след ремонт. Намира се на 2ри етаж в къща с дворче, на първия живеят хазяите. Възможна е регистрация на адреса. Който се интересува, ще изпратя на лично снимки.

# 530
  • Варна
Тъй като непрекъснато се пише за заверка в немското посолство . Не всички са от София. Във Варна има консулство. Заверките се правят веднага. Просто трябва предварително да се обадиш, дали са там. Отнема 5 минути. Аз носех някаква комуникация с университета, но не я погледнаха.

# 531
В Пловдив също има консулство Hug

# 532
Минавам отново да кажа - освобождаваме квартира в Гархинг. Перфектно, комуникативно място, близо до ТУМ. Хазяите са българи, прекрасни, изключително свестни хора. Подходящо е за студенти - един  или двойка. Обзаведена стая - спалня, гардероб, бюро, диван, столове. Кухня, баня, пералня. Всичко е ново след ремонт. Намира се на 2ри етаж в къща с дворче, на първия живеят хазяите. Възможна е регистрация на адреса. Който се интересува, ще изпратя на лично снимки.
Писах ти на лични .

# 533
При условие, че кандидатстването е само през он-лайн платформа/и, защо трябва да се заверяват N бр копия на преведената и легализирана диплома. Като изключа няколко Уни-та, които изрично искат да получат документи по пощата, за всички други, които гледаме няма такова изискване.

Не трябва, а има възможност. И без това заверявате едно, защо не три. В един момент на немска територия може и да потрябват. Едното остава в избрания университет и се унищожава след година. Остават две.

# 534
  • София

Не трябва, а има възможност. И без това заверявате едно, защо не три. В един момент на немска територия може и да потрябват. Едното остава в избрания университет и се унищожава след година. Остават две.
Точно така.  Назад бях написала как 5 години след старта дъщеря ми се оказа без легализирано копие на дипломата. А й трябва като част от документите за допускане до  втория държавен наесен. Не че не намери решение със заверка/ легализация при немски нотариус, но другото щеше да е по-лесно, по-бързо и безплатно.

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 12:12 от пенсионирана русалка

# 535
Здравейте, съфорумки. От години не съм писала, но ви следя /да съм в крак /. Дойде ред и малкия син да избира пътя си. Само да вмъкна, че големият вече е устроен и живее във Виена. Та малкия още се лута и избира между Германия и Австрия. Той обаче е избрал друга сфера която ме стресира - Физика. Много бих се радвала ако има деца или родители да споделят имат ли познати и как се "изкарва" с тази физика? Каква точно е и как са се спрели на нея?

# 536
Здравейте!

Някой знае ли как точно става кандидатстването за Universität Bonn, защото си направих онлайн регистрация и очаквах, че там ще си кача и дипломата, но се оказва, че искат всички документи да им се пратят на хартия? Някъде с тези документи изпраща ли се и Bewerbernummer-а, за да свържат онлайн кандидатурата с документите, или това става по друг начин?

Също за Дортмунд попълних абсолютно всички данни в системата им, качих всички необходими документи, но не можах да си изпратя формата, защото накрая ми изписа: Eine Abgabe dieses Antrages ist nicht möglich! Dieser Antrag enthält ausschließlich NC freie Studiengänge und wird somit vom Referat Internationales beworben. Bitte nutzen Sie hierfür das entsprechende Portal.

# 537
  • София
За Бон минете през бевербунгсгайд-а, той насочва кое как,  кога и къде се праща.
https://www.uni-bonn.de/de/studium/bewerbung-zulassung-und-einsc … g/bewerbungsguide

За Дортмунд очевидно не е ползван правилният портал. Явно са попълнени в заявлението само специалности  без квоти/класиране и за тях кандидатстването минава през Referat Internationales.
https://international.tu-dortmund.de/studienbewerber/-innen/bewerbung/bachelor/

# 538
За немско:
-  копия на преведената и легализирана диплома с апостил;
- копия на сертификата/ите по език/-ци;
- оригиналите на горните за сверка;

Копията са колкото университетите, в които ще кандидатства, ако можете си запазете едно допълнително;
На мен кореспонденция с университети не ми искаха, но оставих само три копия;
Легализираната и преведена диплома не се разкачва - копията се правят така, както е закачена;
Затова пък копията за немско посолство се прегъват в горния ляв ъгъл (като дипломата) и се защипват с телбод (това важи за копието на дипломата и ако копията на сертификатите са ви едностранни).
Подават се сутрин от 8:15 до 9 от понеделник до четвъртък и се вземат по същото време на другия ден.
[/quote
Здравейте, искам да попитам копията на дипломите за немското посолство цветни или черно-бели ли трябва да са? И страниците, които са двустранни ( отзад е апостила и външно министерство) на отделни страници ли трябва да са?

# 539
Няма изисквания. Може цветни, може и черно-бели. Препоръчвам едностранни копия - първо, че е по-лесно и после се сканират по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт