Отговори
# 660
  • тук-там
Мисля, че Стаси е писала кога са получили прием за общежитие. Аз не виждам да е написала кога е приет синът и в КИТ.

# 661
  • София

Аз не влизам често тук. Синът ми сам кандидатства същата специалност миналата година. При подаване на документите писа,че не е здравно осигурен , има си ЕЗОК. После я сканира и я прати в АОК. После те по служебен път уведомяват КИТ, че студентът е здравно осигурен. Ама чакахме поне месец, синът ми звъня в АОК..... Но накрая стана. Сега е отпускарски сезон и комуникацията е бавна. Но приемат всички кандидати. После става трудно и ситото е много ситно. За общежитие започна да кандидатства още през есента и всеки 2 седмици пращаше потвърдителен мейл,че участва. Отговор,че е приет пратиха през август. А на едно познато дете - през септември. И то, понеже се беше притеснило вече , беше подписало договор за квартира.....Доста трудно е с настаняването. Ако има други въпроси , пишете ми.
Аз лично го разбирам като прием в унито, иначе не би го имало пояснението за друго дете, което е имало квартира, но очевидно не и оферта за записване до септември..

# 662
  • тук-там
Аз пък разбрах, че детето не е изчакало прием в общежитие и е подписало договор за квартира.

# 663
  • София
Може, и в  двете има логика. Стаси е  дала зелена светлина да я питат/да й пишат, та  интересуващите се ще разберат Simple Smile

Нинамус, прочитайки сега поста Ви, се сетих за един разговор по-рано днес на лични в Месинджър. Писах си с едно непознато девойче, искащо да следва/чакащо класиране за медицина в  Германия. Дадох му непоискан, но добронамерен  съвет за практиките - да отхвърли поне едни 30 дни от задължителните до първия държавен 90 дни.  То сподели, че за първи път чувало за това.  Независимо дали става дума за регел или моделщудиенганг, изискванията са еднакви - практиките трябва да са общо 90 дни, правят се само в неучебно време, не могат да се накъсват на по 5-10 дни и т.н... В по-благоприятно положение  по този параграф са май само в Аахен, понеже базисът е след  6-ти, а не като физикума след 4 семестър.

# 664
  • София
Мисля, че Стаси е писала кога са получили прием за общежитие. Аз не виждам да е написала кога е приет синът и в КИТ.
[/quote
За общежитието отговорът беше през август. А че е приет в КИТ мисля,че пратиха през юли. Конкретни дати не помня, съжалявам. Както казах - синът ми движеше всичко сам. Спомням си, че бяха с приятели на Discovery EU с влак и ми прати скрийншот, че е приет в КИТ. И започнаха вълненията за общежитието. Но и оттам дойде положителен отговор през август.

# 665
  • София
Русалче, Бела Чао
Благодаря за съветите.
Всъщност драмата при нас се оформи, защото през юни получи оферта за общежитие в Щутгард и скокнахме с двата крака в този влак. Та един вид си подсигури жилище, но пък в Щутгард е писала Хохшуле и сега се чуди ако реши другаде, какво да прави с този договор. Бяха ми споделили, че е възможно да се преотдаде на друго дете, естествено предпочитаме да е българче. Вие чували ли сте за такава възможност? Не зная официално ли би се случило това,чрез самото общежитие, или неофициално...
Не ми се иска тя да взима решение на база осигурено общежитие, все си мисля, че и за друг град също ще се класира за такова, и затова и казвам този въпрос да не го мисли толкова, ама дали съм права...
Междувременно вчера е получила положителен имейл за Аахен. Аз за там лобирам Simple Smile

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 08:02 от звездица

# 666
  • София
Решението можете да вземете само вие дружно, звездица. Всичко тук ще е само в графата  съвети или  споделяне кой какво би направил, ако ставаше дума за  неговото дете.
Аз ще си позволя второто. Бих седнала с детето да обсъдим най-напред кое място  е най-желаното, ако се абстрахираме от наличието/липсата на жилище. Ако  отговорът е Щутгарт и хохшулето е избрано заради програма/повече приложност и др. смислени фактори, то значи си става дума за  конкретна ориентация. Бих го накарала във фейсбук групата да потърси човек, учещ/завършил там, който да му отговори дали е  доволен и как стои въпросът с магистратурите другаде. Иначе мастер в същото хохшуле със сигурност няма проблем. Набор на голямата ми девойка, отличник в лайстунг, съвсем целенасочено си избра хохшуле в Берлин. Майка му до преди няколко години пишеше тук, след изкараната от него магистратура в  хохшулето й загубих дирите Heart.
Ако обаче се окаже, че иска Щутгарт по-скоро от неудобство да  ви натовари финансово,а не от убеденост, че това е желание 1, тогава  е друго. Ще седна, ще обясня, че си заслужава да се пише  на Щудиренденверк с питане дали още отсега  човек може да подаде  предизвестие за напускане заради решение да учи другаде. Да, за жалост ще се загубят два-три наема, ако не се намери човек за Untermiete, но пък ще си заслужава изборът на желаното пред малко принудителния заради налично жилище.  Тогава ще остане и неприятният момент с  търсенето на общежитие на новоизбраното място, но все ще се намери нещо Simple Smile

# 667
Пенсионирана русалка, благодаря за съвета за практиките. Запознати сме с тях, четохме тук, че някои деца така процедират. Ще търсим начин и девойката да изкара 30 дена.

# 668
Отговор за прием в KIT миналата година получихме на 27 юли.

# 669
  • София
Решението можете да вземете само вие дружно, звездица. Всичко тук ще е само в графата  съвети или  споделяне кой какво би направил, ако ставаше дума за  неговото дете.
Аз ще си позволя второто. Бих седнала с детето да обсъдим най-напред кое място  е най-желаното, ако се абстрахираме от наличието/липсата на жилище. Ако  отговорът е Щутгарт и хохшулето е избрано заради програма/повече приложност и др. смислени фактори, то значи си става дума за  конкретна ориентация. Бих го накарала във фейсбук групата да потърси човек, учещ/завършил там, който да му отговори дали е  доволен и как стои въпросът с магистратурите другаде. Иначе мастер в същото хохшуле със сигурност няма проблем. Набор на голямата ми девойка, отличник в лайстунг, съвсем целенасочено си избра хохшуле в Берлин. Майка му до преди няколко години пишеше тук, след изкараната от него магистратура в  хохшулето й загубих дирите Heart.
Ако обаче се окаже, че иска Щутгарт по-скоро от неудобство да  ви натовари финансово,а не от убеденост, че това е желание 1, тогава  е друго. Ще седна, ще обясня, че си заслужава да се пише  на Щудиренденверк с питане дали още отсега  човек може да подаде  предизвестие за напускане заради решение да учи другаде. Да, за жалост ще се загубят два-три наема, ако не се намери човек за Untermiete, но пък ще си заслужава изборът на желаното пред малко принудителния заради налично жилище.  Тогава ще остане и неприятният момент с  търсенето на общежитие на новоизбраното място, но все ще се намери нещо Simple Smile

Благодаря отново Русалче! Знаеш си, че си безценна Heart
Така и ще подхождам, дано успря да преодолея нейните притеснения от финансово и битово естество, за да може да избере без задръжки това, което й е присърце. Психология си трябва...

# 670
30 дневна практика искат преди приема в първия семестър ли?
Какво може да се кара като практика в такъв случай? Само за санитар/чистач се сещам.

# 671
Звездица наема на една стая не може да бъде условие за избора на път в живота и бъдеще на млад човек.

# 672
Аз също имам въпрос за KIT, но относно статуса на документите. На някой от кандидатстващите тази година за специалностите с ограничен прием променили ли са му статуса на документите от eingegangen на gültig? Аз ги подадох моите още на 28.06, но оттогава не им е променен статуса. Писах и имейл без обаче да имам отговор, а крайният срок за документите е скоро...

# 673
  • София
30 дневна практика искат преди приема в първия семестър ли?
Какво може да се кара като практика в такъв случай? Само за санитар/чистач се сещам.
Не те задължават да е тогава, просто до първи държавен трябва да са събрани 90 дни.А практиките са възможни само в неучебно време.Затова е добре да отметне човек едни 30 дни  преди старта.Самите практики, предвид това колко са зелени на този етап бъдещите медици, се зоват Krankenpflegedienst...Та да, условно е като за санитар.Но тук, в БГ,  хората уреждат през познати  на добри места децата  си дa гледат, да им дават да мерят кръвно и подобни леки нещица..След първия държавен практиките, така наречения Famulatur,  са съвсем други. Дъщеря ми още помни с много положителни  емоции най-първата си практика, осигурена със съдействието на форумка Heart при известен столичен гинеколог.

# 674
Не е зле още в началото да разбере бъдещ лекар за какво точно учи и че не става дума само за мерене на кръвно и такива ми ти лески работи. Току виж реши навреме дали наистина е за тази професия.
Но всеки си знае. Живота е личен.

Общи условия

Активация на акаунт