Отговори
# 645
Въпрос- изпадаме в голямо чудене към къде да се насочи сина ми,Германия или Австрия,заради езика. Той излиза догодина от НЕГ с много високо ниво и личен  усет за немския, дали е рационално да се мисли да ходи във Виена където се говори не чистия немски все пак,дали няма да си свали нивото,да забрави...ей такива терзания ме осеяха днес...Какво мислите по този въпрос?

# 646
  • тук-там
Аз мисля, че това ви е най-незначителният критерий да решите къде ще учи момчето. И на двете места само ще си подобри немския. По-важни са уни, специалност, среда, логистика, възможност за наемане на общежитие и изобщо настаняване.

# 647
  • На планетата Земя
И за мен това е напълно необоснован довод при избора. Ако разсъждаваме така - нивото на немския на дъщеря ми вече е под нулата, в Швейцария  се говори на истинска немска шльокавица.

# 648
  • София
Какъв  е немският трябва да ви е последна грижа.. След 5 години в НЕГ, след бакалавър и магистър в Германия дъщеря  ми избра да работи и живее в Швейцария. И ако между Австрия и Германия има сравнително малко разлики  в немския, то между Германия и Швейцария са мноооого. А не виждам да се е притеснила, че ще забрави немския. Споделя, че  всеки един швейцарец около нея моментално преминава при нужда от Schwizerdütsch на Hochdeutsch, какво остава за австрийците.

Милето, един поздрав Laughing:
https://www.youtube.com/watch?v=NZBhHiJm59g&ab_channel=SRFBounce

Не ми е  позната самата рапърка, избрах интервюто с  нея  заради немската  шльокавица..

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 23:31 от пенсионирана русалка

# 649
  • На планетата Земя
Хахаха, е те така сме 😆😆😆 И ги разбира вече, току я карам да ми превежда чатовете им в уни групата и си умирам от смях 😆

# 650
  • София
Хахаха, е те така сме 😆😆😆 И ги разбира вече, току я карам да ми превежда чатовете им в уни групата и си умирам от смях 😆
О да, и аз първия път яко се облещих, после се разхилих на  видеото, представящо фирмата, което ми прати девойката..

# 651
  • София
Въпрос- изпадаме в голямо чудене към къде да се насочи сина ми,Германия или Австрия,заради езика. Той излиза догодина от НЕГ с много високо ниво и личен  усет за немския, дали е рационално да се мисли да ходи във Виена където се говори не чистия немски все пак,дали няма да си свали нивото,да забрави...ей такива терзания ме осеяха днес...Какво мислите по този въпрос?
Големият ми син след завършен лайстунг и с отличен немски (немци са му правили комплимент за владеенето му), като отиде да учи в Германия, каза че все едно нищо не е учил и съвсем различен език се говори там. Така че и за Германия важи Wink

# 652
  • София
Ами реално навсякъде  е така - има толкова диалекти.. Учейки, живеейки, работейки в една провинция в Германия децата  в ежедневието се напасват към местния говор. В унито, обаче,   в повечето случаи става дума за книжовен немски. Simple SmileПредполагам, че и в  Австрия, даже и в Швейцария е така.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 14:33 от пенсионирана русалка

# 653
Здравейте, пуснахме документи към hochschulstart- първа девойка за медицина, втора девойка за фармация. Илязоха надписи gültig за кандидатурите i korrekt за дипломата, PHAST и TMS. Точките, които ги смятат от дипломата после ли ги качват или изобщо не ги вписват?

# 654
  • София
Здравейте отново мили немски майчета,

Моята щерка продължава да се колебае Уни /Хохшуле и затова отново се обръщам за съвет.
Може ли да ми кажете дали е възможно след бакалавърска степен в Хохшуле да се запише магистратура в университет в Германия?

Предварително благодаря:hugs:.

пс Допълвам- тя се колебае между Аахен, Бон, Шутгард, Карлсруе, Дармщад, Билефелд.
Категорично отказа TUM, Манхайм и Дюселдорф и за там не сме подавали за там документи.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 17:47 от звездица

# 655
  • София
Звездица, никой не е в  състояние ( и не би се наел) да отговори твърдо на въпроса ти, понеже в  Германия нищо не е еднакво тук и там. За Нидерландия съм чела, че принципно  може с някакво доучване. За Германия - трябва отсега да знаеш кой е  академичният университет Х, който искаш за магистратура, че да ги питаш приемат ли с диплома за бакалавър от хохшуле У. И дори и тази яснота да имаш, което е малко вероятно към този момент, пак подозирам, че няма да ти дадат точен  отговор, а ще кажат, че зависи какви  дисциплини са изучавани в бакалавъра. Което също няма как да знаеш отсега, понеже във всички   висши учебни заведения  редом със задължителни дисциплини има и разни избираеми (дори и в толкова фиксираната откъм съдържание медицина има някакви избираеми квалификационни профили по трасето, които също дават някакви ECTS точки).

# 656
звездица значи в такъв случай както си се чуди , отваря магистратурите за които иска да кандидатства и отива на таб Voraussetzungen (предпоставки) . Tам са дадени изискванията за кандидатстване в тази магистратура или поне предмета със сравнителен хорариум. Можеш да напишеш имел на магистратурата дали при тези предпоставки тази специалност от където е става , какво би било нужно за изравняване .
Скоро слушах при нас една практикантка , която се беше преместила между две ненапълно пасващи специалности, като е допълнила необходимото и доучила и е имала съпорт от унито. Т.е. с питане и до Рим се стига. Доколкото разбирам най- ги интересува хорариума , особено по важните за спец. предмети. Успех и ако имаш нужда от помощ направи някой скриншот и го пусни тук . Ще помагаме.
И моето днес е на линия с подаването на едно място  Simple Smile  Иска и на още едно. Успех на всички. 
Света има нужда от умни млади хора Simple Smile

# 657
  • София
Принципно е  така, да, обаче и аз бих проверила за всеки случай, особено ако кандидатстването  е през отделен университетски портал, понеже тогава университетът си решава сам какво точно иска.

Здравейте,
Много благодаря за темата и полезната информация, която споделяте!!!

Синът ми ще кандидатства  Maschinenbau /машиностроене/. При попълване на онлайн-формуляра на KIT имаше въпрос относно Krankenversicherung /здравна застраховка/. Намерихме указание от университета, че Европейската здравна осигуровка е валидна, но трябва да се потвърди от немски застраховател с Modul 10 KIT Krankenversicherung. Затова все още не сме финализирали  документите, а изчакваме отговор от местен застраховател. В TUM пише, че здравна застраховка е необходима след записване.
Някой знае ли нещо повече по този въпрос?  След колко време получихте този Modul 10 от застрахователя?

Имам въпрос и относно потвърждението от университетите. Кога го изпращат  KIT , RWTH-Aachen и TUM? Чакат ли крайния срок за подаване на документи? Колко време има след това, за да се потвърди?

Относно общежитията
Синът ми кандидатства на 01.04. в системата Studierendenwerk. Получава имейли периодично, за да потвърди, че все още търси стая, но в автоматичния отговор пише, че гаранция да бъде приет няма и е добре да си търси алтернативи. От вашия опит, кога се получават съобщенията дали си приет в общежитие? Септември или по-рано?
В търсене на алтернатива попаднахме на сайт за WG-Zimmer /споделени жилища/. От няколко места познати ни предупредиха, че често такива жилища/сгради са нещо като "братства", с ангажименти да участваш в сбирките им, дори и "с членски внос до живот". Звучи меко казано притеснително! 

Ще се радвам да споделите информация или съвет!
Аз не влизам често тук. Синът ми сам кандидатства същата специалност миналата година. При подаване на документите писа,че не е здравно осигурен , има си ЕЗОК. После я сканира и я прати в АОК. После те по служебен път уведомяват КИТ, че студентът е здравно осигурен. Ама чакахме поне месец, синът ми звъня в АОК..... Но накрая стана. Сега е отпускарски сезон и комуникацията е бавна. Но приемат всички кандидати. После става трудно и ситото е много ситно. За общежитие започна да кандидатства още през есента и всеки 2 седмици пращаше потвърдителен мейл,че участва. Отговор,че е приет пратиха през август. А на едно познато дете - през септември. И то, понеже се беше притеснило вече , беше подписало договор за квартира.....Доста трудно е с настаняването. Ако има други въпроси , пишете ми.

# 658
Ние, понеже сме бързаци, подадохме за всички интересуващи го университети миналата седмица. За моя изненада, днес два университета - Аахен и Дармщад са отговорили положително. Не знам да се радвам ли, да се притеснявам ли?! Той обаче ще си чака TUM и KIT. Някой има ли опит в какъв срок отговорят от KIT за специалности без ограничение в приема? За TUM предполагам, че оговорът ще е към август.

# 659
  • София
Стаси горе е написала кога са получили отговор от КИТ миналата година Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт