Лимфедем - въпроси и отговори

• 5 537
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
София, студио Релакс, ама е със предварително записване, не става от днес за утре или другата седмица.

# 16
Включвам се и аз по темата. Мъж на 41 години с първичен лимфедем на ляво стъпало. При мен МЛД не помага особено, ползвам компресивни чорапи на MEDI, както и т.н. "toe caps" на същата марка. За сега така поддържам състоянието. Иначе, посетих лимфологична клиника в Солун (Lymphedema clinic Thessaloniki), където направих ICG - инжектиране с много малко количество флуорисцентно вещество и проследяване на лимфотока със специална лампа.
Следя и една група във фейсбук по темата, откъдето научавам доста полезни неща - Lymphoedema Sufferers UK - Support Group.
Следя и Lymphatic Education & Research Network (LE&RN) в youtube, главно заради презентациите на д-р Станли Роксън от Станфорд, който работи по създаването на медикамент за заболяването. Неговата теория е, че въпросното е причинено от ензим, който поддържа възпалението - LTB4 левкотриен. В последната му презентация анонсира, че лекарството, което разработват, и което блокира този ензим, за сега дава добри резултати. Но нека видим какво ще последва.

Успех на всички с лечението!

# 17
  • София
Здравейте!
От малка имам разлика в краката - едното ми бедро е по-дебело от другото. Забелязвам и някаква минимална разлика при прасеца ми. Преди няколко години ходих на съдов в София, който ме насочи към скенер с контраст. При вторичния преглед ми каза, че всичко ми е наред и просто така съм си родена и само с липосукция можело да се оправи това.
Не останах задоволена от този отговор, но се чудя към кого мога да се обърна и изобщо имам ли основание да си мисля за лимфедем или липедем. По лявото ми бедро имам много разширени вени. Докато тренирам при някои упражнения усещам как нещо в лявото бедро все едно се усуква.
Обезкуражена съм да ходя по доктори, защото срещам мнения, че в България просто няма специалисти, които биха ми помогнали. Доколкото виждам, има насоки за лекари в Гърция, Турция, Германия...
Ако някой тук може да ми помогне - било то с информация дали мога да се съмнявам за тези заболявания, или с насока за специалист, ще бъде искрено благодарна.

# 18
Здравейте, дали можете да препоръчате специалисти-лекари в град Пловдив, които биха могли да помогнат за лимфедем на лява ръка в следствие на пълна дисекция на лимфните възли?

Общи условия

Активация на акаунт