Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 768
  • 771
  •   1
Отговори
# 315
Обикновено частните училища си имат свои правила за прием, най-често свои собствени изпити.

# 316
  • София
За София съм гледала. Имат собствени правила. Често собствен изпит. ПЧМГ вземат освен оценката от собствен изпит и оценки от матурите. Но класирането е през юли и затова е възможно. Някои частни училища записват сега, януари, февруари с намалени годишни такси..

# 317
Извън София не мисля, че ще е с изпит приемът в частно училище.  Звъннете им по телефон най- добре ще Ви информират .

# 318
Извън София не мисля, че ще е с изпит приемът в частно училище.  Звъннете им по телефон най- добре ще Ви информират .
Благодаря. Като наближи кампанията ще се информирам, наистина. Разглеждам го като резервен вариант.

# 319
  • София
Mama Ru, по-добре сега се обади. Някои частни училища, поне в Сф, имат прием още февруари-март. Даже се плаща някаква част от таксата тогава. Според мен се възползват, ако детето предпочете държавно училище после, този депозит да остане за тях.

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 19:54 от annie13

# 320
  • у дома
За преразказите-на чернова задължително си правеха план и си записваха опорните моменти и имена на герои и после направо на белова...
По математика на 1 част решаваха максимално върху листовете с усл и то с молив,та ако си  намерят грешка да може да се изтрие и пак да се решава-особено на чертежите става мазало с химикал,ако се сгреши.

# 321
Може, но аз не съм решила да е частно, първо ще видим резултати от НВО и за къде ще стигне балът и тогава ще се ориентираме. Местата няма да свършат, няма чак такъв наплив, но не пречи предварително да проуча нещата.

# 322
  • София
За преразказите-на чернова задължително си правеха план и си записваха опорните моменти и имена на герои и после направо на белова...
Toва разрешено ли е ?

# 323
Дали ще правиш чернова, подробно писане на преразказ или просто схематично план и ключови думи на черновата има ли значение за проверяващите? Те не гледат черновите и какво е писано на тях.

# 324
Не е разрешено да си водят записки докато четат текста за преразказа. Защо не знам, явно тренират паметта им. За мен е безумно изискването преразказът на нещо вече случило се да е в сегашно историческо време. Неестествено е това време за преразказ на случка, не говорим за исторически текстове все пак. То и затова се нарича сегашно историческо, защото се използва в историческите текстове. За обикновените преразкази си има минало свършено от позицията на свидетел - отиде, наведе се, откъсна, срещна и минало неопределено, когато не сме били свидетели на случката - отишъл, навели се, откъснала, срещнал, изгряло...
Черновата е полезна, за да можеш да огледаш и коригираш написаното преди да го препишеш на белова. Беловата се проверява и е добре да е чиста доколкото може. Трудно е да се напише текст без после да се коригират грешки и да е структуриран по най-добрия начин направо на белова. За преписването на работата не са нужни повече от 15-20 минути, така, че имат поне 60 минути да прочетат текста и да напишат чернова, която да изчетат втори път и да коригират правописни, пунктуационни и стилистични грешки, както и да допълнят нещо.

# 325
Тренирайте децата да пишат подробен план, който да им е като чернова и после директно на белова, макар и с корекции, където се налата. Иначе няма да им стигне времето.

# 326
Наборката веднага след четенето я карат да прави много подробен план на чернова, в който да запише имената на герои и места, специфични думи, да подреди хронологията, ключови моменти и след това пише белова.
Онзи ден имаше пробен по БЕЛ, едва ѝ беше стигнало времето за преразказа, защото забравила името на главния герой (Теньо някой си) и 10 минути бляла докато се сети.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 09:34 от merilen

# 327
Не става въпрос да пишеш план по време на четени. А план след това. Както е обяснила merilen. После не им стига времето и затова само план и белова.

# 328
По време на четене не е разрешено да си записват нищо.

# 329
По време на четене не е разрешено да си записват нищо.
Да, редактирах си поста, за да не създава грешно впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт