Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 730
  • 771
  •   1
Отговори
# 285
Права си. Това, което цитирах аз посочва минимума оценки от текущи изпитвания.  Оценки от домашни работи, лабораторни упражнения, семинари, работа по проекти и др. участват при формирането на срочна/годишна оценка според предвиденото в учебната програма съотношение. Което пък ме подсеща, че много родители трябва да бъдат запознати с това ( да речем на родителска среща), за да няма недоразумения от рода на " ама, средноаритметично е 5, 50, пък тя му остави петица".

# 286
Не знам колко учители спазват това съотношение в учебната програма. Дъщеря ми има учителка, която се опитва точно да спазва всичко в учебната програма по нейния предмет. Още в началото на годината запознава децата с това, че част от нещата, които правят самостоятелно, ще влязат в портфолио, което ще бъде част от оценката, разяснява с каква тежест в оценката ще участват контролни, домашни, изпитвания и т.н. Проверява домашни, работни листове, работят по проекти в екип, взаимно се оценяват. Предварително им дава точките за формиране на оценка, скалите за преобразуване.
Имам и друг пример, който е пълна противоположност - оценката за срока е оценката от междинно/изходното ниво и точка  (formative vs summative assessment).

Имам спомени за някои от предметите в университета, в началото преподавателите ни запознаваха какво ще учим, какви неща се очаква да правим по отделните теми, с каква тежест ще участват във формирането на крайната оценка. Когато децата (а и не само) са запознати с това, което ги очаква, особено начинът на оценяване, работят много по-осъзнато и си правят сметката за каква оценка им стигат силите.
Напълно споделям мнението на Дидева, че е добре и родителите да бъдат запознати с това в началото на учебната година Simple Smile

# 287
Моят по математика е с 16 оценки, по БЕЛ са 11. Общо има 80. Входните при нас не се зачитат, но са написани, оформят ги по всичко без да ги гледат.
Доволна съм от сина ми. Завършва срока точно по план😉. Но направо се скапа тази седмица. Та и утре и други ден се е записал на пробни изпити.
Ние сме от Пловдив и от понеделник ще са онлайн. Поне няма да го будя в 6ч, ще започват в 8.00ч и часовете ще са по половин час. Незнам защо не ги пуснаха направо във ваканция децата.
Но пак де и онлайн да са си е малка глътка въздух.
ММ учи една магистратура, та ходи 3 дена в университета и грипът вкъщи е на лице. От вчера е с Т, и положителен тест за грип А, та няма да ни се размине, уж гледам да не сме до него, наказан е в спалнята с плейстейшъна😉🤔. Дано поне детето да опазим, но едва ли..

# 288
Забелязвам, че моето момиче има най-високи оценки по предмети, по които най- малко учи. По биология и история учи нонстоп и най- ниски резултати.

# 289
  • София
Добре че не са с таблети, без туй зяпа телефон през другото време и все се дебнем и ограничаваме, та само таблет й липсва.. Тежи чантата, затова я возя сутрин... и защото 100% ще закъснее Joy

# 290
  • София
19 оценки по математика, 23 по български. Към 80 са общо. В гимназията стават доста по-малко.

# 291
При нас май приключи първия срок т.е оформени са, а другата седмица ще преподават нови уроци.
Прави ми впечатление, че по един предмет не ги изпитват устно, а само тестове им дават. Няма проекти, няма домашни. Това ок ли е?

# 292
Проекти прави по история и география. Добре стана, че се включи, каза че малко деца са искали. Госпожата ги питала кой иска да прави и им раздала темите. Малко си подпомогна оценката.

# 293
19 оценки по математика, 23 по български. Към 80 са общо. В гимназията стават доста по-малко.

Впечатляващо. В кое училище е това, ако е удобно да споделите? В класа на дъщеря ми са средно с по 7 оценки по МАТ и 5 оценки по БЕЛ, по думи на родители, с които сме си говорили. Нейните са също този брой.

# 294
  • София
Частно училище е. Имат много часове по бел и мат и поне по едно изпитване седмично.

# 295
Ей, няма догонване, тъкмо стъгнах края на предната тема и хоп- нова тема.

Благодаря за нея, и за полезната инфо в началото. Срещнах едни линкове за флаш карти с цитатите, но вече бяха изтекли,  моля някой да ми ги изпрати:disappointed_relieved: Бях писала и за парола за пощата ни, но така и не получих. На кого да пиша на ЛС за това?

Моята вече почна да дава откат за решаване на задачи вкъщи/ сами се подготвяме/, покрай текстовите реши, че нищо не знае и край. Отделно по БЕЛ не се чувства комфортно с учителката си/ индивидуално/, та и там намерих алтернатива и казва, че е Ок вече. По Мат ще се откажа вече, записвам я в школа от 3.02 и да се оправя.

Изчетох теразнията на Mama RU, и на останалите с по-ниски оценки. Аз като минала по пътя и наблюдавайки децата след 12 клас, смятам, че нищо не е свършило ако сега не влязат в топ 10 гимназиите в града. Познавам деца, които избраха по-лежерни училища, с амбиции за медицина, но в последствие така блеснали в обучението си, че смятам, че всичко е съдба и децата, които имат желание и знаят какво искат постигат. Други, били и отличници, прегарят или нещо ги прекършва и стават апатчини. Моля се да има късмет да влезе където тя иска, пък после смятам, че ще се справи, където и да е то. Важно е да са здрави и растат щастливи. Някой се опомнят след 12 клас и се амбицират, пробивни са, с мечти и по-активни.  Всичко е до хъс и характер!
Нямам сили с второто да се напрягам повече, здравето ми е по-важно! Та така, аз съм ДЗЕН вече, да минават месеците по-бавничко, че планувам пътешествия и искам да им се насладя, пък девойката ако ще да учи, после й връчвам справочника и да казва кое как да редим.
Та като казах справичник, някой да ме подсети кога излиза новия? Или вече е наличен?

# 296
  • София
Няма още план-прием. Едва като го утвърдят, може да се чака издаване на справочник - края на април най-рано.

# 297
Моите терзания са свързани с това, че в града ни, извън София сме, има 20 средни училища или около 60 паралелки разпределени в МГ, три езикови гимназии, 4 СУ и останалото са професионални гимназии, в едната от които иска моето дете, но тя е от високобаловите. Като извадим езиковите, едното СУ и МГ от картинката + повечето професионални, които са или мъжки, или с отрицателен резултат на ДЗИ или и двете, остават само 3 профилирани паралелки и една професионална за нас конкретно. От 60 средно за града в обсега на възможностите и надеждите са ни 3-4 паралелки. И ако се издъни и не се класира в никоя от тях? Говорим за приемлив вариант и училища и минимален бал около 200-250 за там.

# 298
На изпитите по за НПМГ необходима ли е допълнителна подготовка, т.е. материалът от учебната програма ли е или трябват допълнителни знания?

Когато голямата кандидатстваше, преди 5години и говорих с един от водещите курса сподели, че да си изчете учебниците на всички издаделства и това е достатъчно. Факт беше, че в едни учебници има нещо, за които в другите не се споменава.
Така направи и се справи, но на техния изпит й беше по-трудно, участва с точките от олимпиадата!

# 299
Когато голямата кандидатстваше, преди 5години и говорих с един от водещите курса сподели, че да си изчете учебниците на всички издаделства и това е достатъчно. Факт беше, че в едни учебници има нещо, за които в другите не се споменава.
Така направи и се справи, но на техния изпит й беше по-трудно, участва с точките от олимпиадата!
За 7 клас ли учебниците? На всички издателства колко е като бройка?

Общи условия

Активация на акаунт