Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 579
  • 771
  •   1
Отговори
# 360
  • Бургас
Добро утро, момичета!
От утре  при нас излизат в грипна ваканция и поне малко ще си починат децата. 
Оценките ИУЧ влизат ли в средния бал на дипломата? Знам че се вписват, въпроса е средноаритметично дали се взима предвид, когато две деца с едни и същи точки се борят за едно място.

# 361
  • София
Не, не се вземат предвид:

Скрит текст:
Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка.

# 362
Този въпрос стои само, ако се борят за последното място в дадена паралелка. Мисля, че разширената подготовка не участва. Общообразователните според мен са от значение.

# 363
Ние сме от днес он лайн до другия петък 09.02. Оформена почти по всичко, завърши с 5.00 срока с позитивно висене на главата да учи и да пише домашни и пак имаше без домашна работа!

# 364
  • гр. София
Здравейте, момичета!
Аз започнах да разглеждам усърдно справочника за план - прием от миналата учебна година.
Моля да ми разясните (или да ме насочите от къде да науча) какво означава STEM профил. В учебните планове ли е разковничето? Хорариум, нови предмети? Какъв е ефекта в дипломата, че си завършил такъв профил?
Например, I АЕГ има 4-ри паралелки, започващи с код 06** и 07** и една с профил "Предприемачески" (?!?), започваща с код 33** и е STEM.  
Всъщност, тези кодове дали отразяват поредността на генерирането на парлелката или имат и друго значение?

# 365
  • София
STEM профили са: СХН /с профилиращи предмети - информатика и ИТ/, Математически /математика и информатика/физика/, Природни науки /химия и биология/физика/ и Предприемачески /предприемачество и ИТ/. Нищо особено не означава, освен че профилиращите предмети, които си избрал, се наричат STEM. И тези профили, както всички останали, се изучават във втори гимназиален етап.

# 366
  • гр. София
Благодаря sanaka!

А аз ще продължа с разучаването и таблиците за сравнение Laughing

# 367
При нас нищо не се чува нито за онлайн, нито за допълнителна ваканция, а се надявах на малко по- голяма почивка ....
Има още няколко предмета, по които не е оформен моят син, но може и просто да не са ги нанесли, е , изключвам музиката, по която утре ще правят тест Smile
Честно да ви кажа , като изключа уроците, на които по- скоро затвърждават текущия материал по БЕЛ и математика, ние още кой знае колко не се готвим за НВО . Реши това , което беше пуснато в пощата и което беше споделено, но даже помагалата не  е започнал ...Но то и не виждам кога, тази година ми се струват много натоварени, не минава седмица без тестове, контролни, сега пък като минат и втора смяна съвсем не стига времето .

# 368
По повод оформянето ще споделя ситуацията при нас по биология 5 на входното и още една 5 на устно изпитване, по една шестица на проект, устно изпитване и контролна работа срочна оценка 5 . По физика 5 на входно 4 на контролно и 5 на устно изпитване срочна оценка 5 по химия ситуацията е същата .

# 369
STEM би трябвало да има и професионални паралелки, не само профилирани, нали така? Т.е. това че е STEM определя направлението, но не и вида на паралелката, поне аз така си мисля.
За оформянето и аз смятам, че я ощетиха по КМИТ - при 4 на входното и две шестици след това, предвид, че миналата година преподавателят им беше друг, без да ѝ даде шанс за изпитване и повишаване на оценка, ѝ остави директно 5. Да, средноаритметично е толкова, ама все пак четвроката е на входно. При това по РПИУЧ имаше още две шестици, там ѝ остави 6.

# 370
  • София
Има и STEM професии, да - в професионалните паралелки.

# 371
Здравейте,
Съпругът ми току що говори по телефона със заместник директор в НПМГ и са му обяснили че за паралелка физика балообразуването е:
2 МАТ НВО + 1БЕЛ НВО + 1Резултат Физика +(МАТ+ФИЗИКА от дипломата)
а аз си мислех че е както е било миналата година се удвоява резултата от състезанието или олимпиадата. Някой знае ли със сигурност как става?

# 372
  • София
Не са обявили още балообразуването си за тази година, така че няма как да се знае със сигурност.

# 373
Така ще бъде, да. За паралелка Физика ще се взима 2 пъти НВО МАТ + един път изпита по физика. Промяната е от тази година.

# 374
  • София
Така ще бъде, да. За паралелка Физика ще се взима 2 пъти НВО МАТ + един път изпита по физика. Промяната е от тази година.

Това е една прекрасна новина за моето дете, на което математиката му е най-силният предмет.

Общи условия

Активация на акаунт