Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 712
  • 771
  •   1
Отговори
# 510
# 511
  • София
Дидева, други разлики с миналогодишния инструктаж има ли? Нещо не го откривам новия.

# 512
Скрит текст:
Ми, помисли си къде да провериш дали случайно не е качен. Joy
Малко по диагонал сравнявах, но предвид, че даже броят на редовете по страници е един и същ с миналата година, не мисля, че има други разлики. Е, вече може да се ходи до тоалетна преди края на първа част, ако си запечатал, но това е следствие на увеличението от 15 минути.

# 513
  • София
Ох, бе! А аз търся по нЕкви институционални сайтове. Rolling Eyes

# 514
  • European Union
Те и досега разрешаваха да се ходи преди 60те мин, ако си запечатил. Не го пишеше в инструктажа, но от руо всяка година казваха на директорите да го казват на квесторите.

# 515

Да ви питам колко точки трябва да изкара едно дете на НВО по БЕЛ, за да е грамотно?
Това което изкара 80 точки е много по-неграмотно от това което изкара 90? И то не заслужава да учи физика и математика или информатика или биология!?

Класирането не мери грамотност. Мери успеваемост и избира на същата база.
На фона на това че се очаква оценките по мат да са близки и съпоставими, грамотното писане е признак за общото ниво на детето.
И да го избиваме на драматизъм кое дете е по достойно, спрямо друго, това няма да ги класира- ще ги вкара там или другаде общото им представяне на стандартизиран за всички изпит.
Изпита по математика и по физика и биология са еднакви за всички. Сякаш нарочно пропускате, че трябва да има минимум на изпита по БЕЛ който да покрият! Но той да не влиза в балообразуването за паралелки които нямат общо с БЕЛ - като математика информатика, физика, биология и други...

Последна редакция: пт, 02 фев 2024, 23:46 от sisill

# 516
Като цяло хуманитарните специалности не са особено популярни заради реализацията в последствие. Оттам пък дори училища, които не са достатъчно обезпечени с кадри, се напъват да предлагат компютърни и STEM специалности, за да могат да привлекат ученици. В нашия град например изобщо липсват паралелки в хуманитарни направления. Като балообразуване единствено едната по-нискобалова езикова взима 3 пъти БЕЛ. Всичко друго е 2 или 3 пъти МАТ. Когато моята племеница кандидатства преди 3 години, план А им беше художествена гимназия, но в случай на неуспех нямаха никакъв избор за план Б. А на нея математиката никак не ѝ вървеше, скъса се да ходи на уроци, но ги схващаше на момента на нещата и после пак не успяваше да се справи сама. С точните науки, изобщо, все още е много скарана. Добре, че я приеха в художествената, че всичко останало, което беше като възможност към МОН, щеше да е пълна мъка.

Добре повечето искат децата им да влезнат в МГ заради успеха на ИТ в България - обаче това което се случва в момента или започва да се случва че едва ли следващите години ще се търсят ИТ кадри в България - заплатите се изравниха с западните, данъка много порасна, има огромен наплив в Европа от руски и украински ИТ, има азиатски тигри които са в пъти по евтини. Идва и ИИ - т.е. едва ли след 5-10 години реализацията ще е гарантирана в ИТ, дори и след подходяща математическа гимназия. Според мен не трябва да се следва просто тренда от последните години - България дори и днес да търси технически специалисти, с годините това ще се промени, ще се внесат от Виетнам и след 10 години, ще търсим лекари и начални учители.

# 517
Завършилите МГ не се ориентират само към ИТ и да се твърди нещо подобно, е силно ограничено.

# 518
  • София
С мъжа ми сме в ИТ сектора от години. Да, не са ясни нещата в бъдеще, така е. Едно време всеки беше тръгнал да става счетоводител, сега всеки тръгнал за програмист. Дори само заради това, хайде дори да оставим фактори като изкуствен интелект, индийци и подобни...

# 519
Моята днес и утре е на пробни в школата. Днес по БЕЛ, а утре по математика. Тъкмо като излязат резулататите да се ореантирам къде е приблизително.
Предполагам пробните дават някаква приблизителна представа. Майките минали по този път могат ли да споделят опит и впечатления.

# 520
  • София
Със стабилни знания по математика съвсем не гонят децата само ИТ специалности - избират и чиста или приложна математика, архитектура, различни инженерства (далеч не само  толкова нашумелите като избор за следване навън автомобилостроене и авиоинженерство), физика,  всякакви видове икономика.. Математика им трябва и на избралите фармация..

# 521
  • при моите любими
Моят опит с по-голямата показва, че на пробните имаше по-нисък резултат. На НВО изкара повече.

# 522
Много си надявам и моето момиче да изкара повече на НВО, защото пробните са с нисък резултат. Допуска груби грешки, като да забрави да обърне знака или да напише - в отговора и това яде точки. Лошото е, че пробните я демотивират. При нея го има и това, че в час на контролно или тест, сега на пробните пише нещо, но бърза и не вниква във въпроса/ задачата. От там и грешки, които не би допуснала иначе. Като добавим ниския успех тази година треска ме тресе. Ако пиех досега да съм се алкохолизирала.

# 523
И аз чакам резултати от първите му пробни, но има време още след 12.02.
Мама Ру аз също като теб да бях се алкохолизирала до сега, пък незнам още 5 месеца 🤣 Добре, че и аз не пия...
Моят решава задачите, по МАТ няма проблем, по БЕЛ му е трудно. Всичко прави с 300000 зора, мързи го да диша, сърди се всеки път, когато идва време да се пишат домашните за уроците. Ама пък пише, сърдит, но пише😉 .
Все с подкупи сме, по МАТ ще изкара, но БЕЛ  все още му е кошмар. Единственото, с което няма проблем е правописът, пише без грешки. Учителката ни даже го хвали за това, нито една правописна грешка няма. Но другото е ....плаче-майка.

# 524
  • София
Ох, пак ли ще го дъвчем това балообразуване? Това не е кандидатстване в университет, което не е задължително и където става въпрос за избор на професия. За там може да се каже, че едно или друго няма нищо общо. В случая говорим за кандидатстване в гимназия, където задължителната общообразователна подготовка и по мат, и по Бел продължава до 12 клас. И няма основателна причина да отпада от балообразуването, който и да е от тях.

Общи условия

Активация на акаунт