Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 665
  • 771
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Това с учителя по тенис и математика е вярно във всеки един случай, освен при подготовката за НВО.

Накрая, като приключих с българската образователна система положението е "Здравейте! Казвам се Х и съм алкохолик!"

# 496
  • София
Миналата година като разглеждах балообразуването по училища бях страшно възмутена, че две конкретни паралелки с профил чужди езици утрояват БЕЛ (от интересуващите ме училища бяха само две), а вие сега .... Ученето на чужд език не е нещо хуманитарно. Всъщност има много математика в него, както и в ученето на българската граматика. На мен в училище най-много ми вървеше математиката и чуждия език. И двете обичах да уча и го правех с невероятно желание. От четирите, които бяхме с най-висок успех три бяхме с подчертано математически интереси.
Не съм проверявала, но паралелките с профил хуманитарен не са ли с БЕЛ х3? Това не би било редно ако и те са БЕЛ х2 и МАТ х2.
Ahoney , хуманитарни паралелки, различни от профил Чужди езици, са огромна рядкост и то в посредствени училища (с изключение на НГДЕК). Балообразуване 3*БЕЛ и 1* МАТ съм виждала и в Софтуерни паралелки, но при училища с бал 200 и много ниско ниво.

# 497
  • София
Почти навсякъде схемата  е 2 х Бел, 2 х Мат. Има изключения, ама са малко

Погледнах сега балообразуването от миналата година. Има 93 паралелки в София с БЕЛ х3, половината професионални. От 408.
Много ми се искаше да реши моята да учи италиански, но и двете възможности, които са ни на удобно място са с БЕЛ х 3 и това ме отказа, също така 1СУ, което определено беше от желаните от нас също е така. Така че за мен са страшно много - повечето които ме интересуват. В същото време няма нито една с МАТ х3, която да ни интересува.

Мисълта ми е, че е доста относително мнението дали са много или малко.

# 498
За програма на блок аз съм твърдо против такива.

Защо? Според е супер добро. Имат време да навлязат в темата, по-концентрирани са, учителят има свобода да преподаде повече или по-малко материал... За моите деца това работи с пъти по-добре, отколкото да сменят всеки час предмета. Да не говорим, че раниците са два пъти по-леки. Наистина питам какво ви кара да сте против?
Ето с това трудно бих се съгласила, когато всеки час има нова тема и няма как да усвоят нова преди да са затвърдили предходната, а това в два поредни часа, в рамките на ден трудно би се случило. Иска се да се отвори учебник, тетрадка за се пререши задача, да се отговори на въпрос. Кога ще се случи в блок, в 10 минути междучасие, в които трябва да почиват. Ами слабо мотивираните ученици и до следващата седмица нама да го направят. Тези които са мотивирани и са видели затруднение ще попитат ще се обясни в следващия час. Но ако това е само след 10 минути, никой няма да пита. И до другата седмица.... Имала съм случай спешно се налага да отиде на лекар/ зъболекар/ участие в турнир е тогава изобщо губи от този блок. Да който иска и е мотивиран намира как да наваксва пропуснатото и продължава, но все повече са тези,  които преписват единствената задача дадена за упражнение в междучасието и се очаква да знаят и разбират.

# 499
Програма с блокове от по два часа на предмет е идеална. Какво не ѝ харесвате?
Миналата година дъщеря ми имаше предмет блок в понеделник. Случайно се оказаха 4 или 5 почивни понеделника. От 36 часа реално имаха 26. Такова препускане през материала беше, че почти не се упражняваха.  Иначе за останалите предимства съм съгласна Simple Smile

# 500
  • София
Ahoney, въпросът е в какви училища са тези паралелки. 1СУ определено е добра опция и една от малкото, която и на нас ни е в таргета. Италиански има в 23-то, което като цяло е училище на посредствено ниво. Всички елитни езикови + т.нар. втори ешелон езикови (32-ро, 31-во, 18-то, 22-ро, 7-мо, 35-то, 133-то) са 2 на 2. Синът ми иска чуждоезиков профил с английски. Реално, като изключим първо и 119-то, няма друг вариант, освен ако не се касае за посредствено училище (например 33 ЕГ).

Последна редакция: пт, 02 фев 2024, 18:11 от annie13

# 501
  • София
Ahoney, въпросът е в какви училища са тези паралелки. 1СУ определено е добра опция и една от малкото, която и на нас ни е в таргета. Италиански има в 23-то, което като цяло е училище на посредствено ниво. Всички елитни езикови+ т.нар. втори ешелон езикови (32-ро, 31-во, 18-то, 22-ро, 7-мо, 35-то, 33-то) са 2 на 2. Синът ми иска чуждоезиков профил с английски. Реално, като изключим първо и 119-то, няма друг вариант, освен ако не се касае за посредствено училище (например 33 ЕГ).
Точно, Тези 3 х БЕЛ са сложени именно за тези , които категорично отпадат от така наречените елитни или хайде добри училища... Уви така си е

# 502
  • София
Cabo San Lucas, моето дете за съжаление не е за елитно училище, а в конкретния случай точно това, което изглежда добро за нея отпада (говоря конретно за 1 СУ и италианския език), защото не виждам никакъв шанс за добра оценка по БЕЛ. И МАТ е под въпрос, но поне има шанс.
Италианският език и в 105 е с БЕЛ х3.

# 503
Чакам аз да обявят паралелките, но още е рано.
Иначе доколкото помня беше 2БЕЛ+2МАТ+1БЕЛ+1МАТ за желаната паралелка.
На Олимпидадата има 84т. доволно добре при условие, че не се е готвила допълнително и е писала ОЛВ...върху, което пък няма никакъв опит(бяха правили само едно в училище).
Тя е леко разочарована.

# 504
  • София
Cabo San Lucas, моето дете за съжаление не е за елитно училище, а в конкретния случай точно това, което изглежда добро за нея отпада (говоря конретно за 1 СУ и италианския език), защото не виждам никакъв шанс за добра оценка по БЕЛ. И МАТ е под въпрос, но поне има шанс.
Италианският език и в 105 е с БЕЛ х3.
Може да те изненада, хайде да не е с топ резултат, но има време, някои деца се събират и в последните месеци. Кой знае... Thinking То и аз нямам много надежда за истински хубаво училище, но да мислим положително...  Ще успеят децата, вярвам..  Чакам аз първите пробни, все ще ни дадат някаква яснота...

# 505
  • София
30-то и 127-мо също не са лоши училища, балът е малко по-нисък от 1-во. Според мен се развиват добре в последните години, базата е добра, локацията също е добра, има транспорт. Ако 1 СУ ви е ок, разгледайте и тези.

# 506
  • София
30-то и 127-мо също не са лоши училища, балът е малко по-нисък от 1-во. Според мен се развиват добре в последните години, базата е добра, локацията също е добра, има транспорт. Ако 1 СУ ви е ок, разгледайте и тези.
Имам ги предвид. Синът ми не иска първи език испански, но в 127-мо има и паралелка с английски.

# 507
За сина ми онлайна преминава във ваканция. Удължиха им днес междусрочната с два дена. Щастие 😉, макар че сега му съобщих, че в понеделник ще съм си вкъщи и ще упражняваме геометрията, че в петък ще е първият тест за втория срок. Няма почивка просто, но пак де два дена са си глътка въздух.
С нетърпение чакам 21 юни,че да се свършва..🤣

# 508
Четейки инструктажа за ученика забелязах, че освен отдавна коментираното увеличение на времетраенето на първа част на НВО от 60 на 75 минути е увеличено и допълнителното време за учениците със СОП. От + до 30 на + до 40 минути.

# 509
Дидева, допълнителното време за СОП на модул ли е или общо?

Общи условия

Активация на акаунт