Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 683
  • 771
  •   1
Отговори
# 570
Има училища, в които се влиза с изпит по рисуване. Не съм се интересувала конкретно, но може да се провери в съответния град.
Въпросът е, че трябва да се ходи на курсове за подготовка, само с домашни занимания няма начин да пребори конкуренцията, освен ако родител не е художник или учител по рисуване.

# 571
Изпита в НУМСИ е върху фигури....там без уроци поне година би било трудно да се влезе. За Кирил и Методий не съм се интересувала с подоробност за изпита за проверка на способностите. За други паралелки в града с рисуване не се сещам.
Графичен има АЕГ и Констатин Преславски по спомени....май това с едиствените 2 училища с такава паралелка....можете да ме поправите ако бъркам.
И все пак в такива паралеки се учи графика, живопис и т.н. Рисуването макар и дигитално си е рисуване т.е. учениците все пак трябва да имат някаква основа или талант.

# 572
  • София
В Германия например такъв изпит няма.
Всички учат еднакво и после за университет вече избират към какво да се насочат.

Toва не е вярно. Да, може изпити да няма, но вкарват децата  в определен коловоз още от 5 клас на база справяне. След това далеч не всички учат еднакво дълго и едно и също, още по-малко пък всички имат достъп до университет на база завършеното като вид училищно образование. Такава образователна система, не непременно лоша, но определено съобразена с тамошни специфики, е напълно неподходяща за нашите ширини. Понеже на никоя дама тук няма да й хареса детето й още след 4 клас да бъде насочено към Realschule примерно, каквито има в Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург, и да търси по-напред във времето начини то да бъде прехвърлено в гимназия, за да има достъп до университета.

# 573
ilik , точно това е, че с рисуване кандидатстват сравнително малко деца и не всички са отличници. Първото им желание е художествено училище към МК, където се влиза само с резултат от изпита по рисуване. Част от тях учат още от 1 клас там, продължили са след четвърти и ще останат и след седми. Те не биха се преборили за място в КГ в МГ, защото няма да са конкурентни откъм резултати от НВО, което е с най-голяма тежест в балообразуването. А децата от художествените училища (поне в нашето е така) са с резултат на НВО около 50-60 по БЕЛ средно и по-малко по математика. Единици са тези, които се местят след седми клас, основно ако не са приети отново в същото училище. Ако в МГ и КГ се влиза с резултат над 90т на НВО, те само с отлична рисунка не могат да наваксат разликата.
Твоето дете дори и да учи в друго училище и да има 80т по математика и 70 по БЕЛ (примерно) и с резултат от изпита Отличен (6), ще събере ли бал да измести дете с 90+ точки и резултат от изпита по рисуване Добър (4,45)? Най-вероятно не, но и то ще влезе в художественото училище към МК, което е и първото му желание.
И, ако децата, които имат Отличен на изпита по рисуване влязат основно в Художественото, то за МГ пак ще останат деца, които имат високи резултати на математика и БЕЛ и по-ниски на рисуване и дори може да няма достатъчно да запълнят паралелката. Ако има начин, провери колко деца се явяват на изпит по рисуване във вашия град и колко деца се приемат с този изпит в училища към МК. Разликата са тези, които ще се насочат към другите училища.
Това, което може и е някак си по-адекватно е балообразуващите за КГ да не са пак мат и БЕЛ от свидетелството, а ИИ и КМИТ. Ама за училището е по-лесно да са едни и същи балообразуващите.

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 11:32 от Mama Ru

# 574
Мисля, че училищата сами избират балообразуващите си предмети и най-вероятно си имат своите аргументи, които ние като родители няма как да знаем. Тава, което можем да направим е  да се постарае да има хубава оценка по предметите които са нужни за определяне на бала в желаното училище. Какво ще стане е предположение. Децата са различни, имат различни възможности, желанията им също са различни.

# 575
Оценките от дипломата са толкова субективни, че дори трябва изобщо да не се вземат предвид.

# 576
Не навсякъде. Има и заслужени, независимо дали става въпрос за тройка или шестица, има и субективни.
Да, училища сами определят  кое НВО с каква тежест да е, както и кои да са балообразуващите.
Разбирам съфорумката, моето момиче се справя на тестове по-добре по руски и английски, отколкото по БЕЛ, макар че не мога да кажа, че по БЕЛ няма знания, просто формата на теста явно й пречи, начинът по който са зададени въпросите. На частния урок по БЕЛ самата тя се изумява колко знае, но в училище е трагедия. Защо? Защо на едно и също нещо на двете места показва различни знания?

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 17:27 от Mama Ru

# 577
  • Пловдив
Mama Ru моето дете изкара 86 на пробния по Мат. Толкова горе-долу са му възможностите и по БЕЛ. С отлична оценка по рисуване, смятам че ще се пребори за място в КГ, ако влиза в бала такъв Simple Smile. Но да, това е моят частен случай. За масата си права! Права си, че ако го приемат, ще запише НХГ и КГ в МГ няма да стои на дневен ред Simple Smile

# 578
Не навсякъде. Има и заслужени, независимо дали става въпрос за тройка или шестица, има и субективни.

След като са несравними, не е редно да участват в изчисляването на бал за класиране.
Шестица от СМГ е различна от такава в квартално училище.

# 579
ilik , значи на истинският изпит 85-90 точки са съвсем реални и постижими. С отличните оценки по БЕЛ и математика от седми клас, вероятно ще влезе и КГ. Пожелавам му да влезе още на първо желание щом е ориентиран към изобразителното изкуство. Също така, ако приеме съвет - освен КГ да пише и СА в ПГСАГ или съответното съкращение във Вашия град. В Интериорния дизайн също има много рисуване, учат се ергономика, перспектива и т.н. половината програма сигурно е от направление изобразително изкуство. А СА си е доста тежка специалност и дава сериозна подготовка след това за "Архитектура" + трета квалификационна степен "Строителен техник", която на практика се явява ръководна длъжност.
Соул, аз съм ЗА МГ (всичките, не само СМГ) и ЕГ да провеждат собствени изпити, както правят това училищата към МК или НГДЕК (тях не ги знам към кое министерство са). Разбирам желанието на децата, които учат в МГ да си продължат там, както и на родителите, чиито деца след четвърти клас не са влезли в МГ по една или друга причина, но математиката им се отдава да се борят за място там. Може би един компромисен вариант имали сме три паралелки, примерно, от пети клас сега правим вътрешно класиране на децата и сформираме две + пускаме още една за деца, които не са били до момента в МГ, но имат желанието и силите да учат тук. Защо не го правят, имат ли законово основание да го правят, не знам. Аз бих искала в средния ешелон да има повече възможности за децата в СУ, а не като при нас - 8 паралелки - 1 хуманитарна, *2 природни науки и предприемачество и 3 СХН. Дори в професионалното образование насочеността е повече към мъжките професии

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 13:00 от Mama Ru

# 580
  • European Union
След като са несравними, не е редно да участват в изчисляването на бал за класиране.
Шестица от СМГ е различна от такава в квартално училище.
Предполагам, че заради такива изказвания някой е измислил НВО-то.

Аз пък съм сигурна, че ако вземем произволни ученици, завършили 6 клас с 6,00 от Бургас, Видин и Хасково и ги пуснем срещу ученик от СМГ с 5,00 , отличниците ще го бият по всички предмети. В СМГ не учат извънземни и ДОС са еднакви за всяко едно училище.
Има стотици деца извън СМГ, за които подобни изказвания са нелепи и обидни.
Скрит текст:
Забелязала съм, че такова мислене е широко разпространено в училища, които по някаква причина са си повярвали, че обучават елита. И тук не говоря за СМГ, а за местното училище във всеки малък град, в което битува същото мислене за учениците от селата. И там са убедени, че техните шестици са най-малко десетки, а на селските деца им подаряват оценките.

# 581
Добре, щом казваш.

Да спрем с НВОто и всякакви класирания, да правим само бал на база оценки и това е.

И, да, в СМГ не учат "някакви извънземни" деца, ама все пак са начело при състезания и изпити, нали? Не казвам, че няма умни и заслужили деца другаде, а, че оценките са субективни дори и в рамките на едно училище, какво остава между различните такива.

И, добре, че някой е "измислил" НВОто, та да може да се класират според знания, а не според симпатиите на някой учител.

ПС: СМГ беше като пример, в същата светлина мога да кажа всяко едно друго училище.

Соул, аз съм ЗА МГ (всичките, не само СМГ) и ЕГ да провеждат собствени изпити, както правят това училищата към МК или НГДЕК (тях не ги знам към кое министерство са).

И аз съм ЗА, но няма как да стане, поне не и в близко бъдеще. За 2012 набор НВОто ще бъде по всички предмети, така че по-добре ще се осъществи класирането.

# 582
Аман от СМГ, честно!
Ще кажа само, че преди три години дете, учило от 5клас в МГ имаше 3 на матурата по математика в 12 клас.
А матурите са еднакви за всички училища в страната.

# 583
Малкият ми е набор 2014, ще видим за него как ще е. Той си е за МГ, но го мързи да се явява на състезания и да решава допълнително задачи. Плановете му бяха от 5 клас МГ, а от 8 - ПГСАГ. Той сега е в училище с два чужди езика, а е с дислексия и ще видим колко ще му пречи нагоре. Понеже не сме в София, вярвам, че няма да има проблем да завърши ПГСАГ или ПГИУ и аз съм напълно ок с това. А НВО с въпроси от всички предмети не знам как ще се отрази на децата, особено на тези, които гонят и сега максимален бал.

# 584
Добре, нека не е СМГ, а НПМГ примерно....или 125 то, 145то, 107мо.....изберете си.

ПС: Аман от СМГ, ама всеки се бута натам или към училищата в топ 10, нали? Ако е толкова "аман", що не се стремите към кварталното училище, където според вас се учи по същия начин?

Общи условия

Активация на акаунт