Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 701
  • 771
  •   1
Отговори
# 555
Стимул нека да й е мечтата, която гони, повече от това не одобрявам. Не са мои мечти, нейни са си. Много деца не получават и половината от това, което тя получава като шанс за подготовка, а се справят прекрасно. Хич не се е задействала още, чакам я да се събуди.

# 556
За да отпадне изпитът по рисуване има причина. Или искат да поддържат този висок бал, или не могат да съберат достатъчно кандидати с изпит. Няма гаранция, че на изпита няма да се явят и да го издържат успешно деца с по-ниски резултати по БЕЛ и математика от Отличен (6) и 90+ точки. И тогава? Ако дете със 100 точки или Отличен на изпита по рисуване има Много добър по БЕЛ и Добър по математика ще влезе ли? Ако няма шанс защо му е да се явява на изпит по рисуване? Ако влезе то, а остане извън класиране дете с Отличен (6) на двата предмета и повече точки на НВО пак ще има недоволни, че по-силно дете не се е класирало.

# 557
Решението през 2017 е било на педагогическия съвет с основен мотив, че " в учебния процес е заложена повече работа с компютър" ( становище на преподавателите по специални предмети). Бърза справка показва, че през 2016 на първо класиране максималният бал за графиката е бил  35.393, а минималният - 32.018. Това, при включен изпит за проверка на способностите по рисуване. Само за сравнение. Пак в МГ - Пловдив - природоматематически профил с Английски език. Минималният бал -  30.303 за момиче и минимален за момче - 30.713.

# 558
Всъщност да, учебният план на включва повече работа на компютър,

# 559
За Бургас се сещам за 2 училища с рисуване и проверка на способностите. Но не съм се изтересувала в подробности.
Принципно и моята се целеше в Графичен дизайн, но втория немски тази година я отказва от тази паралелка.
И да тези паралелки са компютърно насочени, но децата трябва да имат понятие от рисуване....поне според мен.

Днес е на пробен по матемеика в школата.

# 560
Много си надявам и моето момиче да изкара повече на НВО, защото пробните са с нисък резултат. Допуска груби грешки, като да забрави да обърне знака или да напише - в отговора и това яде точки. Лошото е, че пробните я демотивират. При нея го има и това, че в час на контролно или тест, сега на пробните пише нещо, но бърза и не вниква във въпроса/ задачата. От там и грешки, които не би допуснала иначе. Като добавим ниския успех тази година треска ме тресе. Ако пиех досега да съм се алкохолизирала.

Това с бързането е много гадно. На пробните изпити стига ли и времето с това темпо при което прави грешки?
Много ми е чудно как определят една задача за колко време може да се реши к опише както трябва.
Моят син пише на белова направо дадено търси се, чертежите на чернова. Твърди че му спестява време.

# 561
Да, стига й времето, а на НВО ще има и допълнително време. Ако се замисли ще даде по-добър резултат, но тя бърза "за да не съм последна, мамо". Това е едното оправдание, особено ако в стаята има деца от класа й или училището. Другото е, че квесторите имат задължението 15 минути преди края на модула да предупредят и тя може би го разбира неправилно.

# 562
Ох, пак ли ще го дъвчем това балообразуване? Това не е кандидатстване в университет, което не е задължително и където става въпрос за избор на професия. За там може да се каже, че едно или друго няма нищо общо. В случая говорим за кандидатстване в гимназия, където задължителната общообразователна подготовка и по мат, и по Бел продължава до 12 клас. И няма основателна причина да отпада от балообразуването, който и да е от тях.
До колкото знам имате и предишни седмокласници и явно сте го дъвкали балообразуването, което говори, че има нещо нередно там! На мен ми е 1ви седмокласник, ако няма значение каква е паралелката да ги махат тия профилирани паралелки и тия изпити. В Германия например такъв изпит няма.
Всички учат еднакво и после за университет вече избират към какво да се насочат.
Но при положение, че в момента ги има тези профили в гимназиите то поне да ги направят с адекватно за профила балообразуване.

# 563
И аз съм да се махат тези изпити едно време аз като кандидатствах едно време само за икономически техникум и езикова гимназия се ходеше на изпит по математика. Допълнителен стрес е за децата и умно дете може да се панира на изпита .

# 564
Мисля, че вече споделях тук. И аз не разбирам, защо в КГ в МГ Пловдив не се изисква оценка от изпит по рисуване в балообразуването!? Преди години имаше, от няколко години отпадна. Не следва ли, деца с талант да имат някакъв шанс, пред отличници, без талант за рисуване?
Може би няма достатъчно желаещи за изпит по рисуване. Оценките от ИИ и КМИТ предполагам са балообразуващите там.
Не, балообразуващи предмети са същите, като за Системен програмист и за Математическите профили с чужд език: БЕЛ и МАТ. Както и 3хМат+1БЕЛ от НВО.
Компютърната графика държи най-висок бал от всички специалности в МГ Пловдив. Миналата година Мин/Мах: 451,75/499,5. За сравнение Системен програмист: 428,5/497. Математически профил: 380/495,5. Напливът е огромен! Но изобразителното изкуство и талант  не влияят по никакъв начин на приема в специалността КГ... Сега прочетох, че 2017г е премахнат изпитът. И не мога да си го обясня...

Защо не се обадите да ги попитате? Или пък на отворени врати, ако имат?
Беше някой писал, че нищо не зависело от нас аз пък не съм съгласна. Питайте вие ще питат още хора накрая може и да го променят. Аз лично ще питам в гимназиите които ни интересуват, защо им е такова балообразуването.

# 565
И да ги махнат, няма да е за нашите деца, поне не и за този набор. Така, че трябва да действаме според настоящата ситуация. И да изпускаме парата като мрънкаме от време на време тези, които не пием.
Sisiil, денят на отворените врати не е ли май-юни? Балообразуващите се определят сега през февруари като се дава заявка към РУО за паралелките.

# 566
Аз лично ще питам в гимназиите които ни интересуват, защо им е такова балообразуването.

После да не пропуснете да споделите какво ви отговориха

# 567
Да, стига й времето, а на НВО ще има и допълнително време. Ако се замисли ще даде по-добър резултат, но тя бърза "за да не съм последна, мамо". Това е едното оправдание, особено ако в стаята има деца от класа й или училището. Другото е, че квесторите имат задължението 15 минути преди края на модула да предупредят и тя може би го разбира неправилно.
Ех тия деца... На моя съм му казала, че не трябва да излиза преди края, ако не си е проверил 3 пъти.
А нея какво я притеснява, че другите са излезли да си излизат...
На моя съм му казала и как се пие - бавно и тежкарско. То и с изпита е така да си провери да си оправи грешките пък другите като са бързали да излязат си е за тяхна сметка.

# 568
Ниското самочувствие, усещането, че е глупава. Смята, че ако ги изпревари и излезе първа ще изглежда по-умна.

# 569
  • Пловдив
За Бургас се сещам за 2 училища с рисуване и проверка на способностите. Но не съм се изтересувала в подробности.
Принципно и моята се целеше в Графичен дизайн, но втория немски тази година я отказва от тази паралелка.
И да тези паралелки са компютърно насочени, но децата трябва да имат понятие от рисуване....поне според мен.
Точно това имам предвид! И според мен трябва рисуването да е заложено, дори като малка част от бала.
Mama Ru, на теория си права, но винаги тази специалност- КГ е поддържала много висок бал в МГ. Дори и с изпит по рисуване, там влизат само отличници. Обучението е на много високо ниво и желаещи има много. Благодаря на Дидева за сравнението на баловете! За това продължавам да се чудя...
Синът ми е отличник, но си мисля, че няма шанс за КГ, ако няма изпит на способностите по рисуване. С такъв изпит, шансовете му са много по-големи. Въпреки, че първото му желание е в НХГ.
Sisill, ще попитам, разбира се. Децата ми са в 7 клас в същата МГ. На родителската среща ще поставя въпроса Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт