Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 649
  • 771
  •   1
Отговори
# 540
  • European Union
Никога не съм предлагала, няма и да го правя. Все едно на мен някой ми дава награди докато ги развявам на курсове и спортове, готвя им и тн. Всеки си има задължения.
Моята награда от това, че ги возя на курсове и спортове са техните постижения. Достатъчно ми е, че стават по-умни и по-здрави. Та не е като да съм съвсем "капо".

Подаръци им купувам за началото на учебната година, за да живеят с идеята, че 15 септември е празник. Подаръци за отличен успех и шестици не давам. Но сега съм обещала телефон, ако влезе в желаното училище. Истината е, че телефон трябва да купим, старият е наистина стар. Дадох ѝ избор - или за рождения ден, но по-стар модел, или след класирането - желаният модел. Тя си избра да чака.

# 541
Само веднъж си позволих да стимулирам детето с обещание за някаква сума пари, ако има само шестици по математика. Е, получи се точно обратният ефект. В желанието си да се докаже и да вземе ''наградата'', се срина тотално. ''Предобри'' нещата, както се казва.
Така че никога повече такива материални стимули.
Успехът трябва да е заради положен труд, а не заради обещани от мен пари или покупки на скъпи вещи.

# 542
Кети В, чела съм за опити и изследвания, които доказват, че децата умеещи да чакат награда са по-умни, по- успешни и по- стабилни емоционално.

Извинявам се, но мислех, че Южна Корея е майтап. Грешките на онлайн общуването

# 543
Нормална мечта за екскурзия, особено, ако детето се вълнува от източни езици и култура. Не виждам лошо и детето да получи награда при постигната висока цел. В спорта получават медали и купи, децата, които се явяват на конкурси в изкуствата също печелят награди. Ако НВО и влизането в гимназия Х е състезание, то е нормално и при успех да има награда. За мен обаче трябва и условието да е реалистично. Някога майка ми ми обеща да се съгласи да ми купят велосипед, ако завърша с пълно шест и при ясното съзнание, че няма как да се случи да съм с пълно шест. Наскоро каза на щерката, че ще й купи тя айфон, ама й постави неизпълнимо условие - да получи шест на класното. Дали не реагирах?
Моето си мечтае  за Корфу, а за стимул съм й обещала, че ако влезе в нормално училище, не елитно, а просто нормално, ще й махна подкрепата. И мен ме е страх, че от нерви може да прегори и блокира в най-важния момент. Иска ми се всичко вече да е зад гърба ни.

# 544
Южна Корея за първо класиране? В Оксфорд ли ще кандидатства?
Аз бях обещала куче или коте за 90т по двата предмета, но те няма да са достатъчни за топ гимназия, а и честно казано се надявам да поиска нещо друго, че аз ще трябва да гледам любимеца
Аз бях обещала куче за кандидатстването след 4 клас, но в нашия случай аз го исках повече от него.
Вече 3г си имаме малка черна топка вкъщи💜.
Няма такава любов!

# 545
Еха, ledenotomomiche - възхищавам се на такива деца с мечти. Мечтая си и аз за Корфу през пролетта като момиченцето на Mama Ru Grinning
Аз на моя му обещавам награди. Както съм споменавала има слабост към шоколадови торти и с удоволствие си намираме поводи да се черпим. Оправяме си настоението или си "награждаваме" усилията.  Лошото е, че тези поводи са много чести Laughing Иначе него ако питаш, той нищо не иска. Презадоволени са днешните деца. Аз  също съм обещала голям подарък по избор при 90+ точки на двете НВО-та. Заслужават и те някакво поощрение за усилията тази година.

# 546
  • Пловдив
Мисля, че вече споделях тук. И аз не разбирам, защо в КГ в МГ Пловдив не се изисква оценка от изпит по рисуване в балообразуването!? Преди години имаше, от няколко години отпадна. Не следва ли, деца с талант да имат някакъв шанс, пред отличници, без талант за рисуване?
Може би няма достатъчно желаещи за изпит по рисуване. Оценките от ИИ и КМИТ предполагам са балообразуващите там.
Не, балообразуващи предмети са същите, като за Системен програмист и за Математическите профили с чужд език: БЕЛ и МАТ. Както и 3хМат+1БЕЛ от НВО.
Компютърната графика държи най-висок бал от всички специалности в МГ Пловдив. Миналата година Мин/Мах: 451,75/499,5. За сравнение Системен програмист: 428,5/497. Математически профил: 380/495,5. Напливът е огромен! Но изобразителното изкуство и талант  не влияят по никакъв начин на приема в специалността КГ... Сега прочетох, че 2017г е премахнат изпитът. И не мога да си го обясня...

# 547
Кети В, чела съм за опити и изследвания, които доказват, че децата умеещи да чакат награда са по-умни, по- успешни и по- стабилни емоционално.

Извинявам се, но мислех, че Южна Корея е майтап. Грешките на онлайн общуването
Само изследвания е това с чакането. Обещавам понякога да направя торта, но нещо се случва и не правя. Или да купя нещо и не го направя. Детето винаги ме разбира и приема отлагането и чакането. Не държи нещо да е на всяка цена. И за съжаление не е от успешните, стабилните емоционално, умните. Много се разстройва, излиза от равновесие при обида от съученик.

# 548
Не съм се сещала даже да предлагам награда, но то моето е мотивирано и без награда. Той е от тези деца, които много присърце вземат изпита, а на такива изпити не издържа на стреса и от сега си представям каква драма ще е ако има малко точки. Изобщо прекалено е самокритичен и трудно понася неуспеха, за съжаление ...

# 549
Еха, ledenotomomiche - възхищавам се на такива деца с мечти. Мечтая си и аз за Корфу през пролетта като момиченцето на Mama Ru Grinning
Аз на моя му обещавам награди. Както съм споменавала има слабост към шоколадови торти и с удоволствие си намираме поводи да се черпим. Оправяме си настоението или си "награждаваме" усилията.  Лошото е, че тези поводи са много чести Laughing Иначе него ако питаш, той нищо не иска. Презадоволени са днешните деца. Аз  също съм обещала голям подарък по избор при 90+ точки на двете НВО-та. Заслужават и те някакво поощрение за усилията тази година.

# 550
ilik, след като въведоха НВО и кандидатстване с точките от него спряха да се провеждат други изпити. В Русе в ПГСАГ са паралелките с "Графичен дизайн", "Компютърна графика", "Интериорен дизайн", като интериорният дизайн е от 2007-2008 учебна година. Идват много деца, които рисуват хубаво и без приемен изпит, а ИИ е балооборазуващ. В нашето МГ освен математика има СХН и ПН, програмирането е в Електрото.
Предполагам, че Вашето МГ предпочита да привлече деца с по-висок бал, а ако направят изпит по рисуване може да не напълнят паралелка или да падне балът.

# 551
Много интересно за КГ. В моя град една гимназия предлага КГ, но там се влиза с бал 30. МГ в града не предлага КГ. Въобще тези профили и професии са като в политиката ала-бала. По-важно е училището и учителите в него.

# 552
А при нас се влиза с бал 300+ в КГ, ГД, ИД

# 553
А. и при нас има ГД с бал над 300, в хуманитарна гимназия.

# 554
  • Пловдив
ilik, след като въведоха НВО и кандидатстване с точките от него спряха да се провеждат други изпити. В Русе в ПГСАГ са паралелките с "Графичен дизайн", "Компютърна графика", "Интериорен дизайн", като интериорният дизайн е от 2007-2008 учебна година. Идват много деца, които рисуват хубаво и без приемен изпит, а ИИ е балооборазуващ. В нашето МГ освен математика има СХН и ПН, програмирането е в Електрото.
Предполагам, че Вашето МГ предпочита да привлече деца с по-висок бал, а ако направят изпит по рисуване може да не напълнят паралелка или да падне балът.
НВО в сайта на МОН откривам от 2009/2010г. Изпитът по рисуване е премахнат в МГ от 2017г. Той не беше единственият балообразуващ. Взимаше се отново НВО-МАТ и БЕЛ и  само част от бала се формираше от изпит по рисуване. Не помня отношението, но може би 2хМАТ, 1хБЕЛ и 1хизпит на способностите по Рисуване. Отново само отличници влизаха, но такива на които се отдава и рисуването, имаха по-голям шанс. Сега специалността е само за най-най-силните отличници, без значение таланта в рисуването! Едва ли паралелката ще остане незапълнена! Напливът е огромен.
Много интересно за КГ. В моя град една гимназия предлага КГ, но там се влиза с бал 30. МГ в града не предлага КГ. Въобще тези профили и професии са като в политиката ала-бала. По-важно е училището и учителите в него.
Сега погледнах, че Компютърната графика държи най-висок бал от всички специалности във всички училища, в целия град Пловдив. И минимален и максимален. Мин/Мах: 451,75/499,5. Тази специалност я има и в други училища в града, но сравнение не може да се прави! Нито в бала, нито в обучението, нито в резултатите.
Просто за мен е нелогично, поне една част от бала да не е на способностите за рисуване...

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 22:46 от ilik123

Общи условия

Активация на акаунт