За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 750
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
  • Бургас
  • Мнения: 24 246
Благодаря ви, момичета!
Супата е готова вече!
Сега сложих да варя другата част,за печенето с картофи.
Не е стар петел,поне така като го гледах цял. Бързо се свари първата порция за супата.
Аз не ям такова нещо,ще видим домашните дали ще харесат.

# 271
  • Мнения: 7 483
Мики,
тестото за този кекс сравнително гъсто ли става в сравнение с обичайно (колкото и да е условно) кексово тесто?
https://www.mycookingcreations.com/2009/10/ciambella-alla-panna.html
Малко късно питам, че вече се пекат кексчета от него Simple Smile, ама да си знам.
П.П. Също съм сложила 107 гр захар вместо 200. Не че исках да са точно 107, така излязоха и ги оставих.
От мен добавих ситно нарязани сушени плодове - портокал, кайсия, червена боровинка и манго, малко едро счукани лешници. Надявам се да не съм променила особено консистенцията.

# 272
  • In transit
  • Мнения: 14 224
Кубратова, не е много гъста (по спомен), т.е нормална...Grinning защото има кексове и с по-плътна консистенция. Дано не си го направила много тежък с плодовете и ядките вътре. Ще чакам да споделиш крайния резултат.

# 273
  • Мнения: 7 483
Кубратова, не е много гъста (по спомен), т.е нормална...Grinning защото има кексове и с по-плътна консистенция. Дано не си го направила много тежък с плодовете и ядките вътре. Ще чакам да споделиш крайния резултат.
Благодаря, Мики! Имам едно подозрение към последното си брашно, че поема доста повече течност от другите и сякаш стана една идея по-гъсто, ама докато разбера така ли е, и пакетът свърши Simple Smile
Малко плодове сложих, за да не тежат, но да видим...сега се охлаждат и ще пиша веднага, щом станат за ядене.
Много мразя чакането Simple Smile

# 274
  • In transit
  • Мнения: 14 224
Кубратова, за кексове и сладкиши винаги ползвам много слабо брашно. Едно време имаше и българско такова, сега не съм сигурна. Водеше се тип 350. Сега поддържам в наличност италиански за сладки, които се водят ( W140-200). Или тип 500 + нишесте.

# 275
  • Бургас
  • Мнения: 1 734
В такава тава нали може да се пече? Какви са предимствата, незалепваща ли е? Вита баница ще правя в нея. Правоъгълно вита 😂

(относно супа и съхранение: все ме е било страх, ако нещо сготвено стои в хладилника повече от 2 дни. И направо хвърлям. А познавам семейства, дето в неделя сготвят няколко манджи и цяла седмица ядат. Обаче с пилешката супа днес се пречупих, щом опитни кулинарки ме съветват. За да си помогна за готвенето утре вечер и нааай-накрая яденето в неделя на обяд 🥳)

# 276
  • Мнения: 7 483
Кубратова, за кексове и сладкиши винаги ползвам много слабо брашно. Едно време имаше и българско такова, сега не съм сигурна. Водеше се тип 350. Сега поддържам в наличност италиански за сладки, които се водят ( W140-200). Или тип 500 + нишесте.
Уж слабо ползвах. На този етап са, още чакаме  Open Mouth


Ябълкова, понякога зависи от самата керамика - аз имам керамична тава, в която тестените отдолу не се изпичат добре, докато всичко останало се пече идеално и специално нея не я ползвам за тестени. Не знам твоята как ще е, евентуално, ако имаш съмнения, първо да печеш малко отдолу и после на горен и долен реотан или както си печеш.
При керамика не загрявам предварително фурната, а баница пека в повечето случаи в предварително загрята фурна.
Комшийката ми обаче (писала съм тук за нейните хубави баници) пече на незагрята фурна и първо на долен реотан, но то си зависи повече от печката, ти си познаваш твоята.

# 277
  • Бургас
  • Мнения: 1 734
Там е работата, че съм на почивка, ама сме наели апартамент. И не познавам фурната. И  тавата не познавам 😂 Има още една тава странна - тефлонова, ама с бая оребрено дъно 🤔 Ще я направя вита баницата и понякое време ще надигна леко да видя как е отдолу. Ако не е запечена, ще я покрия с фолио и ще оставя малко само на долен реотан.

# 278
  • София
  • Мнения: 3 362
Колкото пъти видя вафлени кори да се споменават, все са ми пред очите едни неща дето не знам как се и наричат, но ще ги помня до края на живота си...
Като бях малка, кръстницата ми правеше между две вафлени кори някаква смес която според мен е била карамел с масло, имаше и нарязани орехи. Това нещо не много дебело и като стегне, нарязано на малки ромбове, изяждахме си пръстите просто. Нямаше никаква заливка или глазура, само това и беше божествено.
Само че това време беше мнооого отдавна, тогава много трудно се намираха вафлени кори, а сега те са лесни обаче рецептата я нямам... и за съжаление кръстницата ми също я няма вече Sad
От една страна може би е по-добре така, защото бих се изкушила да си правя, а сладко не бива да ям. Но ако някой я помни тая вкусотия и има пропорциите, бих си я записала и прибрала някъде, за много специален случай.
Това ми звучи като вафлена торта която беше популярна в съветските републики.
Крем:1 консерва варено кондензирано мляко(варена сгущенка в руските магазини) + 200 гр меко масло се размесват с миксер.С това се мажат блатове.По желание между блатове се слагат натрошени печени орехи.Последния блат не се маже(запазваш малко от крема за после).Отгоре на тортата слагаш дъска или нещо друго върху което да сложиш тежест(например буркан с вода). Прибираш в хладилника.Кото стегне мажеш с останалия крем.
Да ви е сладко.

Ябълкова,ако не е късно и  има от къде да се купи вземи алуминиева тава за баницата ти.От еднократните.

# 279
  • Бургас
  • Мнения: 1 734
Натуся, то не е късно, но съм в малък град и в трите магазина няма алуминиеви тави. Гледах и се ядосвах, че имам две в къщи и мислех да ги взема, а не ги. Любимо ми е да готвя в еднократни - после мачкаш и хвърляш, няма миене и търкане.

# 280
  • Мнения: 7 483
Натуся, то не е късно, но съм в малък град и в трите магазина няма алуминиеви тави. Гледах и се ядосвах, че имам две в къщи и мислех да ги взема, а не ги. Любимо ми е да готвя в еднократни - после мачкаш и хвърляш, няма миене и търкане.
Улеснение е да се готви в еднократни съдове, аз даже се замислях да си взема за селската къща, че още има режим на водата и полудявам, но много са тънки и печенето в тях не е същото, нито вкусът. За крайни случаи биват.
Нямаш ли от старите емайлирани тави? В тях се пече добре, плътни са.

# 281
  • Мнения: 2 815
И питка и баница съм пекла в йена, проблем не е имало. Фурната ми няма само долно и само горно печене, няма опция и без вентилатор, освен разните там заложени програми... Йена ползвам като глинен съд или керамичен съд - ще рече слагам в студена фурна.
П.п за еднократни тави провери из левчетата, при нас предимно там ги продават.
П.п ох, натоварен ден имах, видях показаната  тава като йена, тя била керамична 🥴

# 282
  • Бургас
  • Мнения: 1 734
Няма емайлирана тава тук. То до вчера никаква тава нямаше, ама помолих собствениците да донесат. И се ядосах - Даваш апартамент под наем за нощувки, а няма тава, няма гевгир, няма чаши за кафе.
В еднократна тава съм слагала на дъното домакинско фолио 2-3 пласта, за да не е съвсем тънко. Купувам ги от Джъмбо - едни правоъгълни, дълбочки, много удобни. Само внимавам да не продупча дъното докато режа после. И хващам с две ръце много внимателно, че се огъват ако е нещо тежко.

# 283
  • Sofia
  • Мнения: 22 578
Аз пък слагам и йена, и карамични в загрята фурна, но на студена решетка.

# 284
  • Мнения: 7 483
Аз пък слагам и йена, и карамични в загрята фурна, но на студена решетка.
Откакто като ученичка спуках една йена, направо не смея.
То и няма нужда сякаш - съвременните фурни загряват изключително бързо, а някои са и с такава отделна функция, та няма такова значение, както навремето и може би в някои отношения, макар и не за всички печива, технологията ни на готвене ще се промени.

Общи условия

Активация на акаунт