За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 169
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
Да, моята беше готова от Лидл. Обаче сестра ми си беше купила само пипер от женския пазар и пак така ми вонеше като го използваше. Даже и на нея това и казах, че си мислих, че моя е смотан, защото е от Лидл и може да е стар или защото е евтин, но не.
Преди време за нещо бях купила млян бял пипер и при използването ми лъхна на лошото от микса и затова си мисля, че той е виновника.
Щях да купя на Котани меланж зърната и да напълня мелницата, но още се чудя. При тях щях да сложа и кориандър, но първо ще го пробвам, че леко ме разубедихте и вие.

# 91
Зависи тия мешани пипери колко често ги използваш. Ако ги слагаш на общо основание както обикновено черен пипер върви на почти всичко, не бих им сложила кориандър. Поне за мен е специфичен и ще ти ограничи още повече употребата им.

# 92
Моят син сам си прави микс от подправки за кебапчета и кюфтета, мери всичко до грам в негово  си съотношение и всяка подправка подбира откъде да купува, но аз предпочитам отделни, че импровизациите не винаги търпят еднакви комбинации. 
Кориандър не бих смесила с друга подправка, но аз не съм и критерий, че никак не го обичам. 

# 93
Първо ще го опитам и тогава ще реша щом е толкова специфичен тоз кориандър. А рядко го използвам тоя меланж пипер, мелницата, която имах една година и повече съм я ползвала 😂
А колко грама са тези евтините мелнички от редовния асортимент на Лидл? Аз им скъсах етикетите и ги измих и сега не знам колко пакетчета да купя, че да я напълня.
Аз купувам готови миксове от подправки, но само на Котани те най-много ми харесват. От новите опаковки не съм взимала още, но си мисля, че няма да са ги развалили. На някое тяхно пакетче видях, че има и кориандър и от се и вдъхнових да сложа и аз при пиперите.

# 94
  • In transit
Морковелка, 35г

# 95
  • София
С чопър ще мога ли да смеля суров нахут?
Ще правя фалафели.В рецептите, които намирам в нета пише да го кисна една нощ и после да го смеля в блендер. Аз обаче нямам такъв и се чудя толкова твърдо нещо с какво мога да го смеля🤔
Нахутът омеква малко повече от боба след киснене. А ако имаш възможност, потърси белен нахут (купувала съм от Фантастико).

# 96
Здравейте.
Имам въпрос - сложих да варя свински крака ( няма да казвам колко ги мих, трих и им рязах ноктите Simple Smile ,  налага ли се  да събирам и махам пяна при завиране или да ги включа на три часа варене и да ги оставя.
После бульонът прецежда ли се   преди да се обезкостят и върнат в него или според необходимостта?

Още нещо се сетих, дали пък не се попарват преди да се сложат да се варят или пък дали не се изхвърля първата вода като завеят?

# 97
  • Бургас
Търся рецептата за един крем в чаша, който приличаше на крем-карамел, но отгоре имаше една "шапка" с разбити белтъци и карамел. Беше кафеникава на цвят. Дамата не каза как го прави. Въртя, сука и не каза. Чашите не бяха огнеупорни /така ми се стори/ и на дъното нямаше горена захар. Опитах да търся крема в интернет и в книги, но не ми се получи. Някакви предположения? Благодаря.
/ Толкова съм освирепяла, че не написах въпроса където трябваше. /

# 98
  • София
Търся рецептата за един крем в чаша, който приличаше на крем-карамел, но отгоре имаше една "шапка" с разбити белтъци и карамел. Беше кафеникава на цвят. Дамата не каза как го прави. Въртя, сука и не каза. Чашите не бяха огнеупорни /така ми се стори/ и на дъното нямаше горена захар. Опитах да търся крема в интернет и в книги, но не ми се получи. Някакви предположения? Благодаря.
Търсете млечен крем с карамелизирана захар. Не се пече а се вари като върху карамелизираната захар се изсипват разбитите с мляко жълтъци, захар / и може би брашно/ и след това се слагат разбитите белтъци след като
поизстине крема. Нямам рецептата при мен, но това е основното. Все някъде в мрежата ще има рецепта с точните
пропорции на продуктите.

# 99
С чопър ще мога ли да смеля суров нахут?
Ще правя фалафели.В рецептите, които намирам в нета пише да го кисна една нощ и после да го смеля в блендер. Аз обаче нямам такъв и се чудя толкова твърдо нещо с какво мога да го смеля🤔
Нахутът омеква малко повече от боба след киснене. А ако имаш възможност, потърси белен нахут (купувала съм от Фантастико).
Аз такъв търся от много време, но в Пловдив не срещам никъде. Бени(от другите готварски теми), също беше похвалила един белен, но при нас го няма.

# 100
  • София
Аз такъв търся от много време, но в Пловдив не срещам никъде. Бени(от другите готварски теми), също беше похвалила един белен, но при нас го няма.
Аз съм със смесени чувства към този от Ф., защото едва се свари, хем белен. Но за фалафели вероятно ще стане.
Ето, обаче цената е Cold Sweat https://baharika.bg/product/dal-nahut-lyushten-nahut
Съвсем неблагородно завиждам за магазините Бахарика, защото май в София няма откъде да си купя малко нитритна сол, без да плащам тройна сума за куриер.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 17:08 от Cuckoo

# 101
  • Русе
Скрит текст:

Виж тази рецепта.

# 102
  • под тепетата
Според мен се прави жълт крем - само с жълтъци, поизстинал се слага в чаши. Аз разбрах, че отгоре са белтъците, разбити със захар и запечени. Само не ми стана ясно карамелът къде е -между жълтия крем и белтъците или върху белтъците?

# 103
  • In transit
Не се запичат белтъците, а се прави италиански меренг с пастьоризирани белтъци и само се обгаря с горелка. Така изглежда, като запечен и може да се яде директно.

# 104
  • Русе
Aarmeria, има ли снимка на този крем в чаша, който търсиш. Да не гадаем тук, какво точно е.

Общи условия

Активация на акаунт