За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 612
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
  • In transit
  • Мнения: 14 184
Не е на гранули, а течно все едно няма желатин.

Бях разтопила желатин на прах йоткер, както се прави, накиснах го да набъбне в студена вода, после на водна баня да се втечни. И както беше на котлона сместа за панакотата, вместо да я махна от котлона.. докато си ври сипах желатиновата смес и то кипна.. после прочетох, че кипне ли, желатина спира да работи..

Благодаря ти! ❤

Желатинът не трябва да се кипва по никакъв начин. Нормално да не иска да се сгъсти. Добави същото количество желатин, хидратирай го и го добави към леко топлата панакота.

# 466
  • Melmak
  • Мнения: 8 790
Благодаря ви. Добавих още желатин. Малко тъпо, защото нали пропорцията се наруши, заради 100-те мл от първия желатин.. абе обърках го яко, май нищо няма да стане, ама с десертите хич ме няма. Оня ден ядох на ресторант и ми хареса, за това реших да опитам. Фейл.

# 467
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Скрит текст:
Не е на гранули, а течно все едно няма желатин.

Бях разтопила желатин на прах йоткер, както се прави, накиснах го да набъбне в студена вода, после на водна баня да се втечни. И както беше на котлона сместа за панакотата, вместо да я махна от котлона.. докато си ври сипах желатиновата смес и то кипна.. после прочетох, че кипне ли, желатина спира да работи..

Благодаря ти! ❤

Разбъркай още веднъж добре и разсипи по купички. Остави за 24 часа на студено. Ако не стегне винаги можеш да загрееш сместа и добавиш желатин, но може да се получи нещо различно като консистенция - да бъде жилаво.

# 468
  • Melmak
  • Мнения: 8 790
Благодаря ти, пейч! Сложих го в хладилника. Утре ще пиша как е.

# 469
  • In transit
  • Мнения: 14 184
Благодаря ви. Добавих още желатин. Малко тъпо, защото нали пропорцията се наруши, заради 100-те мл от първия желатин.. абе обърках го яко, май нищо няма да стане, ама с десертите хич ме няма. Оня ден ядох на ресторант и ми хареса, за това реших да опитам. Фейл.
Какви са тези 100мл желатин? Желатинът се разтваря с вода в съотношение 1:5 или 1:6. Т.е ако по рецепта сложиш 10г желатин, го разтваряш в 50г вода да набъбне и да се хидратира, след което го добавяш към основната топла смес.

# 470
  • София
  • Мнения: 4 948
Моята запеканка стана много сухааа.... Може ли да се оправи някак ?

# 471
  • Варна
  • Мнения: 2 119
  Сооосс, млечен, сметанов, грейви, доматен/бульон...

# 472
  • Melmak
  • Мнения: 8 790
Благодаря ви. Добавих още желатин. Малко тъпо, защото нали пропорцията се наруши, заради 100-те мл от първия желатин.. абе обърках го яко, май нищо няма да стане, ама с десертите хич ме няма. Оня ден ядох на ресторант и ми хареса, за това реших да опитам. Фейл.
Какви са тези 100мл желатин? Желатинът се разтваря с вода в съотношение 1:5 или 1:6. Т.е ако по рецепта сложиш 10г желатин, го разтваряш в 50г вода да набъбне и да се хидратира, след което го добавяш към основната топла смес.

В рецептата, която ползвах пишеше, че трябва да разтворя 10 г желатин в 100 мл вода. Sad

# 473
  • Мнения: 2 654
Дайте идеи за марината за пилешко филе моля. Месото ще пека  на барбекю на газ утре вечер и искам да го мариновам с 2-3 различни маринати тази вечер.

# 474
  • Мнения: 2 815
10 мл в 100 мл вода, които се добавят към 500 или колкото решиш течност, зависи колко стегнато трябва да е нещото ...нещо не е наред с рецептата ти, ако пише да сложиш 10 желатина . Или за някакво индустриално количество пана кота

# 475
  • Варна
  • Мнения: 2 119
  Явно е ползвано пакетче сух желатин, 10 грама, на опаковката пише да се разтвори в студена вода и /след набъбване/ после на водна баня...И т. н.

# 476
  • Мнения: 7 353
Дайте идеи за марината за пилешко филе моля. Месото ще пека  на барбекю на газ утре вечер и искам да го мариновам с 2-3 различни маринати тази вечер.
Аз марината правя по вдъхновение на момента от продукти, които имам и май никога не мога да я повторя Simple Smile
Затова няма да дам група продукти и съотношение, а ще ти напиша какви ползвам общо - разбира се, не всички заедно, а ти според наличностите и желанието, ще си съставиш. Така се получават най-хубавите маринати.
За пилешко - фина лека горчица (ако е свинско или телешко, може и по-остра), соев сос, лимонов сок, сок от нар, кленов сироп или мед, бяло вино понякога, зехтин, от сухите подправки - бял или шарен пипер, майорана, риган.
Понякога правя марината  майонеза и горчица, може да се добави и някакъв по-лек сос барбекю или много малко количество.
Маринатата и крайният вкус зависят от това с каква гарнитура ще съчетаваш, трябва да си подхождат.

# 477
  • Варна
  • Мнения: 2 119
  Кис.мляко и горчица, соев сос и джинджифил, сол,пипер и по избор-мащерка, салвия, чубрица, розмарин, абе пусни си фантазията...

# 478
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Скрит текст:
Дайте идеи за марината за пилешко филе моля. Месото ще пека  на барбекю на газ утре вечер и искам да го мариновам с 2-3 различни маринати тази вечер.

съставки:
Майонеза - 100 гр
Мед - 30 г
Чесън - 4-5 средни скилидки
Горчица (не много пикантна) - 40 g
Къри, куркума - по 0,5 ч.л
Сол, черен пипер - на вкус.
Приготвяне:
Прекарайте обеления чесън през преса или го настържете и го добавете в съда. Смесете майонезата, чесъна и горчицата до гладкост, добавете подправки, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте, докато всичко стане хомогенна консистенция. Намажете с марината измитото и подсушено пиле. Покрийте с капак и оставете да се маринова за 2-3 часа.

съставки:
Пилешко месо - 1,5-2 кг (всяко)
Соев сос – 2 супени лъжици
Растително масло - 2 супени лъжици
Подправка за скара или пиле – 1 с.л
Горчица – 1 с.л.
Чесън – 5 скилидки
Майонеза – 3 супени лъжици
Смлян черен пипер – 1 ч.л
Сол – 1 ч.л
Приготвяне:
Измийте пилето и го подсушете с хартиени кърпи. Натрийте със сол от всички страни и оставете да се осоли за 30 минути.
В отделен съд се смесват горчица, майонеза, соев сос, олио, подправки, черен пипер, счукан или настърган чесън. Смесете всичко до гладкост. Добавете марината към пилето и разбъркайте добре, покрийте с фолио или капак и поставете в хладилника за поне 2-3 часа (можете да го оставите повече ).
Поставете пилето на скара и го запържете от всяка страна за 3-4 минути, около 30-40 минути.


# 479
  • In transit
  • Мнения: 14 184
Ако течностите в рецептата (сметана и мляко) са 500-600мл, 8-10г желатин са ОК.

Общи условия

Активация на акаунт