За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 604
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Джолан с кисело зеле в глинен гювеч.

# 496
Благодаря за съветите!!! Много сте мили! И бързи! В момента се пече с ориз и гъби. Опитах малко. Ще е вкуснотия!

# 497
Здравейте! Днес купих от Лидл джолан от алпийската им седмица. С какво мога да го сготвя? Например с ориз?
Аз винаги го варя предварително в херметическа за 1,5-2ч.и после влагам в различни ястия.
Този в алпийската е сготвен. Аз само му правя гарнитура картофи и салата.

# 498
  • Русе
Пише, че трябва да се допече 20минути. Така, че ориз и гъби е идеално. Може и сварени картофи да се добавят като гарнитура.

# 499
Аз също имам въпрос за джолан Simple Smile
Имам прекрасно маринован, но дълбоко замразен джолан, за който се сетих чак днес.... Ще направя чомлек в гювеч бавно готвене. Преди малко го извадих от камерата и видях че заради размерите си не мога да го размразя в микровълновата... Ако след 5 часа не се е размразил на стайна температура изцяло, мога ли така да го бутна в гювеча? Сигурно ще увеличи времето за приготвяне от първи 4 часа  на 4.30 или 🤔?
И какво ще рече режим грил за по-старите фурни? Този режим при който има и от двете страни затопляне?
Това ще рече ли че като сложа гювеча в студената фурна, трябва да включа само отгоре релтана?
За първи път ще готвя по такъв начин и искам да знам за детайлно упътванията за пекане 🙄

# 500
Имам прекрасно маринован, но дълбоко замразен джолан, за който се сетих чак днес.... Ще направя чомлек в гювеч бавно готвене. Преди малко го извадих от камерата и видях че заради размерите си не мога да го размразя в микровълновата... Ако след 5 часа не се е размразил на стайна температура изцяло, мога ли така да го бутна в гювеча? Сигурно ще увеличи времето за приготвяне от първи 4 часа  на 4.30 или 🤔?
И какво ще рече режим грил за по-старите фурни? Този режим при който има и от двете страни затопляне?
Това ще рече ли че като сложа гювеча в студената фурна, трябва да включа само отгоре релтана?
За първи път ще готвя по такъв начин и искам да знам за детайлно упътванията за пекане 🙄
Аз по спешност съм пекла така месо, но го остави дълго на бавен огън, за да се изпече равномерно, като първия един час го печеш на 180-200 градуса (пак си преценявай градусите на твоята фурна, че пекат различно).
Друг вариант е да го размразиш във фурната на 30 градуса. Аз нямам и нямам дори намерение да имам МВ и размразявам или на стайна температура или във фурната на посочените градуси.
Старите фурни (не знам колко стара визираш и с какви режими на печене) нямат истински режим "грил", пък и на този режим в сегашните фурни се пекат тънки плоски парчета месо, наденички, филийки, а не цяло голямо и дебело парче месо, така няма да се изпече.
В стара фурна винаги съм пекла такива ястия на включени долен и горен реотан, за да се сготви цялото месо.
Горен реотан на старите фурни се ползва за запичане главно на заливки, глазури на някои сладкиши и придаване на запечен вид на печено под капак месо. В случая може в края на печенето за около 15 минути (зависи от фурната ти) да оставиш отворен гювеча и да запечеш така, но провери предварително дали вече не е добило месото коричка и в гювеча, ако не е било покрито с течност.

# 501
+1, не ти трябва функция грил. Остави го четири часа на стайна температура, после го слагай така в гювеча,  включи на 150 градуса и забрави за едни пет  часа вътре.

# 502
  • София
Сполучлива рецепта за лазаня Болонезе ,моля !

# 503
Ако след 5 часа не се е размразил на стайна температура изцяло, мога ли така да го бутна в гювеча?
Не бих готвила замразено месо, още повече жилаво като джолан. Такива неща размразявам в купа с гореща вода, за половин час е размразен като сменяш водата като изстине.

# 504
  • Русе
Месото е хубаво да се размразява на стайна температура. Не е за предпочитане да се пече замразено. Може да се вари, но за печене трябва да е размразено и после овкусено /мариновано/.

# 505
Пепчо, казвай ги тия работи, бе, като пишеш рецепти...
Идвам заради масленките. Имах глупостта да се похваля на ММ по телефона, че правя масленки, ама нещата са на път да не завари след работа Open Mouth
Така съм ги подлепила, че забравих да пуша...
Първо щях да питам дали ги съхраняваш затворени, ама въпросът се обезсмисли още при опитването на първите.
Все пак си кажи, де...за следващата доза Simple Smile
Огромно благодаря, масленките от детството ми! Heart

# 506
Кубратова, за коя рецепта за масленки става въпрос?

# 507
Кубратова, за коя рецепта за масленки става въпрос?
Е, който бърза да яде, забрави да пусне линк Simple Smile
https://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html

Моите ги направих с различни форми просто, иначе спазих рецептата точно.

# 508
  • София
Имам прекрасно маринован, но дълбоко замразен джолан, за който се сетих чак днес.... Ще направя чомлек в гювеч бавно готвене. Преди малко го извадих от камерата и видях че заради размерите си не мога да го размразя в микровълновата... Ако след 5 часа не се е размразил на стайна температура изцяло, мога ли така да го бутна в гювеча? Сигурно ще увеличи времето за приготвяне от първи 4 часа  на 4.30 или 🤔?
Остави го навън да се отпусне колкото може, а после ще отрежеш колкото не влиза в МВ, за да доразмразиш.

# 509
е тя няма да го пече съвсем замразен, ще стои 5 часа отвън, за което време ще се поотпусне, а после няма да го шокира с 250*, а до 150, поставен в студена фурна.
Кубратова, държа в  метални кутии Simple Smile когато са повече бройки. Вътре поставям 1-2 листа кухненска хартия. Много се радвам, че си харесала Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт