Великобритания - тема 97 Валентинска Великденско-Пролетна

• 35 652
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • Истински се вижда само със сърцето.
Веджи и двата изпита може в Бирмингам.
Блу Дрес при теб са различни правила т к  си омъжена за британец. Мисля че ти трябват 3 години в страната, за нас са 5.

# 166
  • nowhere
Много благодаря, Илейн. Значи и аз мога да кандидатствам вече. Ще го погледна този изпит.

# 167
  • Истински се вижда само със сърцето.
Блу дрес нали имаш сетъл статус, защото се изисква. Изпитите са два, Life in UK и В1 английски (10 мин разговор) ти спомена, че си преводач виж какво се признава за да не държиш този изпит имаше изключения, най добре да влезеш на сайта на правителството и да прочтеш. Изпитите се провеждат на доста места, виж кое ти е най-близо, същото е  и за биометрията, когато подадеш молбата, избираш си най-близката локация или по- евтината Simple Smile

# 168
ползвах Life in the UK апликацията за да практикувам за тестовете и нямах грижи с теста Simple Smile На мен ми беше лесен теста - паднаха ми се много въпроси които знаех от обща култура и изкуство и беше песен Simple Smile
Някой плаща ли здравни осигуровки в България? Преди повече от 8 г, когато напуснах страната и подадох заявления за напускане но продължиха да ми начисляват здравно осигуровки и аз си плащах.. сега вече искам да спра. Какви документи ви трябват да докажете, че  работите и живеете извън страната, предвид, че Великобритания вече не е в ЕС?

# 169
  • Leeds, UK
СМ, Тъкмо щях да задавам този въпрос. Аз не съм подавала декларация, защото нямах идея, че съществува такава. В момента постоянно идват писма на адреса ни в Пловдив за дължими здравни осигуровки и че ще ме съдят. Аз нямам нищо на мое име в БГ, тъй че нищо не могат да ми вземат. Баща ми е адвокат. Успех им пожелавам Smile Опитах се чрез майка ми да подам в данъчното декларация, че живея в чужбина от 2014 г., но й казали U1, че признават само. Да де ама пък то е за напускане на Обединеното кралство. Смятам да занеса всичко, което имам налично - адресна регистрация, Р60 за последните 10 години и тн. и ако не стане подавам декларация, че напускам страната, примерно на 06 август 2024, взимам входящ номер и поне занапред да няма натрупвания. След 5 години задълженията ще се изчистят сами. Администрацията в БГ е една голяма олигофрения. С конкурс за тъпота ги избират. Тези с двойното гражданство при декларирането му в БГ автоматично се освобождават от тях. Това е една от причините да се пъна да го взема. Ще ги платя на властите тук двойно,  но няма да ги дам за възстановяване на здравните ми права. Защото в БГ здравното осигуряване е задължително, включително и за безработните и хич не ги интересува откъде ще ги вземат. И понеже не могат да ги вземат от тях, ги взимат от работещите в чужбина, щото знаят, че имат, а Гошо циганина никой не го търси за нищо.

# 170
От мен от БГ ми искат форма S041 която няма как аз да заявя - може да се заяви по официален път. Все едно Здравната каса в Пловдив да заяви, че искат данни за това и това лице което е било осигурявно за този и този период... Обаче имам приятели които го направиха и имаха проблеми след това в Англия със здравното осигуряване един вид ако се изисква тази форма С041 в Англия считат, че напускаш страната... а в България приемат само такъв официален документ. Не съм попадала на нито един служител който да ми даде адекватен отговор на моя въпрос... за това и го задавам. Simple Smile) Аз съм двоен гражданин... имам британски паспорт и служител от здравната каса ми каза, че с двойно гражданство ги освобождават за една година само.. все едно всяка година трябва да се разправям... Ужас.
Това е линка към формата https://www.tax.service.gov.uk/print-and-post/form/NICs_iForms/1 … CA3916/ca3916.xdp

# 171
  • Манчестър
СМ, Тъкмо щях да задавам този въпрос. Аз не съм подавала декларация, защото нямах идея, че съществува такава. В момента постоянно идват писма на адреса ни в Пловдив за дължими здравни осигуровки и че ще ме съдят. Аз нямам нищо на мое име в БГ, тъй че нищо не могат да ми вземат. Баща ми е адвокат. Успех им пожелавам Smile Опитах се чрез майка ми да подам в данъчното декларация, че живея в чужбина от 2014 г., но й казали U1, че признават само. Да де ама пък то е за напускане на Обединеното кралство. Смятам да занеса всичко, което имам налично - адресна регистрация, Р60 за последните 10 години и тн. и ако не стане подавам декларация, че напускам страната, примерно на 06 август 2024, взимам входящ номер и поне занапред да няма натрупвания. След 5 години задълженията ще се изчистят сами. Администрацията в БГ е една голяма олигофрения. С конкурс за тъпота ги избират. Тези с двойното гражданство при декларирането му в БГ автоматично се освобождават от тях. Това е една от причините да се пъна да го взема. Ще ги платя на властите тук двойно,  но няма да ги дам за възстановяване на здравните ми права. Защото в БГ здравното осигуряване е задължително, включително и за безработните и хич не ги интересува откъде ще ги вземат. И понеже не могат да ги вземат от тях, ги взимат от работещите в чужбина, щото знаят, че имат, а Гошо циганина никой не го търси за нищо.

Не е администрацията виновна. Те само следват какво са сътворили онази сбирщина от 240 човека.
Не съм сигурна обаче, че като декларираш английско гражданство ще ти отпишат задълженията.

За тях, ти си български гражданин , имащ задължения за здравни осигуровки. Имай предвид, че , ако пътуваш до Бг , на връщане могат да те спрат заради тях.

# 172
  • UK
Не съм плащала нищо, не съм подавала декларация, нищо не е пристигало за мен. Майка ми беше питала веднъж, казали, че нищо не се подава, чак ако реша да се връщам да си взема документ от тук, беше преди няколко години обаче.

# 173
  • Leeds, UK
Ако трябва всяка година ще се разправям. Виновна е администрацията, демек лелките на гишето. Имат супервайзори и началници. Като не разбира ще пита. Ама не им дреме, то не иска да се научи. Ей там да кюта от 9 до 5 до пенсия и това е.  След като примерно СМ е подала декларация, че напуска страната, откъде - накъде някой си ще продължава да й начислява здравни застраховки? Нали в Закона за задължителното здравно осигуряване пише, че при подаването на тази декларация по чл.40 ли беше, не помня, спират да се начисляват бъдещи задължения. Този с двете гражданства не може да се осигурява в две държави едновременно, особено ако живее в едната повече от 183 дни в годината, другата къв ще го търси от него.

"Ако сте с двойно гражданство, едното от които е българско и не живеете постоянно на територията на страната, (живеете повече от 183 дни през календарната година извън България) не подлежите на задължително здравно осигуряване в България

Можете, при ваше желание, да подадете Декларация по чл. 40в, че не дължите здравноосигурителни вноски, защото сте граждани и на друга страна и живеете в чужбина."

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 16:32 от Happy Bella

# 174
Аз преди да замина си ги спрях, попълвах някакви хартии, не помня вече..но и онлайн излиза, “лицето е с прекъснати здравни права”…
Би трябвало да може със задна дата да си ги спреш, ако докажеш, че живееш постоянно в чужбина..

# 175
Който има подадено заявление в НАП за безработен (мисля, че N7 е заявлението), трябва да си плаща сам здравните осигуровки и съответно го търсят, ако не си ги плаща. Ако не е подавал такава декларация/заявление, не го търсят, а просто му начисляват всеки месец суми и в един момент му спират здравните права. За да спрат да го търсят и да му начисляват нови неплатени суми, трябва да подаде завление за напускане на страната, което може да е и със задна дата, но с колко задна  - не знам. Това - по НАП Варна.
Ето как изглежда моята справка:
Скрит текст:
Здравноосигурителен статус към 07.02.2024 г.
ЕГН/ЛНЧ/Сл.номер/БУЛСТАТ: **********

Дата и час на отпечатване: 07.02.2024 14:30:13

ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, СЧИТАНО ОТ 01.01.20**

ПП А ето как изглежда справката на ММ, който не е подавал заявление за напускане на страната и продължават да му начисляват ЗО все месец. Справката показва последните 5 години.
Скрит текст:
Здравноосигурителен статус към 07.02.2024 г.
ЕГН/ЛНЧ/Сл.номер/БУЛСТАТ: **********

Дата и час на отпечатване: 07.02.2024 14:38:28

ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2019 до ДЕКЕМВРИ/2023
Година   Месеци
2019   1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2020   1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2021   1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2022   1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2023   1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
Възстановяване на прекъснaти здравни права се извършва след внасяне на всички дължими вноски за посочения период.

Уведомяваме Ви, че в случай на неплатени повече от 3 вноски се прекъсват здравноосигурителните Ви права и за да ги възстановите ще следва да платите всички дължими 60 вноски (5 годишен период).

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 16:42 от Блу

# 176
  • Leeds, UK
Аз преди да замина си ги спрях, попълвах някакви хартии, не помня вече..но и онлайн излиза, “лицето е с прекъснати здравни права”…
Би трябвало да може със задна дата да си ги спреш, ако докажеш, че живееш постоянно в чужбина..
Да де, ама доказателството се издава по служебен път от английските власти при поискване от българските власти, когато се прибираш вовеки в България и искаш да докажеш, че си си плащал другаде.

# 177
Не съм плащала нищо, не съм подавала декларация, нищо не е пристигало за мен. Майка ми беше питала веднъж, казали, че нищо не се подава, чак ако реша да се връщам да си взема документ от тук, беше преди няколко години обаче.

А проверявала ли си здравно осигурителния статут? Simple Smile Интересно ми е какво се случва в този случай.. Simple Smile

Аз подадох заявление по 40а мисля, че беше отдавна... най-вероятно някой си е оставил ръцете.
Уви общината към която съм по постоянен адрес си е просто пълна с такива...
Благодаря Блу за спраквата - сега виждам разликата! Моята справка е като на мъжа ти!

# 178
  • UK
И на мен ми стана интересно сега. Бях чула за тази декларация и затова накарах майка ми да пита, казали са ѝ, че нищо не трябва. Нямам обяснение. Не съм правила справка, не си знам пик кода, за да вляза, някъде в Бг при документите ми е. Интересно, че не ме и търсят за задължения.

# 179
Аз нищо не съм подавала, нищо не са ми и търсили. Водя се със сигурност неосигурена, ходила съм и по прегледи които плащам. Голямата като се роди дори си взех и детските при раждане, тогава бях тук, но беше преди 8г. С институции грам не ми се занимава.

Общи условия

Активация на акаунт