Студенти в Нидерландия - 20

• 69 114
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Лотарията е друго. Съвсем различно е от търсенето на частния пазар или чрез агенции, или чрез Вестиде за стаите, които не са дадени на университета. На срещата казаха в прав текст: не разчитайте на нас!

# 571
  • Бургас
Моят младеж не е работил в Нидерландия никога. Писмото, което е получил, е от CAK, намерих им сайта  https://www.hetcak.nl
пише, че в тримесечен срок трябва да си направи здравна застраховка или да докаже, че няма нужда от такава, като поиска Wiz assessment на сайта на Sociale Verzekeringsbank /SVB/, и тях ги намерих https://www.svb.nl
ако не направи едно от двете неща, следва глоба 496.74 евро.
Писмото изглежда официално, ще трябва да задейства тази процедура, интересно, че чак след година и половина откакто е там, се сещат да проверяват за застраховка

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 10:26 от bur02

# 572
  • София
Да питам, вашите деца с колко пари се справят месечно за храна и други нужди ?
Чувам, че е доста скъпо.
Коментираме пазаруване от магазините и приготвяне на храна, не да за хранене по заведения.

Има ли стол в университета за обяд, с някакви приемливи цени?
Споделете някакъв месечен бюджет за Айндховен .

Благодаря!

# 573
  • София
Моята се справя в Бреда с около 300 евро - но е момиче и не яде много 😀. Нямат стол, сандвич в университета е 3 евро, кафе - около 1 евро.
Не включвам разходите за пътуване до/от България.

# 574
  • Бургас
1300 евро пращам на моя студент,  спортува и яде много, може би от тях  300 евро отиват за сметките в апартамента- ток, вода, интернет, също тел., фитнес, застраховка  на скутера, бензин  и т.н., отделно пращам пари за самолетни билети или някой извънреден разход, наблюденията от двете ми посещения в Айндховен са, че хич не е евтино, храна, транспорт ми се видяха доста по-скъпи от тук

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 11:44 от bur02

# 575
  • София
Е, аз за битовите сметки не ги включвам - при нас са в наема.

# 576
Моят студент е получил писмо от някаква уж здравна организация, че трябвало да докаже, че е студент и не работи, защото нямал здравна застраховка, иначе следвала глоба, има ли такава практика
[/quote]

Да не е работил, дори и за малко някъде? Надушат ли,че работиш без здравна, плащаш...

G.D- е права,внимавайте  ако детето работи дори -1-2 часа към университета ,той се води работещ от тук нататък и трябва да плаща здравна застраховка!Моля не подценявайте това ,глобите са доста солени!Не минава номера с не разбрах, незнаех и т.н. Понякога получаваш направо писмото с глобата и ако срока изтече я плащаш двойно!

# 577
  • София
Когато няма субсидия от ДУО и доход от работа, издръжката за студента, която осигурявам идва около 800 евро месечно, толкова сам ми посочваше -550 евро наем, в които са включени консумативи, 250 евро разходи за месеца, купува храна от магазина (цените на доста неща в супермаркетите, особено на промоции, понякога са по добре от БГ) и си готви (основно кюфтета, пържоли, наденички, ориз, спагети, сутрин мюсли, палачинки полуготови, сандвичи си прави, чат пат плодове купува, постоянно му дудна да си взима повече плодове и зеленчуци) и на някакви седмични промоции дюнери и сандвичи. Чат пат съм превеждала дребни суми да си купува битови неща, той си взима и карта за пътуване с влак за 30-40 евро, даваща право на безплатни уикенд пътувания. Доста скромно я кара, засега. Квартирата, ако успеем да намерим такава за втората година Smiley, може да е повече като наем.

# 578
Ние превеждаме 1000 евро, което вкл. наем, наем колело и застраховка, карта транспорт и за живот остават около 300 евро. Тя си готви, но разбира се , случвало се е да првеждам и някакви дребни суми, но рядко. За втората година обаче наемът е по-висок .

# 579
  • София
Значи за момче ще умножа женските джобни по 2  , заради разликата в количествата Simple Smile
А кое е по-смислено - да се купи колело или да се наеме ?

# 580
  • София
Моят си купи една бракма за 50 евро и си я кара, от време навреме поправя и сменя някоя част, а и не е апетитно за крадене. Аз все го убеждавам да вземе по хубаво, но не ще. Иначе повечето са с наети колела, като ако се развали или открадне, мисля че е покрит риска и може би е по удобно.

# 581
500 евро пращаме на нашата девойка отделно от наем, таксата за уни, фитнес.

# 582
Девойката е с колело под наем, предвид това, че ако има някакъв проблем, тя няма да се занимава, а и от гледна точка на кражби. За следващата година обаче, е решила да си купи колело, което да не е привлекателно Simple Smile.

# 583
  • София
Ние купихме колело за 70 евро. Веднъж спука гума и плати 15 евро за ремонт. Така до тук ни е излязло общо 85 евро за 7 месеца.
Иначе 25 евро е наемът на месец.

# 584
  • Бургас
И при нас първата година беше колело под наем, безплатно го ремонтираха, драмата стана, когато  го откраднаха, искаха голяма глоба

Общи условия

Активация на акаунт