Студенти в Нидерландия - 20

• 69 107
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Моята си купи колелото 2020г за 90 евро. До тук мисля два пъти гума и два пъти жило, нещо по 10-15 евро ремонт се води. Искала е да го остави и купи друго и продавачът й е споделил, че нейното е пребоядисано и такива колелета не представляват интерес за крадците. В много от градовете колелата не се крадат с цел каране, а от пияни, които ги хвърлят в каналите.

# 586
  • Cobrs
На моята за смяна на верига и на скорости (неясно защо трябва да се сменят) и искат 150 евро. Много й се стори и си нае колело, поне докато си купи някое втора употреба. А пък нейното ще си го закараме обратно тук, да го кара майка й.

# 587
Преди три години си купихме две прилични колела, втора употреба- не помня точно, но под 200 евра общо. Караме си ги безпроблемно оттогава досега, като един път откраднаха дисаги на сина ми и веднъж предна гума. С две ръце съм за покупка. А колко кеф съм си доставила с вело обиколки  във и извън града, цена няма. Сега обикалям по цветните полета с лалета и нарциси, докато синът ми учи.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 19:55 от Kepeva

# 588
И аз бих карала колело, стига да можех - толкова опити от дете и все неуспешни. И затова съм все пешеходка или с градския транспорт. Наемала съм и кола. Чудя се за триколесните дали бих се престрашила...

# 589
  • Sofia
Имаме ли деца в Леуварден? Интересувам се от общо мнение защото не съм ходила до там, а имам 2 броя деца, които искат да се местят в университети в града. В същото време чета някои неща, които ме притесняват. 
Първо- атмосфера и отдалеченост (не толкова от летища и социален живот, колкото връзката с реалния бизнес) и второто -  нивото на обучението. Ще ми се някой, който има впечатления, както за Campus Fryslân на Грьонинген, така и за NHL Stenden да ми пише, защото сме се вкарали във филма "вървят ли двама по дълъг път и път да няма не ще се спрат Grinning"

# 590
  • София
Ние пращаме по 500 евро месечно на калпак на нашите девойки. Само за издръжка - наеми и сметки са отделно. С билетите за самолет е според сумата: ако са по 20-30 евро не им го плащаме допълнително. Над 50  - плащаме, макар че се дърпат. Колелетата първите бяха по ок 150 евро - платихме ги, но едната си купи и сгъваемо за 70 Е - него не сме. Платихме първоначалното обзавеждане на квартирите, ама разни домакински джаджи, декорации и т.н. , те си ги поемат. Готвят си, носят си, чат-пат ядат в унитата, чат-пат ходят на кръчми и бири. Дебнат промоции, правят си сметката, влачат и в БГ неща, които са по-евтини в НЛ. Стигат им, даже май спестяват, защото  ходиха насам-натам почти самофинансирано. Спорадично подхвърлям по някое евро отгоре, като имам повод, а и съм малко мека Мара. Казвала съм и преди, че са ни глезенки и понеже са ни 3, все имам комплекси, че може да са лишени от нещо спрямо по-малодетните Blush. Може би не е баш възпитателно, но са разумни, а и за кво си късаме задниците от бачкане, ако не ги харчим по децата. Това е нашето мислене и го споделям, но не пледирам, че е най-меродавното.

# 591
И моят в Айндховен се оправя с 250-300 евро, готви си, следи промоции, комбинират пица със съквартирантите , когато излезе нещо тип 2 на цената на 1. Нацели колело втора употреба за 30 евро, без една спирачка, но с две вериги за заключване, но рядко му се налага да го ползва.

# 592
bibi, направо ми се прииска да съм ти детенце. И не, не са ощетени спрямо по малодетните . Чудесно се справяте. Както казва един мой колега- щом можеш да си го позволиш, давай. Ние сме от максимално стиснатите родители явно. Но отглеждаме мъжки рожби, така че е оправдано. Давахме първи курс . После ...почти не. Работа, финансиране - оправяше се младежът. Пускала съм суми чат пат , но знам ли че печели, не пращам. По едно време така беше наперил гребена, ще се напъваше брат си да издържа и да ни помага . Винаги е бил много борбен, пу, пу. Колети пращахме, билетите сме поемали ( два пъти годишно си идваше- лятото и за Коледа). Но истината е, ще след първи курс започна да се самоиздържа. А в първи курс плащах наема, той живееше от месечните суми които Дуо ми превеждаха за плащане на академичната година ( ние я бяхме платили накуп в началото, но той кандидатства и всеки месец взимаше по 170 евро). Значи, с това е живеел. В резултат - нудъли да не види и до днес, колелото е стопирано от години ( издържаше се с разнос ). Иначе си е и той мамин златен- вчера му напомних да си направи данъчната декларация , каза - о, да, ще го направя, добре че ме подсети. За акъл ме търсете, за пари - не. Това май е моето мото. Simple Smile
Леуварден има един не малък проблем- трудно се намира работа за студенти, искат масово Дъч. Ако разчитате детето да работи и да се самофинансира, доста по трудно е. Там е сестричката на девойката на моя син, от родителите знам че виждат голям зор, защото и общежитието е скъпо. Иначе тя е доволна- и от обучението, и от обстановката  в Стенден е.

# 593
G..D.., браво на твоето хлапе. Така се става човек! Heart

# 594
Относно издръжката, аз пращам по около 1300 евро за Айндховен. До сега беше на квартира, този месец трябва да се премести в Xior. Опасявам, че сумата ще нарасне малко, че от тук научавам за някакви данъци, които се плащат за Ксиор. Тя не работи, казва, че е много натоварена и няма как. Мого домашни, много проекти. Опитва се да си намери стаж за лятото, но и там проблем - тя почива само два месеца, а стажовете са най-малко за три. Дано третата, последна година има възможност малко да поработва, хем да трупа стаж.
Отново ще помоля за помощ при преместването - трябва ни бусче с шофьор. По-горе ми бяха дали линк, но момчето не й отговаря на запитванията.

# 595
Относно парите за децата - при мен няма правило. Обикновенно давам повече пари на студента ми в България, отколкото на студента в Холандия, но това не е заради реалните им нуждите, а заради усещанията им за същите Simple Smile
 - произтича от особеностите на децата. Големият все е в допълнителни нужди, които са жизненоважни Simple Smile . Плащала съм всичко на месец и съм пращала само 300 евро на месец. Не сме взимали заем за такса, но синът ми получава сумите от дуо и работи. Трудно му е, защото е нощна работа, а има много проекти и домашни за писане, но му харесва, че му плащат по-добре и за по-малко часове получава достатъчно средства. От втората година сам си плаща и таксата за университета. Харчи, според мен, скромно за храна  и никак за излизания, като инвестира в спорт и хобита.
Аз имам видимост върху сметките му и съм спокойна. Реално никога не е бил на твърд бюджет. Доказал е разумност и затова подпомагам според нуждите. Сподели, че от следващата година смята, че ще успява напълно сам и устойчиво да се издържа и самото деклариране ме накара да се почувствам добре, защото го мисли. За да не е празнословно за опитващите се да се ориентират- 700 за наем и сметки; около 400-450 за сериозно мъжко спортно хранене; 30- фитнес; 50-добавки; за транспорт не харчи, но има студентския продукт за пътуване; таксата за уни -  на 5 вноски; здравната застраховка е около 150 евро, но му възстановяват около 130. Това са регулярните разходи. Няма гадже, което е финансов параметър Simple Smile .Аз плащам всички самолетни билети, семейни почивки и екскурзии.

Последна редакция: пт, 05 апр 2024, 12:09 от Kepeva

# 596
  • Groningen, the Netherlands
Имаме ли деца в Леуварден? Интересувам се от общо мнение защото не съм ходила до там, а имам 2 броя деца, които искат да се местят в университети в града. В същото време чета някои неща, които ме притесняват. 
Първо- атмосфера и отдалеченост (не толкова от летища и социален живот, колкото връзката с реалния бизнес) и второто -  нивото на обучението. Ще ми се някой, който има впечатления, както за Campus Fryslân на Грьонинген, така и за NHL Stenden да ми пише, защото сме се вкарали във филма "вървят ли двама по дълъг път и път да няма не ще се спрат Grinning"

Аз съм студент в Грьонинген. Направил съм си Бакалвар в Грьонинген и сега си правя Магистъра. Много съм замесен в българската студентската общност в Нидерландия като цяло и имам доста приятели в Леуварден.

Някой са ми се оплакали, че NHL Stenden е прекалено лесно и първата година е неструктурано, което обърквало хората.

# 597
А ние се върнахме в първи клас 🙄
След ранен прием в Ханзе и Фонтис, вчера се върна от посещение на двата и каза, че не иска да учи там. Много е разочарована от представянето на Ханзе и от кампуса. А Венло бил отчайващо малко село.
Така спираме търсенето на квартири и започваме всичко от начало 🥹

# 598
  • София
А ние се върнахме в първи клас 🙄
След ранен прием в Ханзе и Фонтис, вчера се върна от посещение на двата и каза, че не иска да учи там. Много е разочарована от представянето на Ханзе и от кампуса. А Венло бил отчайващо малко село.
Така спираме търсенето на квартири и започваме всичко от начало 🥹
Явно са били заедно с моят син.Той пък е много впечатлен от Бреда и Грьонинген-и базата и градчетата и отсече-искам да уча в Холандия😆.
Тръгна със смесени чувства и даже по-скоро негативни очаквания,беше се насочил къв Белгия,но сега везните наклониха към Холандия.Той е в 11клас и има още много време да си променя желанията.

# 599
  • София
Издръжката на студента в Айндховен, изключвайки наема и сметките, е между 250 и 350 евро на месец. Веднъж на 3 месеца му захранвам сметката с 1000 евро. Понякога има остатък в края на третия месец, но друг път е точно на конец. От преведените пари за издръжка си купи колелото, плати си студентската карта за фитнес, покрива си пътувания с влак в Холандия (понякога през уикендите ходят до Хага, Маастрихт, Амстердам...).
Готви си нещо в тенджера 1-2 в седмицата, поне веднъж си прави някаква паста карбонара или болонезе, редовно си купува банани, грозде или ябълки, чиито промоции в Лидл се редуват през седмица... А, да, прояде бъркани яйца, най-често с бекон.
Следи промоциите в Лидл и пазарува основно там. Казва, че в Алберт Хайн има по-голямо разнообразие и по-качествени продукти, но е с около 20-30 % по-скъпо, отколкото в Лидл.
В Айндховен има български магазин, но и там му се е видяло доста скъпо и щял да пазарува само когато много му се дояде лютеница или кебапчета. 😂
Рядко излизат по заведения, но редовно в петък или някой ден от уикенда правят домашни събирания. Пият бира, щото е най-евтина и поръчват от промоциите 2 на цената на 1 пици...
Понякога го сръчквам да си купува повече неща за хладилника, да се храни разнообразно и да не пести от това, защото здравето му ми е по-важно от образованието му, но той ме успокоява, че не се лишава от нищо...

Общи условия

Активация на акаунт