Студенти в Нидерландия - 20

• 69 053
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Горното напълно се отнася и за нас в Хага, единствената разлика е, че Лидл му е далече и пазарува основно от Алберт Хайн.
Полезно ми беше да разбера за разходите, въпреки, че нашето момче вече е там, защото все се притеснявах, че се лишава от храна или купува некачествени продукти.

# 601
  • София
Поздрави от Амстердам! Натресохме се с малкия на гости на кака.
За разходите, не съм смятала точно, но освен наем и свързаните харчове, до 400 евро й стигат за храна и подобни.
На фитнес не ходи, стига й работата на колело 😁
Субсидиите от Дуо покриват наема, а приходите от заплата- храната. Аз сега купувам само самолетните билети.
В началото, преди първи курс, трябва да имате заделена по-голяма първоначална сума- наеми, депозит и т.н.

Lemon butter,  какви са другите алтернативи?

# 602

Lemon butter,  какви са другите алтернативи?

Обсъжда с консултанта си опции за комуникации в по-голям град.
Аз паралелно също започвам да се ориентирам.
Умът ми не го побира…Толкова дълго планирано, всичко си беше решено, поне 10 пъти сме пътували в Холандия в различни градове, не е да не знае къде отива и сега изведнъж…
Някак живеех с идеята, че ни остава последен напън с квартирите, а то се оказа продължение с дузпи 🥹🥹🥹

# 603
Lemon butter, септември в годината на кандидатстване, отиваме на представяне на университети, младежът влиза, вижда, че университетите са само от Нидерландия, врътва се и си тръгва, защото сто пъти ми бил казал, че не иска да учи в Нидерландия. Скарахме се, повече не казах дума за Нидерландия, миналата година завърши бакалавър в Амстердам, сега си кара магистратурата отново в Нидерландия.

В началото на тази седмица отказа стая в центъра на Делфт, много се чудехме какво да направим, но беше около 20 кв. със скосен таван и прозорци само на тавана, той е  висок и част от стаята трябваше да ходи приведен, трябваше да смени  бюрото с по-малко, както и леглото, нямаше една нормална стена. То е ясно, че избора не е голям, но да се свива на малко бюро и да си удря главата докато се движи из стаята ни се стори прекалено. Сега има ново предложение в Хага, пак е около 20 кв. но няма скосения, утре ще говорим подробно.

# 604
  • Бургас
Охлювче, може ли информация за квартирата в Делфт? Ние търсим точно там.

# 605
Йен, през  DUWO www.room.nl, но е много важно от кога е регистрацията в сайта, неговата е от преди 4 години и затова успява да се класира за някои обяви.

# 606
  • София
Здравейте,
Получихме писмо за увеличение на наема. Някой има ли представа какво означава последното изречение:

"Тъй като наемът е либерализиран, няма основания за обжалване на индексацията на наема."
Какво означава, че наемът е либерализиран?
Обърквам се, защото ни вдигат наема с 5,8 %, което е позволеният размер за социален наем. Докато за наем на свободно позволеният размер е 5,5 %. Има противоречие...
Цялата работа е в това, че с новата стойност надвишаваме прага за получаване на надбавка за наем с 3 евро. Уф.

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 09:03 от Sunny bunny

# 607
  • Бургас
Благодаря Охлювче, синът ми следи там, но явно не му излиза тази обява, регистрацията е от миналата година.

# 608
Обявата беше миналата седмица и след отказа на синът ми е приета от друг кандидат, за нея имаше записани 38 човека, много по-малко в сравнение с други.

# 609
Здравейте, дъщеря ми е приета в Грьонинген. Някакви съвети за намиране на квартира? Някой наемал ли е в частните общежития? От 11-15ти април ще сме в града, рано ли е за търсене на квартира? Благодаря предварително 😊

# 610
  • София
Ако намерите нещо подходящо, моят съвет е да наемате. 2-3 наема повече, ще ви спестят нерви.

# 611
Аз да потвърдя и да помоля отново за квартира в Айндховен-някой чул, видял, препоръчал ..... иначе по сайтовете съм регистрирана. Търся заобиколен път Wink също и наравно с традиционния.
Вчера се прибрахме от Нидерландия. Синът потвърди и задълбочи желанието си за Айндховен. Избра вече и специалността-електро инженер (беше приет и приложна физика, но отказа).
Недообмислиците с Вестиде са умопомрачаващи. Остават на заден план, но нещата се затягат вече. Досега получавах по-бързи отговори, сега или хич, или отказ след много време.

# 612
  • Кюстендил
Здравейте, синът ми е студент в Грьонинген. Наели сме студио в sshl. Днес е получил съобщение от общината, че дължи данъци  за водоснабдяване, пречистване и отпадъци/общо 503 евро/. Останах изненадана, тъй като смятах, че всичко е включено в цената на студиото. Таксували са го като за двама. Ще направим възражение, но въпросът ми е нормално ли е това и може ли да си спестим плащането.

# 613
  • София
Да нормално е, вече писахме много пъти. И да - може да поискате опрощаване при определени условия. Прочетете моите мнения малко по-назад в темата, да не се повтарям и да оттегчаваме аудиторията. На лични също мога да дам указания.

# 614
  • София
Sunny bunny, след колко време дойде отговор за опрощаване на този данък при твоето дете? Моята подаде такова искане, не помня вече кога, но беше през март някъде. На имейл или писмо се получи при вас отговор, или направо в платформата/сайта за данъци към общината трябва да си провери статуса с DigiD?
При моята е малко над 300 евро данък смет/комбиниран- в Амстердам, за студио, за 1 човек.
Студията в сградите тип общежития обикновено са така- включват се всички консумативи и поддръжка, но не и данъците. Било стандартно така. Освен когато е осигурено от унито (мисля).

Общи условия

Активация на акаунт