Студенти в Нидерландия - 20

• 69 623
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Искат се часове работа , няма как да получаваш пари безвъзмездно  само за това че живееш далеч от дома си . Синът ми е ползвал заем в размера на таксата, както и студентски заем. Започва да ги връща от януари тази година . Другите  месечни  суми, изплащани му след доказани изискуеми часове работа( при него беше 56 часа месечно ), му опростиха след като представи дипломата си.

# 151
  • София
G..D. става дума за дипломиране за бакалавър, нали? Опрощаването е след завършване на степен, нали? Да кажа, че ДУО отпуска и при по малко часове, но доказан минимален доход
Скрит текст:
През 2023, 50% of the social security norm is € 567.94 a month, за younger than 21, 50% of the norm is € 147.60 a month
, това дето се чудехме дали е алтернативно, алтернативно е.  Перуанка и другите кандидатстващи, успех! А грантът само за работа, без доходи на родители, кой точно е от изброените по горе? Благодаря за обощаването!
Мина поредната сесия, резултатите обаче не веднага, а след известно време. Една седмица почивка, младежът реши да се разхожда насам натам из холандско и навън, по скоро се оглеждаме за билети за техния Великден. Вашите "холандчета" ще се връщат ли сега?

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 21:30 от bora

# 152
4. също може без да се работи. За 1. не мога да съм полезна - моето дете работи и получава гранта.
Пресен-пресен опит. 1 го отпуснаха бързо само на база работа в Нидерландия. Supplementary още чакаме, защото проверяват доходите на родителите. Работа е започнала в началото на октомври.

# 153
Bora, basic grant се отпуска без искане за доказване на доходи.
krypl, точно затова казах, че не мога да съм полезна в частта дали е възможно този грант да се получава от неработещи студенти (защото моето дете работи дори повече от 56 часа на месец). Личното ми тълкувание е, че няма да бъде отпуснат, ако не се работи поне за минимални доходи

# 154
  • София
G..D. става дума за дипломиране за бакалавър, нали? Опрощаването е след завършване на степен, нали? Да кажа, че ДУО отпуска и при по малко часове, но доказан минимален доход
Скрит текст:
През 2023, 50% of the social security norm is € 567.94 a month, за younger than 21, 50% of the norm is € 147.60 a month
, това дето се чудехме дали е алтернативно, алтернативно е.  Перуанка и другите кандидатстващи, успех! А грантът само за работа, без доходи на родители, кой точно е от изброените по горе? Благодаря за обощаването!
Мина поредната сесия, резултатите обаче не веднага, а след известно време. Една седмица почивка, младежът реши да се разхожда насам натам из холандско и навън, по скоро се оглеждаме за билети за техния Великден. Вашите "холандчета" ще се връщат ли сега?

Точка 1, Basic grant е без доказване на доходи на родители и е ново от 2023г. Всъщност е имало такова нещо преди години и сега го връщат.

Финансирането от Duo е за съответната степен, за която е поискано. Ако е за бакалавърска програма, тогава искат бакалавърска диплома. Ако е за магистър- магистърска. Но финансирането от Duo има максимален срок на продържителност 4 години общо и 5 за транспорт. Това трябва да се има предвид.

Иначе за католическия Великден моята девойка ще си идва. И сега си е тук за близо седмица. Да се чуди човек как я търпят на работа с толкова отсъствия 😂. Добре е, че Duo искат само 32 часа или доход поне социалния минимум, в противен случай нямаше да се класира. Дано се класира де...

# 155
Да, бакалавър завърши моя син.

# 156
  • дядовата ръкавичка
Финансирането от Duo е за съответната степен, за която е поискано. Ако е за бакалавърска програма, тогава искат бакалавърска диплома. Ако е за магистър- магистърска. Но финансирането от Duo има максимален срок на продържителност 4 години общо и 5 за транспорт. Това трябва да се има предвид.

Сигурна ли сте в това? В ДУО пише следното:
You will receive a supplementary grant for MBO for as long as you get a basic grant.
You will get the supplementary grant for HBO or university for the official duration of your degree programme (usually 4 years).

Наистина живо ме интерсува, ако някой има подобен опит. Бакалавър плюс магистър е с продължителност обичайно 5 години в академичен университет.

# 157
  • София
В секция Eligible for how long пише следното: "For a 4 year course or associate degree at HBO or university, you can get a maximum of 7 years of student finance. The supplementary grant, if any, you will get for the first 4 years. After that, you can only borrow for 3 more years. You are eligible for the student travel product for 5 years."

Сега ще изровя къде точно четох, че е общо с магистратурата. Дано греша.

Сега пък чета, че 4 години е за бакалавър, магистър се прибавя в + като време.
Секция Gift or repayment на сайта на Duo. Явно нещо не съм разбрала преди, но продължавам да ровя какво ме заблуди...

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 11:21 от Peruanka

# 158
Тъкмо сме на темата за студентското финансиране, от прочетеното останах с впечатление, че се кандидатства еднократно и след като си одобрен се добавят само нужните документи- справки за отработени часове, справки за доходите на родителите за следващата година и т.н. Но сега от сина ми разбирам,  че след изтичане на една година се кандидатства отново по цялата процедура,  като пак се чака в порядъка на четири месеца, за да бъдеш одобрен отново. Моля, ако някой е наясно да каже дали това е наистина така?

# 159
Здравейте!
Татко съм ,дано това да не ви притеснява.😁😁😁
Синът ми и един негов познат ,двамата са приети в Айндховен. Имаме малко притеснение с намирането на апартамент или къща . Ако имате познати или ваши деца ще освобождават квартира ,моля да се свържете с мен.
Никога не съм представял ,че някой може да е толкова расистко настроен срещу нас.
Ще ви бъда много благодарен за всякаква информация!

# 160
Всяка година кандидатстваше синът ми, да. С всяка година ставаше все по добър . Това е опит . А и след излизане на решението, ДУО изплаща всичко със задна дата . Не се притеснявайте , вашата задача е да изпращате извадки за доходи. Другото е негова работа .
Къде се сблъскхате с расизъм, при опит за наемане на жилище ли ?

# 161
  • София
Никога не съм представял ,че някой може да е толкова расистко настроен срещу нас.
И аз съм татко. Апартамент или къща е абсурд да намерите. Търсете само стая. Много голямо е търсенето и много малко предлагането им. Има голяма държавна регулация на наемите. Това променя пазара. И изравнява цените. Няма много високи и много ниски наеми. Местните наемодатели предпочитат да помагат (като отдават стаите си) на свои. Нормално е. Не е расизъм. Освен това нидерландци и българи сме от една раса.

# 162
  • на една крачка от Дунав Мост
Здравейте, на някой искано ли е за доказване на дохода на родител, който е самоосигуряващ се, издадени фактури и извлечение от банката за плащането им. Това за 6 м назад. И не знам превод от заклет преводач трябва ли, защото от банката можем да извадим извлечение на английски... Някой с фирма как ги изпраща тези документи

# 163
  • София
Mili13, удостоверение от НАП ви трябва със зелен печат. Там ги пише всички декларирани доходи на физическото лице- родител, без значение откъде са дошли приходите ви.
Това по-горе, което описвате от Duo ли са ви искали или за наем става дума всъщност?

# 164
Тъкмо сме на темата за студентското финансиране, от прочетеното останах с впечатление, че се кандидатства еднократно и след като си одобрен се добавят само нужните документи- справки за отработени часове, справки за доходите на родителите за следващата година и т.н. Но сега от сина ми разбирам,  че след изтичане на една година се кандидатства отново по цялата процедура,  като пак се чака в порядъка на четири месеца, за да бъдеш одобрен отново. Моля, ако някой е наясно да каже дали това е наистина така?
Моят син също всяка година кандидатстваше .Когато си в системата , нещата се случват малко по-бързо,според него и той си е помогнал за това ,защото звънеше като луд докато не го одобрят.Последния път когато е звънял ,като са му вдигнали са му казали -''Добър ден Хари "SatisfiedЕ явно супер им е досадил,но нещата се случиха. По време на стажа също си извоюва получаване на парите от DUO.-стажа беше платен, е на минимума ,но той продължаваше да работи и на другото място.В началото на тази година когато кандидатства отново ,не знаеше за допълнителните пари отпуснати /далеч от дома /-когато се свърза с DUO те сами са му предложили и отпуснали сумата допълнително.От половин година обаче той работи по-малко часове - само 40,защото програмата и материала става все по-тежък!Не знам какво ,ще стане когато се дипломира? Питам се  дали всичко ще му опростят или ще трябва нещо да връща?-Това още предстои след  още 1 година ...

Общи условия

Активация на акаунт