Студенти в Нидерландия - 20

• 69 661
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Здравейте, и аз да се запиша тук!
Дъщеря ми е приета в Бреда, в BUAS University, който съответно не предлага студентско настаняване. Въпросът ми е от кога е най-добре да започнем с търсенето на квартира? Вижда ми се доста рано от сега, че ще трябва да плащам наем реално  6 месеца преди да отиде там, но после пък да не стане прекалено късно?

# 211
Здравейте, относно намирането на квартири имам питане. Дали е възможно деца, на които им изтичат договорите за наем това лято да предостъпят квартирата на друго дете или по-скоро да ги свържат с наемодателя и да се сключи от сега договор?  За Ротердам се интересувам.

# 212
Дъщеря ми е приета в Бреда, в BUAS University, който съответно не предлага студентско настаняване. Въпросът ми е от кога е най-добре да започнем с търсенето на квартира? Вижда ми се доста рано от сега, че ще трябва да плащам наем реално  6 месеца преди да отиде там, но после пък да не стане прекале

Може да започвате сега. Ще мине време докато намерите, а и след това се опитайте да договорите плащане от по-късен момент.

# 213
  • София
Здравейте, относно намирането на квартири имам питане. Дали е възможно деца, на които им изтичат договорите за наем това лято да предостъпят квартирата на друго дете или по-скоро да ги свържат с наемодателя и да се сключи от сега договор?  За Ротердам се интересувам.
По принцип е възможно. Проблемът е, че БГмамите на дипломиращите се деца много рядко са активни в темата тук, за да дадат едно рамо. Има ги, има деца, намерили квартира от форума и темите, но са (според мен) рядкост.
Е, в някои от случаите не е възможно да се преотстъпва мястото на избран от досегашния наемател нов човек. Шарено е...

# 214
Да, това с преотстъпването на квартири е трудно, защото повечето от тях хазяйте са ги дали на агенция, която хем му събира наемите, хем се грижи за квартирата и той почти няма грижа. Агенцията пък от своя страна събира комисионни, и има списък с вече чакащи.
Относно търсенето на квартири от по-рано, ние започнахме да търсим от края на януари, и намерихме чак април и плащахме около 4 месеца, и общежитие и новата празна квартира. Това беше преди 4 години, сега даже е в пъти по-зле.

# 215
  • София
Дъщеря ми е приета в Бреда, в BUAS University, който съответно не предлага студентско настаняване. Въпросът ми е от кога е най-добре да започнем с търсенето на квартира? Вижда ми се доста рано от сега, че ще трябва да плащам наем реално  6 месеца преди да отиде там, но после пък да не стане прекалено късно?
Не е рано да се регистрирате и да разгледате квартири, да си набележите локации. А и излизат вече обяви от 01.05.
Писано е назад в темите какви опции има за намиране на квартира в Бреда. Агенцията stadhuis, сайтът klikvoorkamers, сайтът xior, сайтът new new new plaza, както и групите във фейса и kamernet,  За повече детайли - на лични.
Успех!

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 00:08 от Sunny bunny

# 216
По принцип е възможно. Проблемът е, че БГмамите на дипломиращите се деца много рядко са активни в темата тук, за да дадат едно рамо. Има ги, има деца, намерили квартира от форума и темите, но са (според мен) рядкост.
Е, в някои от случаите не е възможно да се преотстъпва мястото на избран от досегашния наемател нов човек. Шарено е...
Не е баш така, дъщеря ми си смени стаята със студио, защото при нея дойде и гаджето ѝ да живее за постоянно. Стаята беше от klikvoorkamers.nl. За Бреда става въпрос. Сега са я пуснали на случаен принцип, а не на принципа first click. Ако можех да помогна на някого от форума, със сигурност щях да го направя, знам колко отчаяна бях самата аз в началото и колко полезна информация и помощ получих.
Допълнителни сведения - за наема на това студио искаха гарант, който да покрива 5!!! пъти цената на наема със заплатата си.

# 217
И аз търся от сега в Айндховен. Трябва да се има предвид, че някои стаи е невъзможно да се наемат сега, защото изискват proof of enrollment от Уни, което още не е налично, защото всички сме само условно приети. Такъв документ ще получим през юни (по мои сметки), защото матурите са през май. Та така ... не знам как го виждате с тайиминга, но сега може само на частния пазар, а и там искат някакво доказателство, че си студент.
И ние помагаме (с МД в Маастрихт) за настаняване на българи!
Иде ми да купя апартамент и да пиша в обявата "Само за българи". (Не че ще го направя).  Моя приятелка го направи във Франция за сина си. 3-стаен, той в едната стая, другите две под наем и с приоритет - българи. Тя самата там е намерила страхотна подкрепа от българи в началото. Някак си има общност. В Нидерландия не виждам такава. Вече 3-та година МД е там.

# 218
  • Бургас
Здравейте сина ми планира с цел по добра подготовка за изпита в ТУ Айндховен до отсъства около 3 седмици от училище, разбира се с медицинска бележка. Знаете ли дали има някакъв лимит на отсъствията, с оглед по-краткия последен срок на 12 клас.

# 219
Наемане на квартира на по-ранен етап важи за студенти, които вече са първа година(защото са в общежитие например) или пък от по - дълго. Не говорим за бъдещи такива, а за вече записани.

# 220
  • София
Не е точно така - за доказателство за квартира може да послужи писмото за условен прием, а после предоставяш и писмото за записване (enrollment). Дъщеря ми получи enrollment чак през септември, когато отиде и започна учебната година. А договор за квартирата подписа през м.07.

# 221
  • Бургас
Kassi, моят младеж живее в  такъв апартамент, купен от  бащата на неговия съквартирант,  дано да се задържи там до края на следването, че всички му завиждат за прекрасните условия...  който може да си го позволи, наистина е опция да купи, че това с наемите от година на година става все по-драматично

# 222
Чакайте сега да ви питам нещо за проверката в kadaster.nl Пуснах проверка за един адрес (3.5 евра е към момента таксата), дойде мейл на холандски, разбира се и при превод излиза, че името на собственика е еди какво си. Дали обаче гледам на правилното място не знам. Как си превеждате документа:, кой е собственика, с него ли трябва да се сключи договора?

# 223
kasssi,
Не твърдя да съм права, защото никога не съм се вглеждала в такъв документ за апартамент.
Но според мен г-н Petrus van Monthort  трябва да е собственик и ти трябва да сключиш договор със собственика, а не с фирма посредник. Собственикът си има отделен договор за обслужване с посредника.
Човекът е роден 44 г. И пише, че няма ограничения върху имота . ( например, ако не е изплатен, има ограничение за отдаване под наем)
Дайте моля и второ мнение 🌺

# 224
Да, и аз така го разбирам, но дамата, с която си пиша за тази стая твърди, че няма грешка и че тя е дъщеря на сонственика и е оторизирана да търси квартиранти... та сега я помолих да ми изпрати нейния документ пък да видим, че май е скам. Мислих си, да не би аз нещо да не съм превела като хората или дори дали това е документът, който трябва да показва собствеността. Ще видим.
Значииии тази ако се окаже скам, искам да подам оплакване, за да предпазя бъдещи кандидати и човекът, който е вписан в регистъра. Той може и да не знае, че му предлагат апартамента под наем. Къде да пиша? Коя институция?

Общи условия

Активация на акаунт