Студенти в Нидерландия - 20

• 69 017
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Как бихте обобщили положението с данъците? В моята глава, на база прочетеното тук стигам до извода, че в общежитията или в предлаганите от Xior, Vestide, Plaza стаи, веднъж годишно се плаща данък от порядъка на 600-800 евра, който може да се опрости при някакви условия. На частния пазар, предлаган от собственици на апартаменти и студентски къщи пък, като чели няма такива плащания. Вероятно собственикът си ги плаща и ние си дължим само наема в консумативите.
Дали е така?

# 616
Здравейте, при нас в Маастрих/по точно в Керкаде-общежитие/ за един човек  студио-400 евро е данъка, пуснахме възражение, но не го намалиха или опростиха. Разрешиха на две вноски ,но в период от месец март и април.

# 617
Моята дъщеря също ще се мести тези дни в Xior, та и мен започва да ме вълнува живо темата с данъците. Ако може някой да обясни кога ще са дължими тези данъци /до колкото разбрах от форума след една година/ и какви са условията за опрощаване /може и на лични/, ще съм много благодарна.
Относно преместването, още не сме намерили превоз, ако някой има идея може ли да ми пише /за Айндховен/.

# 618
  • столицата
Стела, във фейсбук в групите на града не предлагат ли подобни оферти?  В групата на българите във Виена често излизат оферти за превоз с бусове.

# 619
  • София
Peruanka,
За миналата година бързо идваха писмата (беше в края на годината)- да речем 2 -3 седмици.
Всъщност те са няколко: писмо за регистрирано искане, писмо за качване на необходимите документи, писмо с отговор дали опрощават данъка. За всяко ти пише в какъв срок ще се случат нещата.
Тази година е получила, че е регистрирано искането, още няма за качване на документи.
Вече писах, че е хубаво да гледате на сайта. Там се вижда, ако е изпратено писмо към студента, вижда се и съдържанието на самото писмо. При нас се беше загубило едното от писмата на хартия - с дължимия данък.
Jordanka 123,
Щом не работи младежът, как така му отказаха? Подадохте ли възражение?
Stella 1977,
Дължат се от момента на нанасяне - при нас за 2023г. беше за период от лятото до края на годината. Сега са за цялата 2024г.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 11:07 от Sunny bunny

# 620
Не сме подали възражени, незнаех че може.
Как се случват нещата за възражение, ние направихме първата вноска.

# 621
  • Cobrs
Момичета, дъщеря ми така и не получи известие за дължими данъци, както и познатите й в общежитието. Намери си стаята през holland2stay. Не е във възторг, банята тече и мерки не се взимат, и други неуредици има, но това е положението. Краси, в watsapp има групи по специалности към TU/e, където от време на време някой пуска обява за съквартирант. Сигурно и на сина ти са пусналу линкове от университета към тези групи.

# 622
Maggrat, не, не са пускали. Има ли как да се шмугнем в тях?

# 623
  • София
Линк към групите има в мейла, с който се потвърждава приема.
Обикновено в тези групи излиза по-рано и информацията за старта на лотарията за жилище, а по-късно активно обменят и учебни материали. LaughingBlush

# 624
На девойката в Хага и изпращаме 250 евро засега и 520 евро за общежитие в което са включени разходите.Не са много.Мисля, че и затова си намери работа.Един или два пъти при екстремни ситуации сме изпращали допълнителни пари. Уговорката ни е,че след първата година ще помагаме по-малко.Основно тя ще се издържа.

# 625
И ние с девойката сме отново на нисък старт - този път към Амстердам. Да видим с какъв успех - много ми е омразен този момент, имам дежавю от преди 4 години. Поне има квартира и ако се налага ще пътува (много е като километри, но докато не намерим нещо и това е вариант).
Тя няма за доплащане откъм комунални (подведох една майка на лични, за което се извинявам), а всъщност имала да доплаща ДОД. Подала е декларацията.
Другата седмица пътувам за Грьонинген (през Айндховен) - отивам на "лалета". Мога да взема евентуално лекарства (ако някой има спешна нужна), защото съм само с ръчен багаж.

# 626
  • София
Червенокоска, за магистратура ли се е насочила в Амстердам? И аз едни лалета имам в плановете, ама по другата седмица в началото.
Жилищният въпрос започва да виси със застрашителна сила, вече почнах да преглеждам ежедневно обяви, но нищо. Съветвам го да си пусне обява във ФБ групите поне.
Да питам за данъка, моят син ми твърди, че не му излизало нищо като задължения като влизал на страницата, която коментирахме тук преди време, чудя се да не пропуска нещо и да последва глоба?! Той е получавал много малки суми през 2023г., дори и за такива ли се подава декларация? Докога са сроковете?

# 627
Да, магистратурата. Гледам поне 20 фейсбук страници ежедневно, много скам, много чудо, но има и нормални обяви. Почнах по малко в room.nl играта - надеждата умира последна дет се вика, с малко над година регистрация. Задължително ще опита и през университета - имам надежка като е магитратура и с хубаво cv и мотивационно да я одобрят, но знае ли човек.
Лалетата сме на 22 април - засичаме ли се?
Декларация се подава за всякакви суми - срока беше нещо до юни, нямам конкретен спомен. Може да подаде декларацията и да поиска възстановяване на удържания данък - хубаво е сега да го направи, за да може да му го върнат до юни.

# 628
  • София
О, да, супер, точно понеделника 22!  Smile Непременно да се видим, ако ще сте цял ден, че ние ще идем от френско, с трена сутринта рано! Демек, по обед и следобяд.
За декларацията, ще натисна да влезе и да ми покаже какво му излиза, че твърди, че нищо не му излизало за подаване. Усещам аз, че нещо пропускаме.

# 629
Червенокоска, напомнѝ моля с линк за данъчната декларация, че на моя синковец толкова му е писнало от документи, че... ама трябва да подава декларация. Каза, че май ще се възползва от консултант, че му е писнало от "организационно-правни въпроси и не ща точно в тая насока второ холандско висше" Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт