Нашите кухни - тема 96

• 39 644
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Маслината ще е по-добре с този под за мен, с някакво капучино и стаята мрачна рискуват мн да стане бежаво сивкава боза... То и с маслината трябва да се внимава да не стане съвсем сумрак. На вс отгоре са два пода мн близки, но различни. Ако беше за мен си не бих го мислила и бих сложила свежа бяла кухня...
Иначе намирам две прилични снимки да кажем с близък като усещане под... Но помещенията са много светли и големи... А балансът е малко на кантар и без друго, нещо малко да се промени и не съм сигурна как би стояло. Маслината ми харесва много но със светли подове или дърво естествен цвят..

Та не знам да ривят за снимки да взимат мостри на цветове и да носят, ако трябва някой да им визуализира нещата... С техния под и така... 🤷‍♀️

# 616
Какво ви е мнението за напълно скритите аспиратори и по-конкретно за този модел https://veto.bg/products/ff74ad08-1f1a-43d4-a432-ca20faabd3c8
Наистина ли като се вари или готви нещо в на първия котлон и ще се образува конденз на вратичката на горния рафт? Ако е така, то защо се произвеждат такива модели?
Принципно не искам аспиратора да е с издърпване. Благодаря за споделените мнения.

# 617
Какво ви е мнението за напълно скритите аспиратори и по-конкретно за този модел https://veto.bg/products/ff74ad08-1f1a-43d4-a432-ca20faabd3c8
Наистина ли като се вари или готви нещо в на първия котлон и ще се образува конденз на вратичката на горния рафт? Ако е така, то защо се произвеждат такива модели?
Принципно не искам аспиратора да е с издърпване. Благодаря за споделените мнения.
И аз скоро питах, но такъв си взех.
Да, единственото е, че ако материалът на кухнята е с по-ниско качество, може да съсипе плоскостта пред него.
Но пък, откъм предимства е, по-малко чистещите се части (реално, изтеглящият се върши абсютно същата работа, но имаш 2 филтъра за чистене, повече площ и повече за разглобяване), отделно, трябва да съобразиш виждащата се част с другите уреди - инокс, бяло, черно... с напълно вградения, горните шкафове са еднакви и визията не се нарушава. Друго, друго... ще дописвам Grinning

# 618
За конкретния аспиратор нищо не мога да кажа, но не бих сложила друг, освен напълно вграден.
Не се образува конденз на вратичката на горния шкаф над готварския плот поне при мен, обира цялата пара. 
Възможно е някои гланцирани повърхности да се овлажняват по-лесно, не съм специалист в материята - моите шкафове са мат и никакъв проблем нямам. Предишните бяха масив (лак) и ги свалих и подарих абсолютно здрави, без всякакви повреди от пара или друго.
Дори и някаква пара да остава известно време необрана от аспиратора, тя не е в такова количество, че да причини увреждане на шкафовете. При ръчно миене на чинии и ползване на гореща вода излиза много повече пара, отколкото би останала при работа на аспиратора - манджата трябва да ври и кипи, за да не успее да обере парата, а не готвим така, нали?

# 619
Аз съм с такъв тип, но на тека. Обира си всичката пара на 2ра степен, досега не ми се е случвало да прави конденз по вратичката.

# 620
Здравейте!

Има ли в темата пишещи от гр. Бургас.
Бихте ли споделили коя фирма ви направи кухнята и доволни ли сте от изработката и монтажа.
По-нагоре прочетох положителни отзиви за проекти изготвени в Икея. Някой поръчвал ли е кухня по проект в Икея в Бургас и ако да, ще бъда благодарна да споделите впечатления за изработка, монтаж и цени?

# 621
Аз, точно поради тази причина, не си представям да имам малка холо-кухня. Или ще е над 30 квадрата, или отделни стаи. Редовно готвя на аспиратор, пасирам, мия, миялната бучи и се чудя кой би чул нещо по телевизора, ако сме в хола!? Имам телевизор в кухнята и едва го чувам. А не искам да усилвам много.

Колебаех се за колоната и аз, заради аспирацията, но така го направих.

Angel_Dust, какъв горен шкаф за микровълнова?!
Сегашната е на плота и ни е много удобна на всички. В новата кухня ще е над фурната в колоната, и направо се притеснявам, че ще ни е много висока. Ама вече е направено.

Асенцето, комбинирайте и двата цвята. Според мен ще стане много добре. Направете кухнята маслина, за да не се слива изцяло с пода, а столовете капучино. Или в краен случай обратното, ако маслината е много тъмна.... но пък ще се слее под и кухненски шкафове.
И добавете или бяло, или черно като трети, неутрален цвят. Simple Smile

Сега ще покажа каква е идеята на Икеа. Не ме питайте защо са два прозореца, още съжалявам за решението на архитекта. Да си бяхме оставили един по-голям, много повече пространство щеше да остане и за шкафове, и за всичко.
Ето я микровълновата как изглежда вградена в горен шкаф.
Това, което виждате в дясно от хладилника е един шкаф, който супер много ми допадна. Моят мъж му казва "шкафа ти за макарони", та понеже къщата е в село и ще се налага да се подсигуряваме с повече храна и запаси, там ще съхранявам всички трайни продукти. Механизмът, който имаше този шкаф е страхотен, много ме привлече, отваряш и се изваждат напред всичко. https://www.ikea.bg/products/utrusta-izteglyasht-se-mehanizam/50 … ign=last_seen_bar
 Та да си дойда на думата, заради този шкаф, който е най-удачно да е до хладилника като удобство и височина, не мога да поставя микровълновата и фурната в колона. Никъде другаде няма място. Ако микровълновата и фурната са вградени в колона ще станат три високи и дълбоки елемента(хладилник, макаронения шкаф, фурна и микровълнова) и сякаш ще стане депресантско. И аз като вас смятам, че ще е по-удачно микровълновата да бъде по-ниско, някак не си представям как вадя гореща порция, а и дете не може да стигне. Не че съм и фен, но ще се наложи все някой по-нисък да притопли нещо.
Мивката ще се опитам да изместя под прозореца (сега говоря с ВИК спец за това).

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 15:46 от sonityy

# 622
Като цяло разположението има някои недостатъци чисто ергономични. Аз бих изместила същи мивката под прозореца, но тогава трябва да изместиш и съдомиялната. При това положение ще имаш по-голям работен плот около хладилника. И от мивката нещата ще ги слагаш за готвене да кажем на котлона. Обаче се удължава пътя хладилник до мивка. Не знам какво е разположението да прозорците, но може ли там да се сложи хладилника? Най-дясно до прозореца? Така до макаронения шкаф може да се напъха колона за фурна и котлони.
Иначе макаронения шкаф е удобен и наистина високата микровълнова е проблем за деца и ниски. Има една възраст, в която децата могат сами да си претоплят храна и да се оправят, обаче пък на ръст не са достигнали.

# 623
Нашата микровълнова е в горната част на долен шкаф и ни е много удобна. А най- важното е, че е и скрита. Не бих я сложила в горен шкаф, защото ми се струва трудна за обслужване. На мен двата прозореца ми харесват. Е, бих направила козметични промени по показания проект, но той е индивидуален..

# 624
Благодаря за предложението. За съжаление не се събира нито макаронения, нито хладилника в дясно от прозорците. 55 см е разстоянието, а механизмът и хладилника са по 60см. Точно за това ме е яд, че така неизползваемо остана това пространство, а можеше да се оползотвори, ако бяхме помислили по-рано - можеше малко да ги намалим. Но дограмата пристигна, за съжаление е късно.
Предполагам, че мивката ще може да се премести в дясно, както и съдомиялната. И тогава:
Вариант 1: да останат аспиратор, фурна, котлони една идея централно. А микровълновата?🤔
Вариант 2: вградени микровълнова, фурна, и по-свободен плот, ама шкафът за макарони..🤔
Имаме втора среща с Икеа идната седмица, много ми се иска вече да съм излязла с някакво решение пред себе си, и тях. Не знам при вас как е, но при мен всяко второ нещо се оказва голяма главоблъсканица.

Mariat,  не съм засичала твоя вариант за микровълнова в долен шкаф, но определено е опция.

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 16:17 от sonityy

# 625
Мариат, стандартна микровълнова ли е или вградена?

# 626
Стандартна си е. Вече повече от 13 години така си я ползваме и ни устройва перфектно.

# 627
  • София
Бих си я сложила на плота.
С нещо такова, за да не е загуба на пространство.

Никога не е късно да зазидате единия прозорец 😁
Ако се иземести мивката, вариант е и макаронения шкаф да се прекъсне и на удобна височина да си сложиш микровелето,  да, вероятно няма да е с този механизъм, но мен не ме притеснява да комбинирам с друго. Вариант 2да сложиш до него още една колона пак само с микровълновата шкафове. Вариант 3...до шкафа за макарони под долния шкаф да сложиш допълнителен модул, в който да стои микровълновата и така ще е на хубава височина, нещо такова както тук са бутилките или направо съвсем под нивото на стандартния ти шкаф.
така няма да губиш плот. Тези шкафове на снимката принципно са малко ниско, но това спокойно може да се направи с икея.

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 17:30 от Angel_Dust

# 628
  • София
За 5 см става въпрос - не може ли да се намали малко долния шкаф за да влезе хладилника? Даже бих разбила колоната и да дръпна единия прозорец с 5см вляво или пък бих оставила хладилника да застъпва с 5см дограмата и няма да отварям този прозорец. Там ще е много по - удобно от хладилника продуктите в мивката под прозореца, а колоната и шкафа с фурната да са един до друг, като фурната да е до плота, а шкафа за макарони вкрая.

# 629
  • ENGLAND
За мен няма нищо по-удобно от фурна в колона и над нея микровълнова. Това, непрекъснато да се навежда да ползвам фурната е убийствено.
Сонито, ако можеш измести мивката под прозорците, тогава слагаш една колона до макаронения шкаф с фурна и микровълновата, оставяш си котлоните на мястото.
Моята кухня е икейска и е е малка, но ми е супер удобна.
Микровълновата е над фурната в шкафа, беше съвсем нова и не ми се даваха пари за вградена. Малко ми е високо, аз съм дребна, но нямаше как да смъкна надолу фурната, нямаше подходяща врата за шкафа с микровълновата. Ще сложа снимка как стана.

Общи условия

Активация на акаунт