На море в Гърция 2024 - I

• 65 282
  • 769
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте,  къде бихме могли да се позиционираме в Северна Гърция на хубав, песъчлив плаж?  Миналата година бяхме на Аспровалта, но камъчетата по плажната ивица ни убиха.
Искаме да е близо до България, не сме по дългите пътувания, а и децата след втория час в колата вече ги хващат лудите 😀.

# 106
  • here and now
Миродато, Керамоти, Фанари.

# 107
Скрит текст:
Цитат
Ако ходим, ще е втората половина на септември и се надявам, че няма да е толкова гъчкано. А личен опит за времето на Евия в края на лятото някой може ли да сподели?

Divi, били сме от 17 до 25 септември. Първо бяхме в Лутра Едипсу, после се преместихме в Каристос. На север морето беше топло. Закътано е и няма как да охладнее бързо. Ходихме и на еднодневна екскурзия до Скиатос. И там беше топло и хубаво. После се преместихме на юг. Не си спомням да е имало вятър, времето беше топло, но имаше големи вълни и морето беше студено. Открихме един много плитък залив в близост до Каристос и колкото и да обикаляхме, все там се връщахме, защото само там водата беше топла. Но трябваше да легнем на дъното, за да сме потопени. Joy В средата на залива имаше миниатюрно островче с параклис и съм почти убедена, че можеше да се отиде пеша до там. Simple Smile Плажът беше с толкова ситен пясък, че стоеше като кал:

Вижда се колко е навътре човекът, а морето му е до коленете. А това са миди от същия плаж:

Иначе южните краища са твърде нетуристически и в края на сезона бяхме почти единствените туристи. Спахме в някакви двуетажни вили, които бяха 5-6 на брой и нямаше други отседнали. В градчето и в околностите непрекъснато се засичахме с двойка възрастни германци. Накрая се сприятелихме. Simple Smile Имам чувството, че бяха единствените почиващи като нас. Joy

Сетих се, че през септември 2019 г., след Скирос минахме през няколко плажа на север и на юг от Кими. Никъде не ставаше за къпане пак заради големи вълни. Но тогава имаше причина. Заради силен вятър, който изобщо не се чувстваше на острова, отложиха ферибота. Останахме 1 ден повече на Скирос, а на другия ден фериботът беше целия в сол - седалките, пода... Simple Smile Явно преди да го спрат е бил целия заливан от вълните. Simple Smile

Ето и "моят" Миртос, отново втората половина на септември:

Може ли координати на вилите в южната част на Евия? Търсим точно такива нетуристически места.

# 108
  • София
Може ли координати на вилите в южната част на Евия? Търсим точно такива нетуристически места.
Бяхме тук - https://www.booking.com/hotel/gr/politia-villas.bg.html, но това е нещо като вилна зона над Каристос и наоколо имаше и други подобни хотелчета. Но пак повтарям, че бяхме след 15 септември. Не знам как е в пик сезон.

# 109
Здравейте,  къде бихме могли да се позиционираме в Северна Гърция на хубав, песъчлив плаж?  Миналата година бяхме на Аспровалта, но камъчетата по плажната ивица ни убиха.
Искаме да е близо до България, не сме по дългите пътувания, а и децата след втория час в колата вече ги хващат лудите 😀.

Аз бях на еднодневна екскурзия до Амолофи, Неа Перамос и беше много хубав плажа. Песъчлив, топъл и широк. Е, ако не ви пречат повечето хора . Simple Smile)

Записвам се и аз най-накрая да ви следя, че нямам търпение вече. Подрещнем ли новата година за нас вече лятото предстои. Тази година съм си обещала да си подаря първа среща с Йонийско море.

# 110
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте,
имам нужда от помощ за избор на място на Халкидики или наоколо. Така се случи, че през последните години сме ходили на доста места в Гърция, като даже и повтаряме /Родос, Керкера, плажовете от Парга до Лефкада,  самия Лефкада, Тасос/, но на  Халкидики -никога. Предпочитам местенце на плажа /къща, студио, и т.н./ , да има пясък и водата да е топла, без таралежи. В краен случай бих приела и предложения за хотел със закуска, но да си отговаря на звездите, че като ги знам гръцките какви са ..  На Йонийско море преди години не сме виждали много българи, предимно гърци ходят, но ние бяхме и с месни хора там-кумовете ни. Има и диви места, но и хубави бийч барове и плажове. Намерират ли се и бюджетни къщи? Гледах цени , но ми се видя доста скъпо тази година-началото на Юли или края на Август предпочитаме.
Благодаря на всички и приемам всякакви съвети за ръкавите. Спряла съм се май на Ситония или?

# 111
моля за препоръка за автобусна агенци за Лефкада, варианти с 5 нощувки за юли? гледах глабал тур, но за таз г нямат планирано още.

има ли и нормални автобус София-Лефкада,да си купим само билети, а сами да резервираме нощувки и корабчета - в такъв случай, приемам препоръки и за хотел.

# 112
Директен превоз няма, разбира се, освен ако не ползвате пакет на туристически агенция.

Може да проверите дали още върви ето този маршрут (информацията е от 2022 г.)

В този вариант трябва в Игуменица да се прекачите за Лефкада.
https://ktel-lefkadas.gr/%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf … f%84%cf%83%ce%b1/

Друг вариант е да пътувате от България до Солун (има ежедневно автобуси на няколко фирми) и оттам също има за Лефкада - два пъти седмично.
https://ktel-lefkadas.gr/%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf … f%84%cf%83%ce%b1/

# 113
Моля, за мнение началото на Септември, как е водата и времето в Парга. Има ли места които не са силно туристически, но си заслужава да се видят. Благодаря!

# 114
  • София
Водата със сигурност ще е топла, но за времето гаранции няма. Миналият септември валя много от 4-ти до 7-ми и почти не ставаше за плаж тези дни. Тогава бяха и големите наводнения при Волос.

Последна редакция: пт, 02 фев 2024, 12:31 от миленка_д

# 115
Дами и господа, разбира се . Попаднах на тази снимка в Инстаграм:

Каква е тази манджичка? Много добре изглежда, но засега не съм я виждала никъде.

# 116
  • София
На мен ми приличат на зелеви сармички - Лаханодолмадес, но не съм сигурна.

# 117
  • софия
Дами и господа, разбира се . Попаднах на тази снимка в Инстаграм:

Каква е тази манджичка? Много добре изглежда, но засега не съм я виждала никъде.
Giaprakia, the most popular local dish, which used to be enjoyed on the Christmas table only, is now served in several restaurants especially during the winter months. It is  made with leaves of pickled white cabbage (locally known as lachanarmia) stuffed with rice, minced meat, usually half pork & half beef, and plenty of allspice berries, which the locals call moschopipero. The more adventurous diners add pork lard or pancetta and of course lots of paprika.

Традиционна кухня на Kozani (Козани/Кожани). Планинска област. А всъщност традиционна балканска кухня.

Зелеви сарми с месо и бял сос.

# 118
Мерси , много интересно. Приличаха ми повече на някакви пелмени.

# 119
Здравейте, търся мнения за хотели на база all inclusive на о. Крит. Тази година на там сме се насочили началото на м.Юни.

Общи условия

Активация на акаунт