На море в Гърция 2024 - I

• 65 265
  • 769
  •   1
Отговори
# 195
С пясък е цялата Олимпийска Ривиера, с много малки изключения. Ако търсите по-спокойно село, изберете Коринос, а ако очаквате лудница тип Приморско Simple Smile - тълпи, заведения, сергии, то сте за Паралия Катерини.
Ако имате възможност, вижте Олимпиаки Акти или Неи Пори. Също са с хубави плажове и в района.

Много Ви благодаря за информацията! Задължително ще проверя и двете предложения Flowers Four Leaf Clover

# 196
Благодаря,ще потърся в блога на Мат какво пише.

Може ли линк към този блог? Благодаря.

# 197
https://www.greecetravel.com/ - има го и на първа страница на темата.

# 198
  • София
Параход един въпрос имам към теб. Преди Атина запазих една нощувка в Ливанатес и четох назад  в темите , че споменаваш някакво любимо заведение там, но така и не намерих името му. Моля те кажи  за кое става въпрос Flowers Hibiscus

Паралия Катерини и околността не ми допадат именно заради лудницата тип Приморско и Китен. Минавали сме само от там когато за първи път ходихме до Пелион. Нарочно слязохме от магистралата за да разгледаме района. Беше рано сутринта , лошо време  и нямаше никой, но като видях чадърите и шезлонгите ми стана ясно какво меле е. Самата плажна ивица  е хубава на повечето места и гледката към Олимп ми хареса много, но не бих отишла в сезона там. Най ми допадна Стомио, но то е доста след Катерини и не знам как е  като място за настаняване, просто ми се стори много чаровно тогава.
Някъде около Катерини , Неа Пори, не помня точно къде:

Стомио

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 10:28 от nellyli

# 199
  • Варна
Параход
Паралия Катерини и околността не ми допадат именно заради лудницата тип Приморско и Китен. Самата плажна ивица  е хубава на повечето места и гледката към Олимп ми хареса много, но не бих отишла в сезона там. Най ми допадна Стомио, но то е доста след Катерини и не знам как е  като място за настаняване, просто ми се стори много чаровно тогава.

С пясък е цялата Олимпийска Ривиера около 120 км. чак до Агиокампос и повечето градчета и селца са доста разредени и мн.далеч от лудницата тип Слънчака , Приморско и Китен и съвсем не е само Паралия Катерини .

# 200
Nellyli,
да, за съжаление през пандемията затвори въпросното заведение, явно завинаги.

И една новина, която може да е интересна за пътуващите към Цикладите. От януари нова фериботна компания пое субсидираните вътрешноцикладски маршрути (изпълнявани от безброй превозвачи през годините, някои вече несъществуващи; последно от Caldera Vista на Сийджетс).
Това е Saos Ferries - някои тук я познават като фирмата, която изпълняваше маршрута до Самотраки допреди 5 години.

Разписанието в сайта е за януари и февруари, но чух, че с незначителни промени ще се запази същото до октомври. Има доста връзки, за които няма друг вариант, а цените за пасажер поне са смешно ниски.

https://saos.gr/en/%ce%b5-%ce%b3-%ce%bf-%ce%b3-%cf%83%ce%b1%ce%b … e%b4%cf%89%ce%bd/

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 16:58 от Параход

# 201
  • СОФИЯ
Аз ще ходя уикендно до Солун и Виргина  с майка ми. Не е ходила точно до града Солун в последните 20 години, иска да види гробницата, от която аз не съм особено впечатлена.
На картата/мапс ли да разчитам за работещи таверни там по това време, или на око?

# 202
Във Вергина има, ако не се лъжа, два ресторанта. Не са особени (тип скара), не са сезонни.
Във Верия изборът е значително по-голям, храната на някои места е брутално добра.

# 203
  • София
Параход, аз следя Saos Ferries заради Додеканезкия им маршрут с ферибота Ставрос. Как мислиш дали и за него ще се запази разписанието, което е в момента и е валидно до 29.02.? Аз лично се надявах малко да се разшири. Според действащото разписание корабът изобщо не пътува в петък и неделя, а в събота ходи единствено до Кастелоризо.

# 204
Ти за Халки ли го дебнеш? За съжаление нямам идея, само като име съм го чувала този кораб.

А междувременно ето това:
At the meeting of the Council for Coastal Transport, there was a unanimous agreement for the following routes to be subsidised routes for the period 1 November 2023 / 31 October 2024:
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%94%CE%91%CE%954653%CE%A0%C … %9535?inline=true

Доста интересни идеи ми идват от тоя списък Simple Smile

New:
1. IKARIA – FOURNOI and return
2. LAGADA CHIOS – OUINOUSSES and return
3. KASOS – PHONIKI, KARPATHOS and return
4. KALYMNOS – KOS – ASTYPALAIA and return,
5. AGIA MARINA, LEROS – MASTICHARI, KOS and return
6. MASTIHARI, KOS – PSERIMOS – KALYMNOS and return,
7. TILOS – KARDAMAINA or KEFALOS, KOS and return
8. MASTICHARI, KOS – LIPSI – LEROS – MASTICHARI, KOS

Prolongation of the following subsidised routes:
1. KAVALA – LEMNOS – MYTILINI or SIGRI, LESVOS – CHIOS – KARLOVASI, SAMOS and return
2. A) LAVRIO - AGIOS EFSTRATIOS - LIMNOS - KAVALA and refund, B) LAVRIO - AGIOS EFSTRATIOS - LIMNOS and return,
3. LAVRIO – LIMNOS and return,
4. THYMAINA - FOURNOI and return,
5. KARKINAGRI – MANGANISIS – AGIOS KIRYKOS and return,
6. PIRAEUS or LAVRIO – PAROS – NAXOS – DONOUSA – AEGIALI, AMORGOS – ASTYPALAIA and return,
7. PIRAEUS or LAVRIO – PAROS – NAXOS – IRAKLEIA – SCHINOUSA – KOUFONISI – KATAPOLA AMORGOS and return,
8. A) PIRAEUS or LAVRIOS – SIFNOS – FOLEGANDROS – SIKINOS – IOS – SANTORINI and return, B) Piraeus or Lavrio – Milos – Folegandros – Sikinos – Ios – Santorini and return,
9. SYROS – PAROS – NAXOS – FOLEGANDROS – SIKINOS – IOS – THERASIA – THIRA – ANAFI and return, or alternatively SYROS – PAROS – NAXOS – IOS – SIKINOS – FOLEGANDROS – THERASIA – SANTORINI – ANAFI and return,
10. AGIA ANNA, NAXOS - PISO LIVADI, PAROS and return,
11. AGIA KYRIAKI – ISLAND OF TRIKERI – VOLOS and return,
12. RHODES – KASTELLORIZO and return, from PIRAEUS
13. PIRAEUS – THIRA – ANAFI – HERAKLION – KASOS – PIGADIA, KARPATHOS – DIAFANI, KARPATHOS – HALKI – RHODES and return,
14. KASOS – PIGADIA, KARPATHOT, and return,
15. RHODES – KOS – KALYMNOS – LEROS – LIPSI – PATMOS or AGATHONISSI and return,
16. RHODES – HALKI – TILOS – NISYROS – KOS and return,
17. PITHAGOREIO, SAMOS – PATMOS – LIPSI – LEROS – KALYMNOS – KOS and return,
18. RHODES – KASTELLORIZO and return,
19. KOS – ASTYPALAIA and return,
20. KALYMNOS – LEROS – LIPSI – PATMOS – ARKI – AGATHONISI – PYTHAGOREIO, SAMOS and return,
21. KALYMNOS – ASTYPALAIA and return,
22. RHODES – SYMI – TILOS – NISYTROS – KOS and return,
23. AGIA MARINA, LEROS – MYRTIES or POTHIA, KALYMNOS and return,
24. KALYMNOS – PSERIMOS – MASTICHARI, KOS and return
25. KALYMNOS – PSERIMOS and return,
26. A) PATMOS - ARKI - LIPSI - LEROS and return, B) PATMOS – LIPSI – LEROS and return, C) PATMOS – LIPSI and return,
27. PATMOS – ARKI – MARATHI – LIPSI and return
28. LEVITHA – PATMOS and return
29. HALKI – SKALA KAMIROS, RHODES and return
30. TILOS – SKALA KAMIROS, RHODES and refund
31. A) NISYROS – KARDAMAINA, KOS or KEFALOS, KOS and return, B) NISYROS – KOS and return
32. A) PALEOHORA – GAVDOS and return, B) AGIA ROUMELI - GAVDOS and return
33. CHANIA, FOKIDAS – TRIZONIA and return
34. CORFU – PAXOS – LEFKADA – MEGANISI – PISO AETOS, ITHAKA – SAMI, KEFALONIA - ZAKYNTHOS and return,
35. CORFU – DIAPONTIA ISLANDS (ERIKOUSA – MATHRAKI – OTHONI) and return
36. ANTIPAXOS – PAXOS and return

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 17:23 от Параход

# 205
  • София
Не само за Халки, но и за Нисирос. Последната идея, която ме осени, за да мога да вместя Халки и Нисирос с поне по една нощувка в периода от събота до вторник, е на връщане от Карпатос (ако е събота?) да слезем директно в Халки и да спим там. Обаче в неделя става доста сложно с връщането до основното пристанище на Родос. Вариант 1 - в неделя следобяд хващаме корабчето до Камирос Скала, спим там (обаче няма нищо в букинг, а местата са буквално 2) и на сутринта, бодри, в 7,30 часа хващаме единствения автобус за деня за Родос Таун и при късмет в 9 ч. се качваме на фери до Нисирос. Вариант 2 - (този го измислих после, защото първият ми се вижда много екстремен) правим 2 нощувки на Халки и в понеделник сутринта хващаме редовно корабче до Тилос (миналата година е имало) и от там ферито за Нисирос т.е. пропускаме гърча с връщането до Родос. Всъщност миналият юни е имало поне 2 ферибота от Родос за Нисирос в понеделник - един на Саос и един на Блу Стар. Обаче няма гаранции тази година как ще е и дали ще се изпълни този мой план. Та затова се вълнувам. До момента следя 5 компании за морски превоз и няма разписания за юни. Запазила съм някакви нощувки, но дори основното настаняване на Карпатос не ми е сигурно, тъй като Блу Стар не обявяват даже такъв важен маршрут, като - Пирея-Родос-Карпатос, а той е само 3 пъти седмично и ако сменят някой от дните, трябва и аз да преработвам всичко. Изключително са предпазливи относно Додеканезите, не знам дали е заради късния Великден, но е неприятно. Голям ферман изписах, да ме прощавате, ама вълнения, вълнения ... още отсега ми се тръгва, ама ме спира, че не е лято Smile

# 206
Dodekanisos Seaways правят директен Халки-Нисирос, но според миналогодишното разписание е във вторник и сряда.

# 207
  • София
Да, знам за него, но за съжаление не мога да го ползвам за отиване към Нисирос. Евентуално за връщане във вторник. Май е най-добре последната вечер да спим на Родос, за да си хванем спокойно самолета на следващия ден. Ако се появи вятър и вълнение, ще ми е притеснено да сме на няколко часа с фери от Родос.

# 208
  • София
Между Сарти, Никити и Вурвуру кое ще препоръчате?
На Сарти четох, че водата бързо става дълбока, не е ок за деца.
Централния плаж на Никити сигурно е пренаселен.

# 209
  • София
Между Сарти, Никити и Вурвуру кое ще препоръчате?
На Сарти четох, че водата бързо става дълбока, не е ок за деца.
Централния плаж на Никити сигурно е пренаселен.

Бих избрала Сарти,  в новата част ( посока Сикя) плажа е супер плитък със ситен пясък.
На Вурвуру плаж е Кариди,  той не е много голям и става лудница, а на Никити плажа  не ми хареса, но около него има доста хубави.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 10:17 от nellyli

Общи условия

Активация на акаунт