На море в Гърция 2024 - I

• 65 192
  • 769
  •   1
Отговори
# 450
Iakoyno,
Лесбос е по-живописен и по-традиционен, слабо засегнат от туризма, но е огромен и повечето му плажове не блестят. Лимнос има по-хубави плажове и е по-лесен за посещение и обиколки (по-евтин и по-кратък ферибот, по-малки разстояния на острова).
Ходила съм и на двата в края на юли, Лимнос в сравнение с Лесбос е лудница по това време, макар и поносим в сравнение с други гръцки дестинации. Ако избягвате плажовете в града, Плати, Фанараки и Керос, мисля, че почти всичко на Лимнос ще ви удовлетвори също.
За Лесбос препоръчвам северната и западната част.

Много благодаря за отговора! Много ми е полезна тази информация!

# 451
  • Sofia
Сега, че не е кой знае каква дестинация и повече разчита на "слава" сред чужденците
Тъй е. Само трийсетина милиона туристи годишно, три пъти колкото населението Simple Smile Затова и цените растат.

А, Параходче, виж, аз към Гърция питая много топли чувства – прекарала съм немалко незабравими почивки там, посетила съм стотици приказни плажчета – абе, само трепет усещам в сърцето, като се сетя. Simple Smile Ама, ако погледна от чисто практична точка, виждам доста недостатъци. Просто това е реалността за мен.

Иначе, макар да не харесвам гърците особено, евала им правя за начина, по който развиват туризма си. Хитри и пробивни са в този аспект. Имат едно чудесно историческо богатство и безкрайна плажна ивица, върху които да "надграждат". То, и нашата природа не е лоша, ама не умеем да капитализираме. Просто сме светлинни години назад в това отношение. Цели райони пустеят в централните части на страната, а Лайноморието (извинете за израза) е под всякаква критика.

Гърците за мен са се усетили да направят продукт "По малко от всичко, за всеки вкус" – такова словосъчетание бих използвала, в опит да опиша туризма им. Т.е. всички услуги са им на някакво умерено ниво – с нищо не изпъкват, но и с нищо не разочароват.

Да ви кажа, за толкова години, аз така и не ги опитах тези божествено вкусни ястия там, за които говорите. Ходим все по отбрани и препоръчани места уж, ама само за около 10% от опитаната храна мога да кажа, че е била нещо забележително. В останалите 90% от случаите храната си е била просто "ставаща", а на моменти – дори разочароваща. За сравнение, наскоро бях в Щатите (не ходя за пръв път там) – е, хора, няма такива вкусове и аромати. Една обикновена сьомга да ти сервират някъде, толкова прецизно ще е направено всичко, че ти иде да си оближеш пръстите. Сервират ти огромни филета от всевъзможни видове риба, без една костица вътре – направо съм оставала изумена как успяват да премахнат всичко. В Гърция вадиш кости от устата си, като полудял.
Единственото, което доста ми харесва в кулинарно отношение в Южната ни съседка, са закуските. Макар че и там съм попадала на доста фалове. Като цяло, обаче, тестените им изделия са топ.

Другият момент е, че архитектурата в Гърция е относително еднотипна. Особено като вече си посетил повечко места, се получава така, че имаш чувството, че си в едно и също градче / селце всеки път. Насищаш се, някак.

Природата е красива, спор няма, но в голямата си част и тя не е особено разнообразна – голи хълмове и камънаци, докъдето взорът ти стига. Знам, че има и много зелени райони, разбира се, но мисля, разбирате какво искам да кажа.

В тази връзка, относно плажовете – да, живописни са, но ако човек се интересува от неща, като шнорхелинг или по-активни морски забавления, не мисля, че би се насочил точно към Гърция. Има далеч по-подходящи за целта дестинации.

Не на последно място, на мен хич не ми допада гръцкият манталитет. Ами, не са ми достатъчно любезни и изпълнителни, sorry. От хората, които ме обслужват, очаквам коректност и точност, а не "да не могат" (да не искат, всъщност) да разберат елементарна молба и да се съобразят с нея. В това отношение много ми приличат на арабите – същият цирк, като дойде време за правене на някакви уговорки. Crazy
И пак са по- хора от нас, българите, в много отношения. Това го казвам с голямо съжаление.

Друг кофти момент, за който се сещам и който лично аз не мога да преглътна, са многото бездомни животинки. Sleepy Чудя се, толкова ли е трудно държава, която в голяма степен разчита на туризма, да си изработи някаква държавна политика за контрол на популациите? В Северна Гърция положението е страшно направо – не знам как в 21 в., в европейска държава, се толерира подобна жестокост спрямо невинни същества. Чела съм и доста мнения на чужденци, които се възмущават от същото.

Иначе, да, и аз като потребителката по-горе, често избирам Гърция, като опция за лятната ми почивка, защото е близко и "евтинко" (или поне беше доскоро). Имам предвид, че е в пъти по-бюджетно от други места, които бих искала да посетя, а не че даваме малко за настаняване и транспорт (до Крит, например, само тези двете ни излязоха около 3500 лв.). Към 6000 изхарчихме за цялата почивка, без да си позволяваме глезотии. Това даже беше по Ковидно време.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 16:52 от Blаck Cat

# 452
Аз мисля, че всеки е прав в своите си аргументи. И всеки в тази тема има достатъчно причини да посещава Гърция, иначе нямаше да чете и пише в нея - с изключение на някакви преминаващи, дето се опитват да "блеснат" с пост.

Да, в Сицилия храната е по-вкусна (но пък е мръсно), в Адриатическа Хърватия архитектурата е по-красива (но пък няма кьорав плаж), в Португалия е по-евтино (но пък океанът е лед и е ветровито), в Кипър морето е по-топло и прозрачно (но пък е туристическо и поангличанчено до смърт). И така, за всяко място  по света могат да се посочат плюсове и минуси.

В Гърция ходя, защото ми е приятно, спокойно, уютно, едновременно си почивам и откривам постоянно нови места и неща, без да си причинявам неудобствата на екзотиката. Едновременно съм в Европа, на село и на море. Харесват ми климатът, светлината, естетиката на повечето места.
Особеностите на обслужването не ми пречат особено, за мен Балканите и Ориентът остават най-приятните части на света, въпреки че съм видяла и други.

# 453
Миналата година на Корфу се запознах с мъж и жена, които живеят на Карибите. Малко на майтап ги попитах какво правят в Гърция, при положение, че си имат такова море (океан), плажове и такива курорти. Мъжът най-сериозно ми каза нещо от сорта на "да, имаме си, но никъде няма такава красота като тук" и посочи гледката с ръка. Бяхме на едно супер ресорантче, на малък плаж. И продължи - за природата, за храната, за хората и т.н. Стана ясно и че са обиколили доста други места. Така че, ето ви и мнение на хора, който идват от по-екзотчини дестинации, според нечии разбирания, от Гърция. Да, комерсиализира се, но ни е на един хвърлей място и все още има толкова предимства като храна, спокойствие и места, които ти спират дъха, че не знам какво точно се очаква още, за да ни се угоди на претенциите...

# 454
Българите обичаме да преувеличаваме и ако не си стъпвал в Гърция, ще ти кажат колко е евтино, уникално, красиво, колко е добро обслужването ...
Така бях и аз преди да посетя Северна Гърция за първи път. Ами само като видях любимото на българите - Керамоти, се хванах за главата.. Скучно, безлично село, само с българи. Дадохме още няколко шанса из Северна Гърция - Ами не е моето. И да, за стандарта им на живот е скъпо. Заплатите в Гърция вече са по-ниски от тези в България. Няма да коментирам какви цени чета за топ местата им като Санторини и Миконос.
Гърците са болни националисти и преувеличават всичко тяхно, това е част от успешния им туризъм. За това трябва и ние да подкрепим туризма си.
За цената на малка, стара стая в Керамоти, мога да взема цяло, ново студио в Слънчев бряг.
Едно нещо не мога да им отрека, по-доброто обслужване и по-добро качество на храната.
Манталитета на гърците обаче... Бай Ганьо, пасти да яде.

# 455
  • софия
Кой казва, че Северна Гърция е Гърция и че тя е "любима" на българите?
Тя е най-близо и затова най-много хора ходят там. Има и фактор език. Достатъчно много българи не знаят различен език от български и езиковата бариера ги притеснява.
Гърция е с площ почти 132 000 м2.
От години ходим в Северна Гърция извън сезон, Солун винаги е прекрасен.
Санторини и Миконос винаги са били скъпи дестинации дори и за самите гърци, но това са два отстрова от десетките, които имат.

# 456
  • Варна
390 км. е нашето Черноморие и се напъваме да се сравняваме с 14 000 на Гърция , 8 000 на Турция още хиляди на Хърватска и Албания и които на всичкото отгоре са по близко за част от българите и  със съвсем  малко впечатления от последните години и от само Северна Гърция.

# 457
Нищо му няма на манталитета на гърците. Особено сравнен с манталитета на Бай Ганьо в нашите курорти и не само. А и да се сравнява Керамоти с останалата част на Гърция ми се вижда доста фриволно. Керамоти определено не е визитната картичка на Гърция. От друга страна, като на хората повече им харесва в Слънчев бряг, да си ходят там, нямам нищо против по-малко сънародници да срещам в Гърция.

# 458
  • Стара Загора
Българите обичаме да преувеличаваме и ако не си стъпвал в Гърция, ще ти кажат колко е евтино, уникално, красиво, колко е добро обслужването ...
Така бях и аз преди да посетя Северна Гърция за първи път. Ами само като видях любимото на българите - Керамоти, се хванах за главата.. Скучно, безлично село, само с българи. Дадохме още няколко шанса из Северна Гърция - Ами не е моето. И да, за стандарта им на живот е скъпо. Заплатите в Гърция вече са по-ниски от тези в България. Няма да коментирам какви цени чета за топ местата им като Санторини и Миконос.
Гърците са болни националисти и преувеличават всичко тяхно, това е част от успешния им туризъм. За това трябва и ние да подкрепим туризма си.
За цената на малка, стара стая в Керамоти, мога да взема цяло, ново студио в Слънчев бряг.
Едно нещо не мога да им отрека, по-доброто обслужване и по-добро качество на храната.
Няма как да генерализирате като сте били само в Северна Гърция на почивка. Има толкова уникални места, хора, атмосфера, храна, отношение.
Аз с нетърпение очаквам лятото да започне. За май месец обмисляме два варианта. Единия да отидем до Сантирини за 4-5дни( извън сезон се надявам да е по-спокойно и цените са по-достъпни) , другия е да отидем по Великден до Закинтос. Поканиха ни на гости хазяите от миналата година. Като стана въпрос за хора изключително чисти и сърдечни гърци. Получихме такова отношение от тях и приятелство, които никъде в България не съм срещала .

# 459
Скрит текст:
Няма как да генерализирате като сте били само в Северна Гърция на почивка. Има толкова уникални места, хора, атмосфера, храна, отношение.
Аз с нетърпение очаквам лятото да започне. За май месец обмисляме два варианта. Единия да отидем до Сантирини за 4-5дни( извън сезон се надявам да е по-спокойно и цените са по-достъпни) , другия е да отидем по Великден до Закинтос. Поканиха ни на гости хазяите от миналата година. Като стана въпрос за хора изключително чисти и сърдечни гърци. Получихме такова отношение от тях и приятелство, които никъде в България не съм срещала .

Може ли да споделите кое е мястото за настаняване в Закинтос?

# 460
niditop3, и аз бих искала, ако е удобно да споделиш за мястото на Закинтос , от което сте останали доволни, защото съм планирала острова за следващото лято 😀.

# 461
Аз също не съм впечатлена от Северна Гърция, защото да си кажем направо- там, където сме налазили, всичко се скапва. Около Кавала гърците са пропищяли от нас. Повечето имоти принадлежат вече на българи. Явно подмолно осъществяваме мечтата си отново да видим България на три морета:)
Ние съвсем съзнателно започнахме да опознаваме Гърция от по-далечните места. Обичаме освен плажове, да се разхождаме и да разглеждаме архитектура. Всяко място, всеки остров си има собствен чар и различен тип хора. Но със сигурност мога да кажа едно- гърците не са никак мързеливи и много се радват на децата. И никъде не сме срещали лошо отношение. Към момента критяните са ми любимци. Изключително гостоприемни и готини хора.

# 462
  • София
На всички почващи с обяснението Гърция е кофти място съм питала в Северна ли сте били,винаги отговора е бил да.
Аз имах късмета да заведа семейството първо на ръкавите, половинката я убеждавах 3г да отидем на море в Гърция. Още не ги обича гърците. Посетихме и Северна Гърция след 3 лета по гръцкото крайбрежие,но не северното. Ами прави са повтарящите колко зле е в Гърция Trollface . Не ги и разубеждавам. За мен северна Гърция си е нашенското море,но с повече чужденци и повечко плажове.

Последна редакция: чт, 21 мар 2024, 12:18 от trikitil

# 463
Когато за първи път посетих Крит (преди повече от 10 години), плажът ми струваше едно евро и ни даваха бутилка студена вода и кърпа (ако поискаме). Човекът, от когото наехме кола не можеше да произнесе България правилно, толкова рядко (май почти никога) не беше общувал с българи. Храната, която ни сервираха по ресторантите тогава още я помниме, както и обслужването и цялото преживяване да седнеш на ресторант там.....
Миналата година на Парос чадърите бяха по 40 евро, на Наксос по 20 евро и на някои плажове дори имаше задължителна консумация освен 20-те евро. Не отива на добре работата в  Гърция.
Северна Гърция никога не ме е вълнувала и нямам интерес изобщо дори да погледна какво е там.
Хубаво е хора, които имат интерес към Гърция да побързат да видят добрите стари туристически места, защото се променят бързо и в лоша посока. Бях в Атина този месец и привечер излизаха зомбита в центъра - фентанилът е стигнал до там и положението в някои квартали не е никак оптимистично.
А иначе аз ще търся нови места и не прекалено разработени острови след някоя и друга година, ще видим как ще бъде. Интересно ще е да се споделят такива места тук в темата.

# 464
Когато за първи път посетих Крит (преди повече от 10 години), плажът ми струваше едно евро и ни даваха бутилка студена вода и кърпа (ако поискаме). Човекът, от когото наехме кола не можеше да произнесе България правилно, толкова рядко (май почти никога) не беше общувал с българи. Храната, която ни сервираха по ресторантите тогава още я помниме, както и обслужването и цялото преживяване да седнеш на ресторант там.....
Миналата година на Парос чадърите бяха по 40 евро, на Наксос по 20 евро и на някои плажове дори имаше задължителна консумация освен 20-те евро. Не отива на добре работата в  Гърция.
Северна Гърция никога не ме е вълнувала и нямам интерес изобщо дори да погледна какво е там.
Хубаво е хора, които имат интерес към Гърция да побързат да видят добрите стари туристически места, защото се променят бързо и в лоша посока. Бях в Атина този месец и привечер излизаха зомбита в центъра - фентанилът е стигнал до там и положението в някои квартали не е никак оптимистично.
А иначе аз ще търся нови места и не прекалено разработени острови след някоя и друга година, ще видим как ще бъде. Интересно ще е да се споделят такива места тук в темата.

Напълно подкрепям!
Искаше ми се да повторим Наксос, но след този пост го зачерквам. От Йонийските не сме посетили само Закинтос, и май няма и да го посетим. Чудя се Андрос и Тинос към днешна дата как са от към развитие. На тях не сме били. Китнос и Кеа са любопитни от по-непопулярните Циклади, но май нямат много блестяща плажна ивица.
И другото, което ме привлича е да повторим Скирос. Някой бил ли е на Скирос миналото лято и да разкаже как се развива?

Общи условия

Активация на акаунт