Въпрос за наследство

• 2 545
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Съпругата 1/3. Живото дете 1/3. Наследниците на починалото дете - общо 1/3.
Когато съпругата почине, ако има живи към този момент братя и сестри, те ще наследят нейното имущество. Тя дотогава може да не е собственик на тази 1/3 от конкретния имот, може да има други имоти, това няма значение. Каквото имущество има към момента на смъртта, това ще наследят в нейния случай братя и сестри.

ПП поправих се.

А ако сестрите й си отидат преди нея ? Техните деца (нейни племенници) ще бъдат ли наследници ?

# 16
  • Далечният изток
Ще бъдат, по заместване.

# 17
  • Пловдив
Съпругата 1/3. Живото дете 1/3. Наследниците на починалото дете - общо 1/3.
Когато съпругата почине, ако има живи към този момент братя и сестри, те ще наследят нейното имущество. Тя дотогава може да не е собственик на тази 1/3 от конкретния имот, може да има други имоти, това няма значение. Каквото имущество има към момента на смъртта, това ще наследят в нейния случай братя и сестри.

ПП поправих се.

А ако сестрите й си отидат преди нея ? Техните деца (нейни племенници) ще бъдат ли наследници ?
Да.

# 18
Аз имам един въпрос относно наследяване на апартамент.
Дядото дарява апартамента си на внучката си преди години. След това умира. Тя си остава собственик. Впоследствие внучката също умира. Към момента на смъртта, тя има живи родители и сестра. Наследници тогава са родителите. Впоследствие умира бащата. Въпроса ми е, другата сестра наследява ли заедно с майката? Аз мисля, че наследява 1/4 от апартамента, но не съм сигурна.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 15:49 от Diana_Alex

# 19
  • Далечният изток
Първо - след смъртта на внучката наследници са двамата родители с по 1/2 части от апартамента. След смъртта на баща ѝ, неговата 1/2 се наследява от съпругата му и от дъщеря му по 1/2. Тоест към момента майката има 3/4 ид. ч., а дъщеря ѝ - 1/4.

# 20
Благодаря! И аз така го сметнах. Simple Smile

# 21
  • Пловдив
Здравейте отново! Малко по-късно пиша, относно моя казус, но разбрах от адвокат, че след като баба ми си отиде, нейната част взимаме ние, защото сме по-горна категория (деца, внуци) от нейните племенници. Дано е полезно на някой.

За да не пускам нова тема, ще попитам тук... Става въпрос сега за друг дядо (пра-прадядо). Той има някои имоти и с другите наследници искаме да оправим всички документи, но проблемът е, че на този дядо имаме само трите имена. Как мога да се сдобия с ЕГН, номер на смъртен акт или поне дата на раждане, за да си извадим удостоверение за наследници ?
Благодаря предварително!

# 22
  • Далечният изток
Какво, какво?
Ти така ли обясни на адвоката, че ти е баба?
Ако ми кажеш, че ти е баба, и аз ще ти отговоря, че децата и внуците ѝ я наследяват, само че тя няма деца и внуци.
Или ти не си изложил правилно фактическата обстановка, или адвокатът те е подвел.

За другия дядо отиди да питаш същия адвокат или друг, както прецениш. На тук пишещите така или иначе не вярваш.

# 23
  • Melmak
Този ти дядо може да е нямал егн ако е починал преди да са ги въвели.

Потърси като си извадиш удостоверение за наследници. Говори пак с адвокат.

# 24
ЕГН е въведен в България през 1977. Преди това има регистри на населението по градове и общини. Търсете там където е живял и починал прадядо ви.
Прочетете какво ви е написала АIDA N. Втората съпруга на дядо ви не ви е  баба легално и вие не сте и наследник по закон или по заместване. Предполагам не сте обяснили добре семейната ситуация на адвоката.

# 25
  • Пловдив
Какво, какво?
Ти така ли обясни на адвоката, че ти е баба?
Ако ми кажеш, че ти е баба, и аз ще ти отговоря, че децата и внуците ѝ я наследяват, само че тя няма деца и внуци.
Или ти не си изложил правилно фактическата обстановка, или адвокатът те е подвел.

За другия дядо отиди да питаш същия адвокат или друг, както прецениш. На тук пишещите така или иначе не вярваш.

Много добре й обясних как стоят нещата. Вие адвокат ли сте ? Щом съм се допитал до адвокат, не ми е дадено конкретно и точно мнение, че да "повярвам" на хората. Малко по-полека с тона. Тези комплекси някъде другаде. Тя няма деца и внуци има само племенници. Ние ще наследим нейната част, защото вуйчо ми е "дете", аз и сестра ми сме внуците и се водим по-горна категория от нейните племенници.Не знам как по друг начин да обясня. И аз се изненадах, но ето на.

А за прадядо ми, ще питам, където е живял, пък ще видим до къде ще стигна.

# 26
  • Далечният изток
Адвокат съм. Иначе не бих отговаряла на правни въпроси.

На кого е дете вуйчо ти, като тя, жената за която питаш, няма деца?!

# 27
Ивчо, жената има ли граждански брак с дядо ти или само са се сгодили на някоя поляна?

Ако имат брак, пари давам да ти видя физиономията, когато дойде време вие "по-горната категория" да вземете и нейната част😆

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 09:46 от Чи лу

# 28
  • Далечният изток
Да, тя е втората съпруга на дядо му. Той, питащият, се явява внук на дядото, а не на бабата, тя няма деца и внуци.
Ивчо, каквото сте наследили от дядото, наследили сте, бабата ще си има някой ден като почине нейни наследници, от нейните роднини. Вие ѝ се явявате точно никакви по закон, че да я наследите.
Да е жива жената дълги години още де, че някои бързат да я погребат...

# 29
Aida, знам, всичко съм прочела, търся причина адвокатът да каже това.

Ааа, сетих се нещо.
Ивчо, ти отиде ли в кантора при действащ адвокат и да си платиш за консултацията?

Или разпитваш по форуми и групи за по-тънко? Щото може да ти е отговорил някой студент втори курс в североизточния колеж по право и бойни изкуства😆

Общи условия

Активация на акаунт