Лощо ЦКР на съпруг и ипотечен кредит

• 1 433
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, мили съфорумници :),

Със съпруга ми желаем да изтеглим ипотечен кредит, не сега и веднага, но след около година най-вероятно, за да е по-стабилно положението. :) За съжаление, така се получи че той изтегли бърз кредит, по който имаше забавяния по вноските, а лихвите бяха ужасяващи. Но беше спешен момента, трябваше да се действа бързо, а по-късно имахме затруднение да ги плащаме и се получи голямо забавяне с няколко месеца, не знам колко точно, както и да е. Всичко се изплати накуп и вече нищо не дължи, но в досието му със сигурност ще има закъснениятата и няма да е с добро ЦКР. От моя страна аз имам добра кредитна история, всичко е погасявано на време, като съм теглила кредити.

И тук стои сега въпроса, понеже искаме да дръпнем ипотека, тя ще е на мое име, но няма как и без него, тъй като имаме брак, дали изобщо заради неговата кредитна история биха ни отпуснали такъв? Дали трябва да чакаме 5 години да се изчисти историята му и чак тогава ще имаме шанс? Дали има някой опит в подобна ситуация?

# 1
Цитат
Как се коригира информация в Централния кредитен регистър?
Когато лице установи, че съдържащата се за него информация в Централния кредитен регистър е неточна, то има право да подаде писмено заявление до банката, финансовата институция, платежната институция и дружеството за електронни пари, за коригиране на установена от него неточност. В срок до 7 работни дни от получаване на заявлението банката, финансовата институция, платежната институция и дружеството за електронни пари са длъжни да го разгледат и да предоставят своя писмен отговор до заявителя. Ако искането е основателно, банката, финансовата институция, платежната институция и дружеството за електронни пари, извършват корекцията и подават коригираните данни към информационната система на Централния кредитен регистър. Банката, финансовата институция, платежната институция и дружеството за електронни пари не събират такса за разглеждане на заявлението.

Съгласно чл. 17 от Наредба № 22 за ЦКР, БНБ не може да извършва корекции на информацията, предоставена от банките, финансовите институции, платежните институции и дружествата за електронни пари в регистъра.

Подаваш писмено заявление до фирмата за бързи кредити, те подават информация до ЦКР, че кредитът е погасен и няма задължения.

# 2
Това вероятно вече е направено, но записът ще остане в регистъра за 5 г. На основния въпрос - пробвайте с различни банки, вероятно някъде ще Ви отпуснат ипотечния кредит.

# 3
Това вероятно вече е направено, но записът ще остане в регистъра за 5 г. На основния въпрос - пробвайте с различни банки, вероятно някъде ще Ви отпуснат ипотечния кредит.

Не, записът остава в регистъра 5 години, ако няма подадена нова коригираща информация от кредитора за тези 5 години.

# 4
  • София
Вместо да го умуваш, отиваш в банката и говориш с кредитен консултант. Те имат директен достъп по ЕГН.

# 5
  • София
Зависи. Ако ти си на стабилна работа, осигурявана си на висок доход и имаш имущество (кола, друг апартамент и т н), ще те оценят като надеждна.
По-скоро въпросът е колко добри условия по ипотеката ще отпуснат. Клиентите, които се оценяват като рискови, като правило получават по-неизгодни условия.
Ако се случи така, няколко години след като изтеглиш ипотеката, можеш да предоговориш условията или да рефинансираш 👍

# 6
  • Melmak
Аз също мисля, че ще ви отпуснат кредит, но не при оптимални условия, защото ще сте по-високо рискови клиенти.

Аз на твое място бих опитала в няколко банки, като преди това проуча добре условията им.

Ако работите в големи фирми вижте дали фирмата не работи пряко с някоя от големите банки. При нас е така с 2 банки, даже май 3. И дори теглих потребителски с добра лихва, заради работодател. Имаме добри условия и за ипотечни.

# 7

Не, записът остава в регистъра 5 години, ако няма подадена нова коригираща информация от кредитора за тези 5 години.

Ако е имало просрочие по кредита, 5 години стои информация за това в отделна секция в справката от ЦКР -
"просрочия по активни и по погасени кредити - данните показват за исторически период от пет години (60 месеца) назад дали клиентът е имал кредити с период на просрочие различен от 0 до 30 дни. Периодите се заличават във времето автоматично един по един до изтичане на този 5-годишен срок"

# 8
Чудесно, благодаря ви! ☺

Общи условия

Активация на акаунт