Наследствен имот

• 1 565
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам въпрос относно наследствени имоти.Майка ми почина и аз се водя единствен наследник,няма други,има го и в удостверението за наследници. Въпросът ми е дали трябва да подавам някаква декларация за имотите ,тъй като съм по права линия и съм единствен наследник или автоматично ще мине на моето егн.
Б;агодаря ви!

# 1
Съжалявам за загубата.
Трябва да се подаде данъчна декларация, на мен дори на гробището ми го бяха казали. Отделно е хубаво да се види дали документацията е изрядна.

# 2
Съжалявам за загубата.
Трябва да се подаде данъчна декларация, на мен дори на гробището ми го бяха казали. Отделно е хубаво да се види дали документацията е изрядна.
Благодаря ви!Къде трябва да подам тази данъчна декларация, в общината по лична карта на починалия,тя живееше на друго място или по адрес на имотите,не става ли автоматично?
Ако не подам ще има ли санкции , прочетох,че ствавало автоматично,имало промени някакви,като единствен наследник по пряка линия без други...

# 3
Съболезнование за майка ти!
Има 6-месечен срок за подаване на декларация по член 32 от Закона за местните данъци и такси.
Така че си спази срока, подай си декларацията и от общината ще търсят вече от теб да плащаш данъците на имота или имотите.
Също виж партидите за ток, вода, топлофикация също да си ги прехвърлиш на теб.
В банката също трябва да декларираш заедно със смъртния акт, за да ти се прехвърлят влоговете на майка ти, ако е имала такива.
Доколкото си спомням, само тези места се уведомяват. Мен ме караха и в пенсионното да декларирам, но минаха вече 10 години и се надявам това да е отпаднало.

# 4
  • Melmak
Съжалявам за загубата!

Декларираш имотите в общината с декларация 14, по местонахождение на имота. Не къде живееш ти, къде е била живяла майка ти. А където се намира имота.

# 5
Съжалявам за загубата!

Декларираш имотите в общината с декларация 14, по местонахождение на имота. Не къде живееш ти, къде е била живяла майка ти. А където се намира имота.
Здравейте,двата имота са в различни общини,но ми казаха,че може и само в едната да подам и за двата имота,ако е вярно,благодаря ви за отговорите

# 6
  • Melmak
Не е вярно, трябва да св ходи във всяка община.

# 7
А ако имотите са необлагаеми? Например ниви? Аз наследих от баща ми някакви ниви, но нито ги знам къде са, нито колко са, документи имам само за някои от тях... Нищо не съм подавала никъде.  За една част, за която има документи, ми плащат някаква рента от 200 - 300 лева, а другите хич не ги и знам и нямам намерение да се занимавам. Но сега ме накарахте да се замисля каква е процедурата за ниви.  За имоти е ясно.

# 8
  • Melmak
Ниви наследих в съсобственост от татко. Те не се облагат с данъци. Ако има някаква постройка там, трябва да декларираш нея.
Аз си извадих данъчни оценки и заведох дело за делба с още 10 наследника…

# 9
Съболезнования.
По въпроса - доколкото знам срокът за подаване на декларация към Общината (по местонахождение на имота) е 6 месеца от настъпване на смърт. След изтичането на срока в Общината би следвало служебно да прехвърлят имота на наследника. Кога би се случило реално не знам.

# 10
Съболезнования.
По въпроса - доколкото знам срокът за подаване на декларация към Общината (по местонахождение на имота) е 6 месеца от настъпване на смърт. След изтичането на срока в Общината би следвало служебно да прехвърлят имота на наследника. Кога би се случило реално не знам.
Благодаря,и аз така си мислех,че ще стане автоматично,уви,посъветвах се с адвокат и без декларация нама да се размина с ходенето

# 11
  • Melmak
Няма как да стане автоматично.

# 12
Подава се в данъчната служба на съответната община или район, както може да е в София.

# 13
Няма как да стане автоматично.

Има. Пише го и в ЗМДТ - след шестте месеца служебно ще отразят при тях промяната.
Ако обаче й трябва данъчна оценка преди служебната промяна, и ако тя не е подала декларация - то тогава в оценката ще фигурира още името на майката. Та ако ще се продават тези имоти преди шесте месеца, ще трябва сама да подаде декларация.

Съвет към авторката - снабдете се с документите за собственост за имотите. Нека ги имате на хартия при вас. С тях и с удостоверението за наследници вие се легитимирате като собственик на тези имоти.

# 14
  • Melmak
Пише го Тета, ама колко се случва е друг въпрос. Имам чувство, че някои общини са в 20 век.

Общи условия

Активация на акаунт