Наследствен имот

• 1 570
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Случва се. Точно, както е написала Тета. Реално, освен удостверението за наследници, няма да има особени санкции и нищо да не прави. И партидите се водят на мъртъвци и проблеми няма.
Не че е хубаво, просто никой няма да го/в закача.

Съболезнования.

# 16
  • София
Съболезнования.
По въпроса - доколкото знам срокът за подаване на декларация към Общината (по местонахождение на имота) е 6 месеца от настъпване на смърт. След изтичането на срока в Общината би следвало служебно да прехвърлят имота на наследника. Кога би се случило реално не знам.
Благодаря,и аз така си мислех,че ще стане автоматично,уви,посъветвах се с адвокат и без декларация нама да се размина с ходенето

Аз не съм стъпвала в нито една община лично! Извадих си един електронен подпис  (КЕП) от Борика и в сайта egov.bg си подадох всичките декларации по чл. 14 от ЗМДТ напълно безплатно - попълват се онлайн, като от едно падащо меню се избира общината, в която се намира имота. След време се получава, пак в системата на egov.bg по едно съобщение, че декларацията е обработена - понякога ми се обаждат от съответната община за допълнително потвърждение. И следващата година данъкът си идва на мое име.

Нещо повече, с електронен подпис вече може да се извади всичко - от данъчна оценка до скица в кадастъра и удостоверение за тежести (като оригиналите на последните две можеш да си ги вземеш на място от гише - но онлайн получаваш копиe, в което веднага може да се види, ако има грешки и да се оправят овреме). Недоумявам защо хората ходят да се редят на някакви километрични опашки за заявления.

За земеделски земи и гори категорично не е нужно да се подава декларация по чл. 14 - те не подлежат на данъчно облагане.

# 17
Няма опашки никакви при нас. За 10 мин.си подал и взел вх.номер.

# 18
  • Melmak
И ако ти трябва данъчна оценка на гора, увисваш, понеже общината е чувала за електронен подпис, ама горското- не. Общината иска характеристика на гората, за да издаде ДО. Иначе да, много неща може с ел.подпис.

# 19
  • София
последните две можеш да си ги вземеш на място от гише - но онлайн получаваш копиe,
Недоумявам защо хората ходят да се редят на някакви километрични опашки за заявления.
Опашката за заявление и получаване е една, така че пак се редиш на километрична опашка.
Второ, хората масово не знаят как да си попълват документите и по гишетата вместо да занесат и да получат входящ номер, се започват едни диалози от 10 минути. Ама това как, ама онова как.

Общи условия

Активация на акаунт