Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 29 632
  • 624
  •   1
Отговори
# 555
Аз до момента хубаво кафе от тези пакетчета за чай не съм пила, но принципно  стават за тази машина. Само Senseo не стават, както са писали преди мен.

# 556
Скрит текст:
Еспресо машина DeLonghi Dedica Style EC 685, 15 bar, 1300 W

Някой знае ли за тази машина, могат ли да се ползват филтърни дози от всички марки?
Имаме я и не всички видове стават,за момента с тези на Senseo само става другите влизат идеално в приставката за ESE дози ,но нещо много трудно се получава или въобще нищо не става .Поне при нас е така.

Само да вметна - нали знаете, че трябва да се сложат в определена посока дозите. При мен не се е получавало само когато ги обърна и ги сложа грешно.

# 557
  • София
За първи път чувам ,че трябва да се слагат в определена посока. Flushed
В къщи сина ми ползва от този вид,но никаде не е означено посока на поставяне

Може ли повече разяснения, моля ви

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 11:22 от vnd

# 558
Тази машина има три пристваки/цедки: за единична доза еспресо, за двойна доза еспресо, за ese дози.

За първи път чувам ,че трябва да се слагат в определена посока. Flushed
В къщи сина ми ползва от този вид,но никаде не е означено посока на поставяне

Може ли повече разяснения, моля ви
Аз не ги харесвам тези дози, но да-слагат се с прошнорованата/релефната страна нагоре.

# 559
  • София
petiaivanov- благодаря много
Ще ги разгледам като се прибера и ще видя  каква е разликата,защото до момента не съм намерила такава,но знае ли човек

# 560
petiaivanov- благодаря много
Ще ги разгледам като се прибера и ще видя  каква е разликата,защото до момента не съм намерила такава,но знае ли човек

Зависи от машината. Виж коя страна е релефната и пробвай като я слагаш с едната и с другата страна надолу. Така ще разбереш.

# 561
  • София
Благодаря pticasprujina
Правило ми е впечатление,че ако пускам 2 -3 кафета едно след друго от този вид,понякога е по-дълго или по-късо, тече по-бавно или по-бързо...,но никога не ми е минало през ума ,че са различни от двете страни
Ама защо не го пишат на опаковките това нещо ? Angry

# 562
Благодаря pticasprujina
Правило ми е впечатление,че ако пускам 2 -3 кафета едно след друго от този вид,понякога е по-дълго или по-късо, тече по-бавно или по-бързо...,но никога не ми е минало през ума ,че са различни от двете страни
Ама защо не го пишат на опаковките това нещо ? Angry
Аз точно някъде на опаковка съм го чела, ама да вземат така малко с по-едър шрифт, за да види човек. Някои изобщо не можеш да ги разбереш и само с прокарване на пръст по повърхността се усеща.
БЯха ми подарили веднъж при покупка на друго кафе. Ейййй, докато проумях как да го сложа това чудо, че кафето д априча на кафе, сигурно 5-6 изхабих.
Честно казано, не им виждам предимствата пред най-просто мляно кафе от пакетче... Знам ли-може би в офиси, че по-малко да се цапа.

# 563
  • София
Точно за това съм ги взела за сина си, защото след него  е ужас, ако ползва приставката за мляно

# 564
На мен пък дозите са ми перфектни. Проблем виждам в намирането на кафе. Разнообразието в България е много малко. Трябва да се внимава, защото в специализираните магазини има дози, които са по-малки, но по-дебели сравнени с тези на Сенсео.

# 565
В службата бяхме взели една кафемашина от Бианчи за дози на Бианчи. Машината ни я дадоха за ползване безплатно, ако си купуваме дози от тях - примерно не по-малко от 100 дози на ден. Може да бяха и по-малко, не помня. Дозите бяха хартиени, като пликчета чай, като кафето беше в кръглата централна част на дозата. Всички кафеджии си поръчвахме дози - примерно по една кутия от 100 дози на човек или по 50 примерно, и правехме обща поръчка поне един път месечно или по-често. Бианчи предлагаха поне 10-тина вида кафе. Изпробвал съм ги всичките. Всички бяха отвратителни. Мъчих се няколко месеца и се отказах.
В работата имахме и една стара българска еспресо машинка с "ръчка" - с ръкохватка и цедка. Май се казваше Плевен. Съвсем елементарна машина, без манометри, термометри, таймери и  почти без настройки. Сипваш  готово мляно кафе, пресоваш и пускаш кафето. Не беше кой знае какво, но горе долу ставаше за пиене, за разлика от Бианчито.
Ето как изглеждаше (снимка от Интернет):

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 12:47 от Stilgar

# 566
За мен на Лаваца са най-добри, след това Сенсео, Чибо и Мелита са ми е твърде кисели. Останалите съм ги пробвала, но не ме впечатлиха. Купувам само Лаваца и безкофеиново на Сенсео.

# 567
За мен на Лаваца са най-добри, след това Сенсео, Чибо и Мелита са ми е твърде кисели. Останалите съм ги пробвала, но не ме впечатлиха. Купувам само Лаваца и безкофеиново на Сенсео.
Пила съм тези на Борбоне. Не помня, обаче, от кой вид. Поне не бяха кисели или твърде изгорели.

# 568
Ако пиете "специално" кафе от пекарни, какви сортове и видове кафе предпочитате и от кои пекарни?
Аз съм в самото начало на много дълго проучване. Засега съм пробвал само по един-два вида средно изпечено кафе от Домани, Дъбов и Колумбус.
Въобще не съм стигнал засега до Коферо, Комет, Дюкянъ и Вертона примерно. А и кой знае още колко пекарни има...

# 569
Лично на мен ми харесва най-много на Дъбов, защото пече светло.

Общи условия

Активация на акаунт