Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 29 789
  • 626
  •   2
Отговори
# 585
  • София
Напред в темата бяха задали същия въпрос и имаше няколко предложения за различни кафемашини 5в 1 или 6в1

# 586
Здравейте,
имам нужда от съвет и насоки. Simple Smile
Старата ми Saeco Poemia отдавна й се канех, но все отлагах - правеше прилично кафе. Но вече сдаде багажа и трябва да се сменя.
От десетина дни оглеждам за нова. Правя до 5 кафета на ден, половината от тях са с мляко. Не съм специалист, но искам кафето ми да е хубаво. Първо се спрях на отделна еспресо машина и отделна кафемелачка, после на такава, която е комбинирана. От една страна, комбинираните, предполагам, че са по-удобни и по-лесни за ползване, но по ненадеждни. От друга страна, със сигурност отделна машина и мелачка е по-добре, но доколкото чета, при тях се искат повече умения. Четейки из форумите за екстракция, дифузия, правилно смилане, тампиране и т.н., в един момент започнах да се чудя дали ще успея да си направя кафе с тях. Simple Smile
Бюджета ми е до 1500лв.
Моля за мнения и препоръки.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 17:13 от Juju :)

# 587
  • Sofia
Вземи си кафе автомат с дозатор за млякото. Дъщерята си взе на Филипс такъв, някъде около 900 лв е. Ние имаме само с накрайник за разпенване. пак на Филипс. Нашият е 500 лв, взехме го на промоция. Правят хубаво кафе, а и имат варианти късо/дълго/средно, американо и тн

# 588
  • София
Най-добре си вземи автомат за тези пари. Като марка ти препоръчвам Saeco.
Ето един примерен модел: https://www.emag.bg/avtomatichna-espreso-mashina-saeco-1500-w-sm … -00/pd/D99N3BYBM/.

# 589
Не се искат чак неземни умения за мелачка и машина, което действително е оптимален вариант. За тези пари една класика като гаджия + еурека и си топ.

# 590
Точно към това последното съм се насочила. Това, което ме спира обаче е дали ще постигам добри резултати с кафето, предвид че съм пълен лаик в еспресо приготвянето.

Другия вариант е еспресо машина с вградена кафемелачка с донякъде по автоматизиран процес. Заглеждам SAGE Barista.

https://www.emag.bg/espreso-mashina-sage-ses875bss-1850-w-2-l-15 … 912/pd/D3VZ4MMBM/

Някой имал ли е от тези кафемашини?

# 591
Гледах класации наскоро, за най-добра кафемашина. Тази марка са много хвалени в мрежата. И в Емаг коментарите са положителни, като се има предвид че аксесоарите ги няма в Румъния. Това че нямаш опит не е проблем, по-скоро е интересно предизвикателство. Правенето на кафе не е ядрена физика. Скоро бяхме на фирмено обучение за бариста, има пет -шест важни неща, и след това импровизации Grinning никога не бих платила такива пари за обучение от джоба си. В нета има милиони клипове и информация.
В Амазон цената е доста по-ниска сега https://amzn.eu/d/bGWE8e8

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 08:36 от Фри

# 592
Фри, би ли споделила тези 5-6 по-важни неща в приготвянето на еспресо? Blush

Да , и аз четох доста коментари - и хубави, и лоши обаче, като лошите са по-скоро за кафемелачката в нея. Колебая се относно тази кафемашина, защото приготвянето на кафето сутрин ще е една идея по-бързо с нея, но пък ако ще ми прави проблеми в близко бъдеще, не ми е вариант.

# 593
е чак пък да ти е по-бързо.....нашата еурека даже е ръчна и пак е за секунди - докато загрее машината и вече си смелили кафето. признавам, че в началото трябваше да си поиграем, за да уцелим правилното за машината мелене. е, може да не е перфектно за някое изтънчено професионално небце, но за нас е екстра.

# 594
Комбинираната машина с мелачка има само едно предимство, компактност на плота, всичко друго е минус, обикновено вградените мелачки са компромисни.

# 595
От любопитство се запознах с тези комбинирани еспресо машини Sage (или Brevil, това е едно и също) Barista Express. На пръв поглед не са лоши за непретенциозни любители на кафето - налягането е 9 бара, имат елементарен PID контролер, настроен на 93 градуса, който с комбинация от бутони позволява регулиране на температурата до 2 градуса надолу и нагоре - от 91 до 95 градуса. Нямам представа колко е качествена и надеждна вградената кафемелачка. Не ми е ясно и точно как се използва вграденият тампер, а също и как се измерва (дозира) необходимото количество кафе.

# 596
С риск да стане досадно за повечето читатели, да систематизирам нещата.
Доколкото разбрах предпочитате еспресо. Това е метод, при който нужната техника е най-скъпа.
Основно за домашни нужди хубава мелачка-тук компромис не трябва да има и ръчна кафемашина с възможност за корекция на температура и налягане- 7-9 бара и прясно изпечено кафе. Спазване на технологията на процеса- има кратки клипчета , които показват най-важното.
Кафе автомат имам на Филипс и го използвам само , ако гост пожелае

# 597
да попитам колко бара е по-добре за ръчна машина - искам да взема пружина, като опциите са 7.5 и 9 бара.

# 598
На колко време е добре да се почиства машината и с какъв препарат?

# 599
.... и ръчна кафемашина с възможност за корекция на температура и налягане- 7-9 бара ...

А как става тази корекция? И задължителна ли е?

Общи условия

Активация на акаунт