Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 37 203
  • 772
  •   2
Отговори
# 705
Аз не съм удивена от преносимите машинки. На всичкото отгоре готовото кафе е доста малко като количество за мен. Но ММ си я мъкне, де.
Лъки, абсолютно.

# 706
  • Melmak
Извинявам се, мислех, че това е тема за кафемашини и автомати.
Тук сме привържениците на кафемашини. Според мен автомат не си залсужава парите и мъките.
Аз самата съм привърженик на кафемашината. Имам си една, пия си кафе от нея и си я харесвам. Вкъщи сме аз и мм, само аз пия кафе. За автоматите, повече ми се иска да е глезотия, те кафемашини имат 2. Обаче искам да ги зарадвам просто.

# 707
Ясно, обаче няма ли как някой да ги попита в неангажиращ разговор, ей така между другото, с каква нагласа са,.
Скрит текст:
На мен са ми подарявали уреди (мултикукър, хлебопекарна) да ме улесняват и то близки хора, които ме познават и знаят, че ме бива в тестото и готвенето,като цяло, и аз ги върнах в магазина тези уреди, защото са  ми в тежест. Изобщо не се зардвах. 

# 708
Извинявам се, мислех, че това е тема за кафемашини и автомати.
Тук сме привържениците на кафемашини. Според мен автомат не си залсужава парите и мъките.
Аз самата съм привърженик на кафемашината. Имам си една, пия си кафе от нея и си я харесвам. Вкъщи сме аз и мм, само аз пия кафе. За автоматите, повече ми се иска да е глезотия, те кафемашини имат 2. Обаче искам да ги зарадвам просто.

Ами точно глезотия няма да е - с цялата хамалогия около нея, по-скоро може да има обратен ефект.
По-добре им купи нещо уелнес.

# 709
  • Melmak
Петя, те обичат такива вещи и им се радват. За мен също ще е натоварващ подобен подарък. Обаче аз живея в малък дом с малко пространство. Те са в огромна къща.. обичат вещи.

Чак хамалогия, не мисля.

# 710
Щом обичат, няма какво да се чудиш. Огледай някое Делонги.

# 711
Аз не бих се зарадвала на автомат за подарък. Първо защото знам, че човека се е охарчил за нещото, и второ, че трябва да го ползвам от уважение.
Блокират тия гадинки автоматите, искат си слугинаж като цяло. Друго си е машина с ръчка, няма какво да и стане.

Щом е за близки хора, подпитай какво искат, може да е пак уред, но нещо което искат и ще му се зарадват.

# 712
Не е вярно, че блокират автоматите, от собствен дълъг опит го казвам - с Делонги Магнифика и Мелита Соло. Удобни са, но си искат поддръжка и чистене. С обикновена Дедика кафето ми харесва повече обаче.
Кафе от тази машина пробвахме на рожден ден в един детски център, и много ме впечатли
https://amzn.eu/d/5qVTVbh

# 713
Ползвах месец и половина Делонги Магнифика, и за 6 седмици блокира веднъж. Много е фрустриращо да станеш сутринта и да не може да си пуснеш кафе.

# 714
Колко пъти почистихте и смазахте от вътре механизма през този месец и половина... Специален силикон за хранителната промишленост ми казаха да намеря и да я смазвам периодично. Беше желязна машина всъщност.

# 715
Хубавите еспресо  машини също трябва да се почистват редовно. След всяко направено кафе трябва да почисти душът (цедката) на главата на машината с пускане на малко вода през душа при свалена ръкохватка, а периодично и със специална четка. В края на деня трябва да се почисти машината с обратен флъш с глуха цедка в ръкохватката. След всеки 120-150 направени кафета машината трябва да се почисти с 10-тина обратни флъша с глуха цедка, като при първия в цедката се поставят 3-4 грама почистващ препарат (Кафиза). А един-два пъти годишно трябва да се разглоби механизмът на лоста на машината и да се смаже със силиконова грес за хранителната промишленост. Честотата на смазване със силиконова грес зависи от честотата на почистване на машината с препарат Кафиза, защото препаратът отмива не само натрупаните в машината масла и остатъци от кафе, но и силиконовата грес от подвижните части на механизма. Ако при повдигане и спускане на лоста механизмът скърца, това е признак за необходимост от смазване.
Отделно от всичко това при твърда вода трябва да се чисти машината и от котлен камък.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 10:21 от Stilgar

# 716
Какво е това обратен флъш и глуха цедка?

# 717
Хубавите еспресо  машини също трябва да се почистват редовно. След всяко направено кафе трябва да почисти душът (цедката) на главата на машината с пускане на малко вода през душа при свалена ръкохватка, а периодично и със специална четка. В края на деня трябва да се почисти машината с обратен флъш с глуха цедка в ръкохватката. След всеки 120-150 направени кафета машината трябва да се почисти с 10-тина обратни флъша с глуха цедка, като при първия в цедката се поставят 3-4 грама почистващ препарат (Кафиза). А един-два пъти годишно трябва да се разглоби механизмът на лоста на машината и да се смаже със силиконова грес за хранителната промишленост. Честотата на смазване със силиконова грес зависи от честотата на почистване на машината с препарат Кафиза, защото препаратът отмива не само натрупаните в машината масла и остатъци от кафе, но и силиконовата грес от подвижните части на механизма. Ако при повдигане и спускане на лоста механизмът скърца, това е признак за необходимост от смазване.
Отделно от всичко това при твърда вода трябва да се чисти машината и от котлен камък.
Ама разбира се, аз си нямам друга работа, ще слугувам на кафемашина (за 300лв) след всяко ползване. Ще я змазвам, ще и бая...на психолог трябва ли да я водя?

Чистя си моята с оцет когато се сетя, на около 6-7 месеца веднъж и това е. Уредите си купувам да ми служат на мен, не аз на тях.

# 718
Горе се пише за 100-150 кафета, не за 3 на ден или 5.
С други думи това се прави на 1-2 месеца за 2-4 минути.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 08:58 от Alexslav

# 719
Аз пък не разбрах кое трябва да се смазва и защо

Общи условия

Активация на акаунт