Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 37 151
  • 769
  •   1
Отговори
# 720
Глуха цедка - без дупчици:

Обратен флъш - поставя се глухата цедка в ръкохватката, поставя се ръкохватката. Пуска се еспресо машината без кафе за около 20 секунди. На практика машината е под налягане - помпата работи. Като се спусне лостът надолу, водата под налягане излиза през вентила (тръбата)  зад или до главата на машината. Така се изчиства системата на машината от остатъци от кафе и кафеени масла.
Кое трябва да се смазва -

Демонтира се тази ръчка (лост) и се смазва механизмът вътре - разни оси, пружини, гърбици и т.н.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 09:32 от Stilgar

# 721
Тук надали някой има такава  машина.

# 722
  • София
Обратен флъш - поставя се глухата цедка в ръкохватката, поставя се ръкохватката. Пуска се еспресо машината без кафе за около 20 секунди. На практика машината е под налягане - помпата работи. Като се спусне лостът надолу, водата под налягане излиза през вентила (тръбата)  зад или до главата на машината. Така се изчиства системата на машината от остатъци от кафе и кафеени масла.
Исках да попитам дали и този модел De'Longhi Dedica Duo EC890.GR еспресо машина, 1450 W, 15 бара изисква същата поддръжка, а именно:
  • След всяко направено кафе трябва да почисти душът (цедката) на главата на машината с пускане на малко вода през душа при свалена ръкохватка, а периодично и със специална четка.
  • След всеки 120-150 направени кафета машината трябва да се почисти с 10-тина обратни флъша с глуха цедка (пуска се еспресо машината без кафе за около 20 секунди), като при първия в цедката се поставят 3-4 грама почистващ препарат (Кафиза).
  • А един-два пъти годишно трябва да се разглоби механизмът на лоста на машината и да се смаже със силиконова грес за хранителната промишленост.

Основните ми въпроси са свързани с нещата по-долу (благодаря предварително за отговора):
  • Допустимо ли е да използвам глуха цедка за тази кафемашина и просто да пусна машината за около 20 секунди няколко пъти?
  • Също така - има ли елементи при този модел, които е препоръчително да се смазват, и ако да, къде точно?

Питам тези въпроси, защото след четене в нета и спецификацията на машината, както и консултация с AI - това са резултатите и по-скоро отговора е негативен:

# 723
Разбира се, че не трябва.
Пускане на вода за 1 секунда след всяко кафе.
Един път на месеца с четка около главата -1мин

2 пъти в годината почистване с препарат или лимонтузу, ама 90% не го правят никога и не е кой знае колко важно.

# 724
  • София
Разбира се, че не трябва.
Пускане на вода за 1 секунда след всяко кафе.
Един път на месеца с четка около главата -1мин

2 пъти в годината почистване с препарат или лимонтузу, ама 90% не го правят никога и не е кой знае колко важно.
Благодаря ти - абсолютно същото правихме и за старата кафемашина, но просто исках да разбера дали нещата са се променили с времето и новите технологии:
  • Ежедневно почистване - след всяко кафе, се изчиства цетката, след което се пуска вода за 1-2 секунди.
  • Почистване на главата - основно го правим като видим, че главата се е замърсила, но ще се опитаме да е по-често.
  • Цялостно почистване - тук сме го правили с лимонтузу или оцет, никога не и с препарат. Бих пробвал да видя дали ще има разлика.
Страшно благодаря за коменрата и че потвърждаваш нещата!

# 725
За всяка еспресо машина трябва да се използват указанията, които е дал производителят в инструкцията за експлоатация. Това, което писах по-горе, се отнася за машини с група Е61. Това са предимно професионални машини за комерсиална употреба, но има и такива машини за битови цели, и аз имах предвид такива. Конкретно какво как трябва да се почиства, смазва и т.н. зависи изключително от конструкцията на всяка еспресо машина.
А относно това има ли тук във форума хора, които използват машини с група Е61 - да, има. Поне няколко човека.

# 726
  • София
За всяка еспресо машина трябва да се използват указанията, които е дал производителят в инструкцията за експлоатация. Това, което писах по-горе, се отнася за машини с група Е61. Това са предимно професионални машини за комерсиална употреба, но има и такива машини за битови цели, и аз имах предвид такива. Конкретно какво как трябва да се почиства, смазва и т.н. зависи изключително от конструкцията на всяка еспресо машина.
А относно това има ли тук във форума хора, които използват машини с група Е61 - да, има. Поне няколко човека.
Благодаря за хубавия отговор Simple Smile Просто исках да си го потвърдя, за да съм сигурен.
Поздрави и хубав и успешен ден!

# 727
  • Los Angeles CA
Глуха цедка - без дупчици:

Обратен флъш - поставя се глухата цедка в ръкохватката, поставя се ръкохватката. Пуска се еспресо машината без кафе за около 20 секунди. На практика машината е под налягане - помпата работи. Като се спусне лостът надолу, водата под налягане излиза през вентила (тръбата)  зад или до главата на машината. Така се изчиства системата на машината от остатъци от кафе и кафеени масла.
Кое трябва да се смазва -

Демонтира се тази ръчка (лост) и се смазва механизмът вътре - разни оси, пружини, гърбици и т.н.

Благодаря Stilgar, научих нещо ново.
Аз имам ECM и не знаех,  че този лост се маха и се смазва механизмът. На всеки 150 кафета я чистя с Cafiza и толкова.

# 728
В Youtube има клипчета точно как се прави. Май имаше и фирмени клипчета от ECM.
По принцип може да се свали само лостът и оттам да се гресира. Има вариант да се развие и тръбата на изпускателния клапан, в която е и пружината на механизма за преинфузия на таблетката кафе - в центъра на следващата снимка, и оттам също да се гресира част от механизма.

Но това се прави много рядко.
Аз също съм с ЕСМ - Classika PID, и допълнително си монтирах и Flow Control с втори манометър.

# 729
  • София
Здравейте Simple Smile Тъй като мина известно време откакто я закупихме и използваме - De'Longhi Dedica Duo EC890.GR еспресо машина, 1450 W, 15 бара, реших да споделя мнение за хората, които, също като нас, дълго се колебаят какво да изберат (хем да е бюджетно, хем да не е нещо с един милион опции, хем да върши добра ежедневна работа). Кафемашината е страхотна, кафето става много добро, а допълнителните неща в комплета (металната каничка за мляко, различните цедки, металния тампер и т.н.) са повече от приятни. За хора като нас, които обичат сутрешното кафе, но не сме някакви големи специалисти и не се задълбочаваме прекалено в детайлите около приготвянето му, машината е напълно отличен избор.

Поддръжката също е много лесна. След като четохме във форума и на други места в Интернет, реално се свежда до буквално няколко прости стъпки (засега не сме правили основно почистване с препарат, тъй като са минали само 2-3 седмици):
  • Ежедневно почистване - след всяко кафе се почиства цедката и се пуска вода за 1-2 секунди (водата я пускаме веднъж на 2-3 дена).
  • Почистване на главата - правим го приблизително на всеки 10 дни, когато видим, че се е замърсила.
  • Цялостно почистване - планираме да го направим с препарат след няколко месеца. Засега всичко работи повече от отлично.

И разбира се, оставям и видеото, което е наистина много полезно и добре обяснява как се използва машината: The NEW Delonghi Dedica Duo EC890 Review - HOT & COLD

# 730
Със здраве да си я ползвате, ама нещо много чистене ми се струва. Това е просто кафемашина, дишайте.

# 731
  • София
Със здраве да си я ползвате, ама нещо много чистене ми се струва. Това е просто кафемашина, дишайте.
Благодаря ви. Може би защото ни е още нова и затова го правим по-често, но от това, което наблюдавам, няма никакъв проблем ежедневното почистване да не се прави изобщо. Напоследък (последната седмица) просто след всяко кафе почистваме цедката след приготвянето му и това е напълно достатъчно. Всичко останало вече е въпрос на желание и време Simple Smile
Хубава и спокойна вечер!

# 732
Цедката винаги я чистя след всяко кафе. Станало ми е рутина.

# 733
  • София
Цедката винаги я чистя след всяко кафе. Станало ми е рутина.
Абсолютно същото е и при мен - някак си дори ме дразни, ако кафето остане вътре. Така или иначе това трябва да се направи - дали веднага след като си направиш кафето, или на следващия път преди да го направиш, все ще трябва да се почисти. А като го направиш веднага след това, поне знаеш, че до следващото кафе няма да остава и да засъхва кафе в цедката.

# 734
Чистенето на цедката за кафе и на цедката на душа на главата на машината (без разглобяване) след всяко направено кафе е въпрос на навик и на автоматизъм. А и също е и грижа за здравето на машината.
А освен това е добре и в края на всеки ден да се почисти и промие предната тавичка за отпадна вода на машината под решетката, върху която се поставят чашите при правене на кафе. А ако машината конструктивно е направена за промиване с вода под налягане на системата от тръбички в главата на машината (така нареченият обратен флъш) с използване на глуха цедка без дупчици, това също трябва да се прави след последното кафе за деня. Всичко това отнема секунди или минута-две.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 15:11 от Stilgar

Общи условия

Активация на акаунт