Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 37 654
  • 782
  •   2
Отговори
# 735
  • София
Единствено "да се промие предната тавичка за отпадна вода на машината под решетката" е нещо, с което така и не свикнах и да бъда честен не виждам голям смисъл. Хубаво е да си го поддържаш чисто постоянно, но дори веднъж семично е достатъчно. Не се събира чак толкова много мръсотия Simple Smile Но както и ти казваш - всичко е до свикване!

# 736
Принципът на действие на някои еспресо машини (поне на тези с група Е61) е такъв, че при правенето на всяко кафе, като спреш машината с повдигане на лоста в горно положение, машината се освобождава от налягането на горещата вода в групата като изпуска определено количество вода през вентил и изпускателна тръба, насочена надолу към решетката над тавичката. И като направиш няколко кафета за деня, и като промиваш след всяко кафе и цедката на душа на групата с пускане на още малко вода при свалена ръкохватка, в тавичката се събира доста вода. Така че се налага да изхвърлиш тази вода в мивката и нищо не пречи да промиеш и тавичката под чешмата .

# 737
Здравейте!Имам Дедика кафемашина,която е в гаранция.Искам съвет,ако някой е имал подобен проблем.Машината я почистих с ориг.препарат на Делонги според инструкцията в упътването докрай.В последствие остана да свети светлинния индикатор за необходимост от почистване.Отново направихме почистване,пак свети в оранжево.Освен това при натискане на бутон кафе понякога само бръмчи и не пуска кафе.Налага се  повторен опит или рестарт и тогава тръгва.Взе да го прави често.Какъв може да е проблемът?

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 19:00 от anri

# 738
Здравейте!Имам Дедика кафемашина,която е в гаранция.Искам съвет,ако някой е имал подобен проблем.Машината я почистих с ориг.препарат на Делонги според инструкцията в упътването докрай.В последствие остана да свети светлинния индикатор за необходимост от почистване.Отново направихме почистване,пак свети в оранжево.Освен това при натискане на бутон кафе понякога само бръмчи и не пуска кафе.Налага се  повторен опит или рестарт и тогава тръгва.Взе да го прави често.Какъв може да е проблемът?

Вижте в youtube  и при нас се случи,правим го с клипчета от там.

# 739

Трабва да минете целият цикъл на почистване стъпка по стъпка, за да спре лампичката да свети в оранжево. Аз също го правя по клипчета в интернет, бавно и досадно е, но иначе машината няма до отчете, че цилият цикъл е извършен е няма да спре оранжевата лампичка.

За цедката, запушена е. Изчестете я, има клипчета в интернет, ако смятате че няма да се справите просто купете нова 15-20лв е.

# 740
Точно. Свети, защото не следват всички стъпки от упътването. Прескочили са някоя.
Вземете книжката в ръка, застанете до машината и просто следвайте стъпките.
Не пуска кафе освен, че цедката е запушена, а и защото е възможно да я препълвате или да натъпкате прекалено много кафето.
Машината не е за сервиз. Нищо ѝ няма.

# 741
Това чистене само за Дедика ли е?
Никога не сме чистили машините ни.
Мия само долната тавичка всеки път, защото жабурнясва бързо.

# 742
Моята Дедика съм я настроила на най-мека вода (има три степени за настройка на твърдост на водата) и ползвам и вода от кана с филтър. Никога за 4 години не ми е светвала за почистване, но аз един-два пъти в година я почиствам, като се присетя.
В тавичката под цедката нищо не се събира, защото машината не капе. Най-много някоя капка от цедката.

# 743
Aз съм със СМЕГ, който както гледам си е Дедика в по-добро изпълнение (дизайн и материали). Вчера я чистих за втори път след 8 години експлоатация. Значи, някъде на 4 години при софийска вода. При това не съм убедена, че е заради натрупан котлен камък, а не просто защото това е крайното възможно време (или брой кафета).
Обаче първо гледах някакъв клип в тубата и не стана, не беше същото. После повторих по книжката и се получи. Но е малко досадно, трае поне 20 минути и ако човек няма нерви може да не издържи и да спре цикъла.

# 744
  • София
Moята е едни изпъкнали ламели с процепи по 6мм... и съм я махнал... идеи за по-лесно миеща се "тавичка"?
Не е Делонги, а Бриел - от година не съм правил :почистване:, но цедката поне веднъж месечно на ултразвуково почистване.

# 745
  • Melmak
Здравейте! Имам машина дедика и я ползвам вече 2-3 г. Започна да мига в червено третия бутон за пара. Никога не съм ползвала нищо, свързано с пара, пия само еспресо. В ремонт сме и упътването е потънало в багажи и не го намирам.

# 746
Иска декалциране. Намери си в нета инструкция как се прави. И си купи от магазин за кафе препарат за декалциране.

# 747
  • Melmak
Благодаря!

# 748

Всички машини трябва да се чистят. И зависи за какво чистене говорите. Декалцифицирането, което се обсъжда се прави с киселина, за да се премахне варовикът. Другият вид чистене е от самото кафе, остатъци от кафе се наслагват, а и самите кафе зърна по принцип пускат мазнина, тя не може да се изчисти само с вода. За второто почистване зависи каква машина имате, Делонги например може да се вади групата/инфюзера (частта която пресова и прави кафето), а при Крупс се ползва препарат подобен на сапун.
пп. Знам че оспамихме темата с автомати, ако модератор чете да премести постовете.

# 749
  • Melmak
Здравейте отново, пуснах цикъл на декалциране за моята Делонги машинка, като е описано в този клип https://youtu.be/zGIB_gbQcOY?si=u2IwclJdqu4VPdfN

Следвах всички стъпки, ползвах препарата на Делонги. Обаче това чудо още мига в червено… спазих стъпките, не разбирам защо още мига!

П.с преди време бях питала за автомат за подарък на свекърите, понеже обърках темата с кафеавтоматите. Купих, подарихме го, зарадваха се. Отдавна искали кафе автомат.

Общи условия

Активация на акаунт