Градинарство - моето хоби 34

• 45 734
  • 897
  •   1
Отговори
# 465
Няма да се вкорени магнолията, не става по този начин. Можеш само да се порадваш на цветовете във ваза.
Нарцисите вземай смело, те са издръжливи. Аз бих им отрязала цветовете, да не хаби повече сила за тях луковицата.

# 466
La_Valletta, нямам идея защо така са го резнали. Аз го намерих до един боклук и си го придърпах.
Може да пробваш с младите тънки клонки , две- три пъпки, във вкоренител и под буркан, парник, на сянка.

# 467
Момичета, зададохме преди две седмици лигуструм. Поливаме всеки ден. Мястото е много слънчево и някои видимо изсъхват.
Да ги подрежем ли отгоре или е рано?

# 468
  • Бургас
Реа, пробвай с магнолията; нищо не губиш , но пък ако се хване ...😘 Сложи части и във вода, и в земята. Може някое да се вкорени... Успех! Аз експериментирам с какво ли не 🤓

# 469
По-назад някой предлагаше лавровишна за Пловдив, но не откривам коментара. Ще искам, ако още има.

# 470
И аз да се похваля с мини зеленчуковата градина, която спрегнахме с ММ

И пролетни красоти
днес

Последна редакция: нд, 31 мар 2024, 19:21 от driada

# 471
Вяра, подрязват се, за да се разклонят от по-ниско. Освен това прясно засадени растения се поливат редовно първото лято чак до есента, на снимката почвата изглежда ужасно суха. За да не съхне толкова бързо, покрий цялата леха около растенията с мулч, окосена трева, слама или каквото имаш под ръка.

# 472
  • Пловдив
Вярра ,когато стартирахме изграждането на жив плет в БГ си мислех ,че като полея отгоре и се понамокри ,значи е полято .В Англия почти не съм поливала ,та откъде да знам   Grinning 
 Добре ,че бе ММ ,който е селско чедо ,  да ме светне ,че ако няма капково ,поливката трябва да е или на  вада  или да има кладенчета около растенията  и те да се напълнят с вода .Водата трябва да проникне в дълбочина ,за да задържи влажно при корена  по-дълго .Особено критично е за новозасадени растения .

# 473
  • Карлово
Хораааа на гости съм в едно село. Намерих изхвърлен доста голям клон магнолия. Смятате ли, че ако я сложа във вода или пък да я заровя ще стане? Направо жал ми стана като я видях. Тя има огромни цветове. Моля, пишете ми дали ще стане или да забравя за магнолията.

Не мисля, че ще се захване. Преди години исках Магнолия грандифлора, не се намираше тук в България. У едни близки растеше такова дърво и те ми казаха, че става с отводи, но така и не направихме.

# 474
Благодаря Ви. Почвата е ужасна и отдолу е камъни. Много труд ни костваше да изкопаем  и да извадим камъните, за да можем да засадим. А снимките са на току що полято и то много полято , седя поне по 5 минути на корен с маркуча. Капково ще имаме скоро. Не разбрах сега да подрязвам ли или още не

# 475
Аз нямам голям опит с това растение, но според мен ги остави така. Растението се е изтощило и ако го отрежеш може да се изтощи още повече. Махнете му листата за да могат да избият нови ако ли не направо вземете други и ги засейте. Гледах във фейсбук, че продават около 80 см. Да не да го поливате много или да сте ги сели на дъкбоко?

# 476
200 корена са, ако трябва да скубя и да слагам нови пфффф...
Нови листа са наболи, тези обаче изглеждат изсъхнали. Преди две седмици ги засадихме и поливаме всеки ден

# 477
200 корена са, ако трябва да скубя и да слагам нови пфффф...
Нови листа са наболи, тези обаче изглеждат изсъхнали. Преди две седмици ги засадихме и поливаме всеки ден

Щом са наболи ще избият. Трябва време . Според мен много им е водата поливайте поне през ден . Направете им кладенчета и сложете нещо да държи влага - райграс , плява, талаш и т.н или направете вади от двете страни . От 200 корена няма как да няма щети .

# 478
Щом са покарали нови листа, всичко е наред. Може би тези слънцето ги е изгорило, ако са били в разсадника на сянка им трябва малко време да се адаптират. Лигустерът е с плитки корени, докато се прихване ще му е трудно на слънце, но после сам ще си прави сянка на корените.
Аз садих на много слънчево място, и хем сложих мулч отгоре, но първото лято беше много горещо и сухо, нямах време да поливам и няколко растения загинаха първата година. Не е голям проблем ако стане така, догодина ще запълниш дупките с нови растения, първите няма да са пораснали кой знае колко за една година, че да пречат на новите.

# 479
Привет!
Въпросче за лалета и есенни минзухари:
Имам лалета отпреди години, на които не съм вадила луковиците, но вече не цъфтят, а изкарват само зелени листа. Мога ли нещо да направя, за да цъфтят пак или направо да ги хвърлям?

За есенните минзухари въпросът ми е подобен - подариха ми луковици преди 2-3 години. Насадих ги и от тогава само зелени листа вадят, а не цъфтят изобщо........

Мисля, че и лалетата, и минзухарите се падат на по-сенчесто място. Възможно ли е това да е причината? Чак пък изобщо да не цъфтят? Лалетата цъфтяха първите 1-2 години.

Общи условия

Активация на акаунт