Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 84

• 37 515
  • 765
  •   1
Отговори
# 330
Е, да, може би защото моите деца са още малки и залепени за мен, създавам си предпоставки за уединение 😆 като се сетя майка ми навремето как се затваряше в кухнята с шевната машина и мечтая ли, мечтая 😆 след някоя и друга година, може и да склоня.

# 331
Драго, много е красиво!
Аз предпочитам да си имам вратите, а където може, е най-добре да са портални и при отваряне става много просторно.
Не е само до миризмите и аспиратора. Кухнята си е работно помещение и има и други шумни дейности - ето, вчера ММ задрямал на дивана в дневната късно вечерта, аз разтоварвам и зареждам втора миялна, прибирам съдове, прибори, тракам...Или по друго време ще пусна миксер, ще кълцам нещо с ножа...шумове и динамика да искаш - кухня. Ако някой през това време чете, почива, гледа телевизия или каквото, не си представям колко е дразнещо.

# 332
Когато аспираторът дърпа добре, не се налага да се услива на по-висока степен, поне при мен не се налагаше! Съответно и шумът е бил по-малък. Помещението при нас беше на Г. Аспираторът не сме го чували и не ми е пречел да гледаме ТВ или като сме седяли на дивана, нито на трапезната маса сме се надвиквали! Обаче говорим за около 40 кв.м. светла площ.
Сега имам право помещение около 26 кв.м. и аспираторът пречи на ТВ-то, коминът не дърпа добре и все работи на макс. степен и съответно издава максимален шум...

Все пак въпросът беше да се сподели опит от първо лице за предпочитане. Архитектура на жилището, за което се пита не е споделена, та мога да кажа само при нас как добре се получи. Никога, за себе си, НЕ бих иззидала стените и затворила с врати.

П.С. Коридорът никога не е миришел на манджа, нито пред входната врата, нито излизайки от спалните можеше да се каже какво се готви на котлона... Сега с врата към коридора цялото жилище се омерисва. Аспирацията и наличието на прозорец до котлоните са от огромно значение. Другото е от разпределението и площта на стаите.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 12:07 от drago_2008

# 333
Ние сме в къща, долу отворена етаж, вита стълба, тръгваща към 2ет. от частта към кухнята.Горе емпоре и директно вратите към спални и бани.Всичко се чува горе, миризмите се носят, много е кофти.И ах идея да отделя кухнята от останалото, но щях да загубя площ и се отказах.Ще сложа врата на ет.2 на 100%.

# 334
За мен е красиво, практично и удобно всяко помещение да си има врата. Жилището ми заема цял етаж и имам изложения във всички посоки, т.е. стаите са различно ослънчени, което предполага и различна цветна температура в помещенията. По тази причина и всички са завършени по начин, който според мен е най-оптимален за тях, но в същото време и ще доведе до противоборство между тях ако срина стените Grinning

Цял живот съм свикнала да живея в тишина и спокойствие (с малки изключения, които признавам си са ме дразнили, но сега гледам с усмивка на тях) и мисля, че уединението и възможността да си затвориш вратата и да си ограничиш достъпа до личното пространство е основно човешко право - дали ще слушаш музика, ще учиш, ще гледаш телевизия, ще готвиш или просто ще гледаш тавана - без значение. За да върви живота в едно домакинство гладко всеки в него трябва да има възможността да се уедини без за дава обяснения на другите и без да си пречат взаимно. (По тази причина ненавиждам маломерните жилища и считам, че строителството им трябва да бъде забранено. Особено на тези дето от входната врата без коридор и без антре нахълтваш направо в кухнята). Докато готвя не ми пречат миризмите, свързани с процеса, но и не желая да ми се вмирисва цялото жилище. Затова и важността на вратата на кухнята ми е съпоставима с важността на вратата към тоалетната.

# 335
Сегашното ни жилище по план беше точно такова отворено пространство - хол, трапезария, кухня, антре, коридори към спалните, общо към 60кв. м. Сложих си врата на кухньо-хола към антрето без грам да се замислям и изобщо не съжалявам. Децата ми лягат в 19-20, за нас с мъжа ми животът си продължава. Готвим, гледаме тв, пускаме шумни уреди, можем да си заключим вратата на хола във всеки един момент. Имаме уникален аспиратор и въпреки това съм убедена, че всичко щеше да мирише на готвено, ако нямах врата.

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 23:23 от Satine

# 336
  • Пловдив
Абсолютно подкрепям мненията, че кухнята трябва да е отделена.
Може и да си ми е фикс идея, но в ученическите си години имах съученик, на който по дрехите можеше всеки ден да разбереш, какво са яли за вечеря вкъщи Flushed

На мен също ми предлагаха, да бутнем стената между трапезарията и хола - даже ММ беше много "ЗА" идеята. В крайна сметка го убедих, че кухня и трапезария на едно да ми достатъчни (имах идея и между тях да сложа врата, но се отказах в крайна сметка).

# 337
  • В заешката дупка
Моето жилище е отворено пространство на първо ниво. Влизаш от външната врата в коридор, който води към трапезария + кухня (към която някога е имало врата, но сега няма) + холна част.  Още 2 помещения, които са отделени, има на това ниво. На второто ниво са останалите спални + други помещения.

Миризми въобще не ме притесняват. Пържа рядко, не готвя неща, които миришат гадно, та да се носи кофти миризми из дома. Имам аспиратор, имам и прозорци. Харесва ми широкото общо пространство, дори бих искала кухнята да не е толкова изолирана. Моля не цитирайте:

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 16:44 от ЧеКа

# 338
Чека, чудесен е домът ти, но ти си в къща и има простор. В апартамент, или поне в стандартен бг апартамент няма как да се постигне същото усещане.

# 339
  • В заешката дупка
Не съм в къща. В мезонет живея.

# 340
Ами аз съм в къща, но с малка квадратура и наделена на стайчета. Най-доброто ни решение беше когато съборихме стената между кухнята и коридора и направихме по-просторна дневна за хранене с кухненско оборудване. Когато се готви - абсорбатора и прозорци. Вратите към двете спални се затварят и това е. По-миризливите дейности - на двора. По блоковете предполагам има тераси.
Всичко зависи от броя обитатели и начина на живот. Не вярвам, че две врати и една стена намаляват значително шума, миризми те, опазват съществено личното пространство. Същевременно малко повече простор позволява свободно дишане на постоянните обитатели - домакинята и домакина.
Тийнеджърски купони могат да се правят навън, повече гости (или  въобще гости) - също. Въпреки, че и това е въпрос на манталитет. Ние напр. от поне 25 г. не ходим по домашно гости и не каним у нас. Когато искаме да се видим с познати - има достатъчно кафенета и ресторанти за сладки приказки.
Така се решава и въпроса с "на мен ми се спи, а нейните приятелки бърборят в общото помещение."

# 341
ЧеКа, стените в бяло ли са боядисани или в светло сиво?

Много ми харесва, прекрасно е!

# 342
  • В заешката дупка
Благодаря! Бели са стените.

# 343
  • Mediterraneo
Почти 10 години живея в жилище с общ хол и кухня и без врата към коридора. Супер е. Коридорът е по- светъл и изглежда по- голям, като влезеш не се сблъскваш с найсет врати. В същото време има място за прибиране на дрехи и обувки, което пък не се вижда от холокухнята. Зависи от разположението, че има други апартаменти от вратата влизаш директно в хола. Тук в Испания като цяло е разпространено точно това строителство, с врати са отделени само спалните и баните.

# 344
В южните държави действително имат такива традиции, както казва Тарталета и там е оправдано, но при нас със мокри и студени сезони е за предпочитане да има обособено антре, коридор, вестибюл...въобще, помещение, което да поеме първоначално мокри и/или замърсени обувки, дрехи, чадъри и т.н. 

Общи условия

Активация на акаунт