Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 84

• 37 511
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
  • В заешката дупка
Не мисля, че това е водещата причина. Аз живея на север (Исландия) и не е като да няма мокри и студени сезони тук, но пак е по-разпространено да няма отделни с врати коридори и антрета. (Не че няма антрета/коридори, но не са отделени с врати). В блоковете особено. В къщите може и да са. Все пак идваш директно отвън. Сезоните и мокрото време пък съвсем няма как да обяснят дали кухнята и хола ще са заедно или ще са отделни помещения.

В България наистина няма такива традиции и отскоро се правят жилища с подобни отворени едно към друго помещения. Това според мен до голяма степен обяснява недоверието и отрицателната нагласа; по-малко е заради преживян негативен личен опит.

# 346
Аз съм имала две жилища( къща и мезонет) в Испания и двете бяха с отделни кухни, хол и трапезария заедно, но отделени.У близки испанци съм гостувала и също бяха винаги с отделна кухня.Сега освен новото строителство да е станало като в Бг.

# 347
  • Mediterraneo
Ново, ново, апартаментът е в кооперация, кварталът е строен 2005 година. Вероятно може и ново да се води, защото съм влизала в сгради на по 40 години, където са отделени с коридор.

# 348
Моите жилища бяха построени 2000 и 2002г.

# 349
Мода е кухньолът по света, но на българския пазар модата е  уеднаквяване и липса на избор, което всъщност е кофти.

# 350
Никакви проблеми няма ако е отворено към коридор и никакви миризми.
Това са само предразсъдъци според мен
Имах възможност да поставя врата, но не го направих и съм доволна че имам простор.

# 351
Явно е субективно. На мен пък ми харесва да мога да изолирам хола от антрето, дали заради шум, дали за да не влиза студено. Кой както е свикнал, но все пак врата може да се остави и отворена, докато липсващата врата не може да се затвори. Пък и специално при мен ако махна вратата няма да спечеля кой знае колко, може би една педя.

# 352
Имах предвид коридора, ясно е, че не климатът е от значение за връзката между кухня и хол.
Старата архитектура на юг не е като днешната, защото са се спазвали традиционните, станали после класически правила, помещенията да се обособяват.
В днешно време тенденцията да се обединяват идва от недостига на пространство и икономията на площ.
В строителството на самостоятелни сгради, разбира се, може да се обединят и без да се гони икономия на площ, но визирам корена на тенденцията, а не всяко конкретно решение. 
В единия ми апартамент трапезарията и холът са отделени с голяма портална врата, а когато е отворена, стават общо помещение. Кухнята е свързана с трапезарията и също има врата. Бих предпочела да са обособени, вече съм писала защо.   

# 353
  • Street of Dreams
Все пак още едно позитивно мнение от опит за отворените пространства - във второ поредно жилище от входната врата до дивана (минава се през антре, кухня, трапезария и хол) нямам нито една врата. Нито миризми се усещат, нито пък от дивана мога да чуя дали някой влиза или излиза. От друга страна е подредено, достъпно, светло и просторно.

Последна редакция: нд, 18 фев 2024, 01:18 от OnDiNe_

# 354
  • пустинята Гоби
Аз живея в сравнително стара сграда и си направих кухнята в хола, защото така исках. Кухнята направих нещо друго. Апартамента е голям, не съм размествала заради недостиг на място. Имам врата към холокухнята, но никога не се затваря - не е студено и миризливо, така че и аз мисля, че всеки е свободен да си направи жилището, така както му хареса. Ако се притеснява от миризми - проветрява и това е.

# 355
Всъщност вече му казват кухня за живеене, както едно време когато се е топлела само една стая в дома, то както поскъпва отоплението ще си е хит още доста време 😁

# 356
  • В заешката дупка
А аз това което казвам е, че наличието на мокър и влажен сезон не изисква, нито налага наличието на антре/коридор с врата. Особено когато става дума за апартаменти в блокове.  (За къща е по-различно. Написах го.) Помещението може да е обособено без непременно да има врата. А това кой какво предпочита е съвсем отделен въпрос.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 20:32 от ЧеКа

# 357
Миризмите зависят от аспирацията, не от вратите.
Ние вчера имахме гости, сложих да препека хляб на голям тиган за палачинки и го забравих. Котлоните са на 4-5 м от трапезната маса и докато не започнаха да пушат, никой не разбра, че горят😆
А аз имам ужасно силно обоняние.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 20:40 от Чи лу

# 358
  • пустинята Гоби
Всъщност вече му казват кухня за живеене, както едно време когато се е топлела само една стая в дома, то както поскъпва отоплението ще си е хит още доста време 😁
Приеми, че жените вече не искат да висят заточени в кухнята, а да си седят в стаята при семейството. Какво общо има отоплението и скъпия според теб ток?

# 359
  • Пловдив
Чак пък "заточени"...въпрос на навик и семейни отношения!
Аз в кухнята ли съм, Половинът също е при мен, както и обратното. Изключвам случаите, когато съм със слушалки - това е индекс за всички вкъщи, че искам да съм сама Joy

Общи условия

Активация на акаунт