Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 84

• 37 435
  • 765
  •   1
Отговори
# 210
Някой правил ли е плот за маса от мдф (ще пусна линк долу) със стъклено покритие (поне така се усеща, може би е някаква пластмаса в действителност)? Уж недраскаемо и доста издръжливо. Харесах го днес в салекс. Имаме голяма драма с трапезата маса, защото държим да е кръгла, минимум 130 диаметър, да не е с дървесен мотив. По магазините масово 120см.

https://salex.bg/mdf-kristal-2800-1300-20mm-krem-glanc-n-7516-34789/

# 211
Другото ми съображение за това решение беше безопасността, понеже от крана до уреда пътят на чистата вода е 5 метра и ако се появи теч искам да го усетя на секундата и да мога да реагирам. Да чукна на дърво, не ми се е случвало, но реално маркуча за чиста вода е най-рисковия елемент.
Според вас добра идея ли е да се направи "авариен" сифон в кухнята някъде под кухненските шкафове, където няма да се вижда. Хрумна ми веднъж, след като при позната стана наводнение от спукана мека връзка на смесителя в кухнята. Цяла нощ е шуртяло и е имало една педя вода и в съседните стаи. Тогава се замислих, че може би сифон би спасил или поне ограничил щетите с много. Но ако е толкова хитра идея - защо не се прави?

# 212
И аз съм си го мислила това😆
Не знам защо не се прави, може би, защото не може да има наклон?🙄

# 213
Другото ми съображение за това решение беше безопасността, понеже от крана до уреда пътят на чистата вода е 5 метра и ако се появи теч искам да го усетя на секундата и да мога да реагирам. Да чукна на дърво, не ми се е случвало, но реално маркуча за чиста вода е най-рисковия елемент.
Според вас добра идея ли е да се направи "авариен" сифон в кухнята някъде под кухненските шкафове, където няма да се вижда. Хрумна ми веднъж, след като при позната стана наводнение от спукана мека връзка на смесителя в кухнята. Цяла нощ е шуртяло и е имало една педя вода и в съседните стаи. Тогава се замислих, че може би сифон би спасил или поне ограничил щетите с много. Но ако е толкова хитра идея - защо не се прави?
Вависи на къде ще избие водата. Моята изби в тоалетната, пак от скъсана връзка. Само дето не отиде към сифона, а е пръскало към вратата и от там по стълбището. Е и в съседите отдолу започнало да капе от осветителното тяло. Бяха спрели водата в блока.

# 214
Това за сифона и аз съм си го мислела, понеже имах техническата възможност да го направя. Не го направих понеже щеше да създаде друг проблем в жилището, какъвто вече имам в банята - тя е разделена на суха и мокра част. В мократа всичко е супер, ама на сифона в сухата често забравям да налея вода и когато се изпари наличната започва цялото помещение да мирише на канал. Ами кофти си е. Т.е. за кухня може и да е добро решение, ама трябва да е на достъпно място, за да се долива. Нужният наклон за добро оттичане на водата, доколкото знам е 1 см на линеен метър.

# 215
Имам такъв, точно под пералнята.
Дано не се налага да давам отзиви дали работи изрядно.

# 216
Относно сифон, който не се ползва често се монтира такъв със сух и воден затвор.

Има устройства за теч (към системата на Салус например, Грьое също и т.н.), които пращат съобщения. То иначе от толкова много места може да текне, че навсякъде ако слагаме сифони....
При нас се наводни от спукан обезвъздушител в колекторната кутия преди 2 седмици..

Satine, гледала съм ги тези плоскости. Мисля, че покритието беше акрил. От Салекс какво Ви казаха, подходящо ли е? Аз не бих  го ползвала с такава цел. Иначе може да се сложи МДФ в цвят и да поръчате стъкло отгоре. По-трайно ще е.

# 217
Акрил май се води друга плоскост, защото като търся по "крем" на сайта им ми излизат мат, гланц, супер гланц, акрил и този кристал. Този изглежда като стъкло 2-3 мм върху самата плоскост.
А ако си поръчам стъкло, как може да се залепи без да се личи?

# 218
И това е акрил, такова е покритието на мдф-а, но гланцът е по-дебел.
Според мен ще се надраска все някога.
Гранитогресът с по-дебел гланц също е два и три пъти по-скъп. И той се драска, ако се положат нужните усилия, пробвах😆

# 219
Да, има логика да е така. Мм каза, че ще го мине с паста и полирачка и ще е като нов 😄
Не знам, много му е трудно с тази маса, защото хем искам да е красива, масивна, да не е дървена или чисто стъкло и да издържа на три деца, които дават мило и драго да нагласят и сегашната по техен вкус 😄

# 220
Камък? Не, че и той не се драска...
Скоро бях на гости в една извънземна къща. Още от вратата ми дадоха меки чехли. Учудих се, щото имат няколко чистачки, пък то било заради декарите камък по пода😆
И после чорбаЖията ме пита искам ли да ми вземе, че за него бил по-евтин. А, не мерси. 😆

# 221
Да, има логика да е така. Мм каза, че ще го мине с паста и полирачка и ще е като нов 😄
Не знам, много му е трудно с тази маса, защото хем искам да е красива, масивна, да не е дървена или чисто стъкло и да издържа на три деца, които дават мило и драго да нагласят и сегашната по техен вкус 😄

Аз така между редовете чета.Защо не си направиш плота от техничиски камък.Има и по -тънък от 2 см.Това от съображения да не тежи много,но пък могат да ти го направят и с подлепка,за да изглежда дебел.
Аз само си разсъждавам,защото удрям на камък откъм холни маси и евентуално и трапезна .

# 222
Може и от тези компактните плотове, но те нямат много избор на цветове.
https://salex.bg/compact/
А защо държите да е гланц/стъкло? Постоянно ще е на пръсти и петна.

# 223
И според мен само гранитен плот за маса е решението Blush
Стъклена маса съм надрасквала успешно, и то без много усилия, с нормална употреба. Не помня точно как стана, но не съм карала скейтборд на нея. Този лак върху плоскостта няма да е устойчив дори колкото истинско стъкло.
Вариант ли е да си поръчате маса с условие плотът да може да се смени след време? Или по-бюджетна маса и да я смените после? Все пак децата израстват, няма да са винаги машинки за разрушение на дома.

Някъде в строителните магазини съм виждала много дебела и мека акрилна защита за маси и бюра. Продава се на метър като мушама, но е дебела и прозрачна, изглежда точно като стъкло. И тя няма да издържи на всичко, но поне лесно се сменя.
А истинско стъкло върху друг плот на маса не се лепи, слагат се само едни гумички на няколко места под стъклото, за да не се плъзга. Но не ти го препоръчвам, между масата и стъклото попадат боклучета, мен би ме побъркало това.

# 224
Оо, щом стъкло не се лепи, отпада.
За гранитен камък, не съм се срещала, бях искала оферта от стоун център за технически камък и  ми бяха дали от 2400лв, което ми е малко уау 😄
После писах на артгрес за една фаша, терацо, но и те ми дадоха оферта с доставката от 2000, като после трябва да си осигуря къде да ми я срежат. Писах и на конкрета арт за микро цимент, те пък единия път ми казаха 2800, другия път 3800 😄

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 22:09 от Satine

Общи условия

Активация на акаунт