“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №5

• 51 123
  • 767
  •   1
Отговори
# 540
Понеже е само филм е ОК да се работи без договори? Не е ОК.
 Никой не казва ,че е ОК, само че да хапеш ръката, която те храни пак не е ОК , нали. Като е толкоз загрижен за спазване на законите да беше казал на някой от винарната.

Вярно, че е изтърван отвсякъде, но яко му разкатават егото. Не, не е готина постъпка, но пък напълно достойна за наследството от баща му...

Дяволо, на мен ми хареса епизода, но съм съгласна с останалото.

Тия сценаристи пишат като Чарлз Дикенс, според публиката. Яко са закъсали за пари като него 😄

# 541
И на мен ми мина през главата, но предвид бременноста на Марта не ми се струва реалистично французина да я вземе с дете от друг. Трябва да абортира и да преоткрие Валето. Което би било гадно.

На малкия не му пука. Той поначало не иска да работи, чака само наготово. Съгласи се да работи, за да впечатли Радост, но не го прави с удоволствие. Той не разсъждава толкова надалеч, че ако винарната пострада ще пострада и той, защото се досеща, че парите за заплатата му идват от баща му и знае, че баща му няма да го остави да умре от глад. Какво го  интересува, че Филип ще пострада?
Егоистче и готованче е Харизанов -младши. Не го направи от лошо чувство, но има една приказка "накарай мързеливия на работа, да те научи на ум"

П.С. Клементина Фърцова.  Тя се шегува, че все я бъркат с Пърцова или Фръцова (от фръцкам се). ОТначало се ядосвала, после разбрала, че е оригинално име..Героинята е Радост.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 12:28 от Лорд Сняг

# 542
  • Бургас
Липсата на договори не я коментирах умишлено - толкова неубедителен сюжетен ход е за мен. Не че е нещо невъзможно да се случи, но си има хора за тази работа и тя определено не е работа нито на собственика, нито на технолога/енолога... Като счетоводител на микрофирма го казвам. Изготвяш документите, дори да не са ти казали- напомняш, гониш по петите за подписи... А и не мисля, че Харизанов се е загрижил за правилно и грешно. Просто така му дойде- да си придаде значимост, другите като ме го зачитат... Тъжно, но... Нещо подобно видяхме и при Наско...

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 13:17 от lady Koup

# 543
  • Галифрей
И на мен ми е скука втори сезон, нищо не се случва. като в латино сериал се движим, все едно има 140, а не 14 или колкото там са сериите. Добре, че е Геро - свежест в сериала.

Ако беше теленовела щяха да повтарят едно също, щяха да си говорят сами,да реват ей такива. Елина и Марта отдавна да имаха сцена където се бият и скупят 😆  Доста неща се случват и става все по интересно. За мен втори сезон е супер и всеки играе прекрасно  персонажа си.

# 544
Ужасно много хора работят без трудов договор за да спестят пари, или в най-добрия случай ги водят на граждански договори и на минимални заплати, а получават под масата. За мен пък е реалистична цялата ситуация.
Филип не се е изпедепцал, доколкото виждаме счетоводител тук няма, финансите се управляват от Филип (с помощта на Марта), а организацията се прави от Радост. На Филип и през ум не му е минавало, че трябва да е изряден и че някой ще подава сигнали срещу него.  Което също е характерно за българската действителност  -тук инспекцията по труда идва най-често по сигнал.

# 545
Идеята на липсата на договорите, според мен, е да покаже хаоса, който цари във винарната. Явно Елина се е грижела за това, защото самата тя каза "всеки път го правя" като коментираха гроздобера с Дария. И естествено пълната противоположност на Маркова изба са Алени хълмове. Всичко е под конец и проверено по няколко пъти. Поне това, което зависи от тях.
Интересно ми е дали ще оцелее Маркова изба. Нещо куцо им вървят нещата и малко минават между капките, но до кога така? Персоналът с няколко изключения хич не е на ниво и са като мухи без глави. Като добавим и Наско с високото самочувствие, който директно скача, само и само да покаже, че е голяма работа, така яко може да ги издъни, че направо ще фалират. За капак и собствениците хабер си нямат какво правят. Ама грам. Без Елина според мен са обречени. И пак тя ги спасява като им осигурява няколко пъти свежи пари. Но като й писне?

# 546
  • Бургас
Лорде, прав си за трудовия реал унас. И все пак ми е лековато, точно защото е тривиално. Аз сега се замислих, че има и друг аспект тук. И Филип и Марта (още повече) се държат доста самонадеяно, предвид че са пълни лаици... Като не знаеш, питаш и възлагаш на знаещи. Още повече , че точно организацията на тази беритба беше по Хамериканския почин на Марта- нещо като екскурзия, нещо като забавление, нещо като гроздобер против скуката.... Че и промоция по 1,50 бутилката... Т.е. повече реклама и по-малко работа.... И сандвичи раздаваше с мила усмивка... Много сме щедри на идеи( ето пак , доказваме колко сме значими), но всъщност сме абсолютно некомпетентни , относно реализацията. И преносно и  буквално в небрано лозе...

# 547
Поначало това е един американски тип мислене, и Марта е типична представителка като поамериканчена българка- повече реклама, по-малко внимание на юридическите подробности. (
Скрит текст:
не искам да навлизам в политиката, ама и една партия  с възпитаници от Харвард показа такова мислене)
Това е така нареченият мениджмънт,създаване на старт-ъпи и пр. Уви, подобно нещо у нас не работи, защото всеки гледа да ти подлее вода и ако не си изряден (или нямаш опитен счетоводител, който да върти шмекерии), бързо ще те налазят контролните органи. Конкуренцията не спи, а нанася удари под кръста.

Филип и Марта са пълни лаици. Филип не разбира нищо от вино, осланяше се на Елина и Наско. Наско е мързелан и човек със голямо самочувствие без покритие. Без Елина са затънали. Дядо Станко знае как се гледа грозде, но не и как се пласира, какви са юридическите тънкости, а Радост е доста млада и нова. Може да отговаря за организацията и пласмента, но не и за юридическите хватки. Елина е перфекционистка и се е занимавала неща, които далеч не са ѝ в трудовата характеристика. Реално тя си беше един цял управител на винарната
На Филип и Марта им трябва не толкова енолог, ами един добър юрист и един печен счетоводител

но пък в България точно така стават нещата -  най-честно разни лаици с пълно самочувствие хвърлят бала пари и докато се опомнят са с двата крака вътре. Филма е реалистичен и това ми харесва.

Сега за динамиката на епизода - да, по-лековато бе действието, но не може всеки епизод да е драма. Горе -долу два епизода правят натоварващи, един отпускащ. Третият епизод бе в Рим, сега шестият с лозето. Освен това така дават възможност на характерите на героите да се разгърнат.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 12:57 от Лорд Сняг

# 548
  • Варна
На мен много ми харесва. Ще се радвам на трети и пети сезон даже. Ако им липсват идеи ще им дам безплатно. Simple Smile
Харесва ми политическата линия - истински герои на нашето време, без да прекаляват обаче. /Още ми става смешно като се сетя в предния сезон за магаретата Асен и Кирчо. Trollface/

Пелагия , не вярвам да е здрава за съжаление, просто още една тъжна реалност из нашите болници - объркани изследвания..
Най-сетне повече от дядо Станко - много ми е приятен.
За Пламката сте казали всичко, за Геро също.
Неочаквана химия между Вале и Марта, не вярвам да излезе нещо обаче.

# 549
Аз пък хич не мисля, че Филип е викнал французина, за да й стане кофти на Елина. Да не забравим, че иска да разработи винарната и тъй като и чувал, че Вале е голяма работа, е решил да го извика. Най - малкото: Филип е мъж. Не мисля, че си дава сметка какво означава появата на Вале за Елина.

Това за Вале и Марта, че ще ги съберат, силно се надявам да не те случи. Голяма сапунка ще стане. Според мен тази сцена беше с цел да видим как чуждия мъж оценява Марта като жена в сравнение с нейния законен, който я пренебрегва.

Наистина Геро беше страхотен и имаше много забавни сцени и моменти с неговия герой. Отделно от всичко това Наско чак ми става неприятен. Голямо самочувствие, голяма работа.

Това за договорите: на мен ми изглежда съвсем реално дузина хора да работят няколко дни без договор. Да не забравим и че решиха на берат от днес да утре. Хич и не са се сетили да правят договори според мен.

Антония чак я съжалявам. Търси начин да живее хубав/по нейните разбирания/ живот, ама се набута където не трябва. И ще съжалява...

Малкия Харизанов си е лекенце. Имаше много други начини да си чупи от работа. За мен не просто е много разглезен, но най - вече е бил пренебрегван от баща си. Не му е показвана любов, грижа. Няма да се учудя ако майката е починала по време на раждането му и оттам баща му, до голяма степен несъзнателно, го обвинява.

Пелагия пък оздравя след срещата със сина си. Аз вярвам в такива сценарии. Когато чувстваш силна вина и успееш да се отърсиш от нея ти се отразява и физически. Дай Боже и в реалния живот има такива случаи.

# 550
Наистина това беше вечерта на Геро. Този актьор, колкото да е втръснал, поне успява да ни забавлява. Зомбори ми е абсолютно безличен и като мъж и като актьор.
Пелагия е задължително да е здрава. Няма как да са толкова жестоки и да причинят такава травма на актрисата, която и без това не знам как има сили да играе това.

# 551
  • София
Пелагия е задължително да е здрава. Няма как да са толкова жестоки и да причинят такава травма на актрисата, която и без това не знам как има сили да играе това.

Направо ще е брутално

# 552
Филип знае, че Кристо Вале е бивше гадже на Елина, и че са се разделили драматично. Може да не знае подробности, но знае достатъчно. В крайна сметка Елина го запозна с Кристоф Вале в първи сезон и тя каза "не ми се говори". Дори снощи той имаше една реплика, че Вале бил "неслучилата се любов на Елина" - значи е запомнил. И го вика. Не мога да повярвам, че в цяла България не намери други енолог освен него.

Геро беше култов. Когато и да го гледам ме скъсва от смях. Калановски също бе брутален, но по драматичен начин.

# 553
  • Враца
...  Зомбори ми е абсолютно безличен и като мъж и като актьор.
...

Никаква харизма няма този човек. Сух, та сух.
Аз също не го харесвам, нито тук, нито в други предавания.

# 554
Наистина това беше вечерта на Геро. Този актьор, колкото да е втръснал, поне успява да ни забавлява. Зомбори ми е абсолютно безличен и като мъж и като актьор.
Геро втръснал?

Общи условия

Активация на акаунт