Термин Август 2024 ♥ - тема 3

• 40 251
  • 731
  •   1
Отговори
# 525
Мен също ме насочиха към Майчин дом, реално там давате само кръв в лабораторията. После резултатите се интерпретират от лекуващия лекар. Плюсът на Майчин дом е, че изследването е безплатно.

А ултразвуково изследване на плода не правят ли? Поне така съм чела, че се правят и двете.

# 526
Хм, че то ако е София няма, къде?

Ами той моят лекар работи по ЗК, възможно ли е да има избирателност и в покритието?
Не ти разбрах въпроса?
 Много АГ работят по ЗК, но аз не намерих специалисти по ФМ (със сертификати и квалификации), които да работят със ЗК. Което за мен означава, че ЗК плаща уж за ФМ, но извършвана от неквалифицирани лекари.

# 527
GerKa, хм, тъкмо ще разбера дали моя има сертификат...

# 528
Момичета, някой следи ли се в Токуда и как стоят нещата? Досега бях при една АГ в Неоклиник, но май се оказа, че ме е държала само, за да бъдат ФМ при нея. В 13г.с. + 4 дни съм и ми каза ще се видим чак в 20та на втора ФМ, тоест оправяй се. 😀

Първа бременност ми е и честно казано не знам към какво да се насоча, ще съм благодарна, ако някой сподели.

Наде, всичко ще е наред и то вече започва да изглежда наред! Изпращам ти позитивна енергия, слънце и спокойствие! Чакаме те да пишеш! 🍀🫶

# 529
Мина ми прегледа при доц. Маринов. Потвърди пропускането на кръв през трискупидалната клапа (първа/втора степен) но каза, че това е функционално, а не е дефект на клапата. Имат го десет процента от бременните и се израства в хода на бременността. Не успя да види само една зона между двете камери поради това, че е ранен срокът на бременността, но каза, че дори и да има с това проблем, е бял кахър. Заключението му е "структурно и функционално здраво фетална сърце за срока на бременността". Много ме впечатли този лекар - видя ме, че съм притеснена и ми обясни много подробно, като нарисува сърце, в какво се изразява така наречения "проблем". По-рано през деня ми излязоха и резултатите от втория БХС, въпреки това връщане на кръв пак всичко ми е нисък риск. Сега една идея по-спокойна чакам резултатите от пренаталния тест

# 530
Момичета, някой следи ли се в Токуда и как стоят нещата? Досега бях при една АГ в Неоклиник, но май се оказа, че ме е държала само, за да бъдат ФМ при нея. В 13г.с. + 4 дни съм и ми каза ще се видим чак в 20та на втора ФМ, тоест оправяй се. 😀

Първа бременност ми е и честно казано не знам към какво да се насоча, ще съм благодарна, ако някой сподели.

Наде, всичко ще е наред и то вече започва да изглежда наред! Изпращам ти позитивна енергия, слънце и спокойствие! Чакаме те да пишеш! 🍀🫶

Привет, аз се следя в Щерев и съм доволна доста засега. Имах в 11 седмица първа фетална после в 16 г. с преглед при следящия ми. Предписа ми лист с кръвни изследвания за края на този месец като излязат каза да му ги пратя и да коментираме. По вайбър изпращам попринцип и отговаря на деня. Втората фетална ми е втората седмица на март след кръвните при специалист пак в същата болница, а моя следящ ми каза на преглед при него 3 - 4 седмици след втората фетална. Горе долу се пада всеки месец по един твърд преглед и вече фетална. Според мен не е нужно да се ходи през две седмици освен ако няма сериозни проблеми или причини. Моят лекар твърди, че след трети месец се ходи един път месечно плюс феталната нали. Пиша това, защото явно има много момичета, които смятат, че трябва да се ходи по-често, но ето че и други лекари насочват за преглед около месец разлика.

# 531
БХС-то е само вземането на кръв, според което се изчислява риск за синдроми и прееклампсия. Често се комбинира с ранната фетална морфология, на която измерват плода и вписват размерите на нухалната транслуцениция. Аз първо минах при специалист по ФМ за ултразвуковото изследване на плода, а после за самото вземане на кръв ходих до Майчин дом.

Мен също ме насочиха към Майчин дом, реално там давате само кръв в лабораторията. После резултатите се интерпретират от лекуващия лекар. Плюсът на Майчин дом е, че изследването е безплатно.

А ултразвуково изследване на плода не правят ли? Поне така съм чела, че се правят и двете.

# 532
  • Пловдив
Не знам къде четете, че една ФМ минава по НЗОК, като гледам полагащото не се е променило от преди три години.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е разработила програма „Майчино здравеопазване” за бъдещи майки. Програмата има за цел наблюдение върху протичането на нормална бременност или бременност с риск, както и ранно откриване на заболявания и усложнения у бъдещата майка и плода. Тя обхваща профилактични прегледи за периода от диагностициране на бременността до 42-я ден след раждането, които са заплатени от НЗОК. За да ползват медицински услуги по тази програма, бъдещите майки трябва да бъдат здравноосигурени. • Наблюдението на бременността от специалист по акушерство и гинекология се извършва с „Медицинско направление” (бл. МЗ-НЗОК №3), издадено от общопрактикуващия (личния) лекар, еднократно за срока на бременността и първите 42 дни след раждането. • Бременната има право да смени акушер-гинеколога. За целта личният лекар следва да издаде ново направление за смяната на лекаря-специалист по акушерство и гинекология по всяко време. Специалистът, установил бременността, включва бременната жената в програма „Майчино здравеопазване”, без да изисква ново, т.е. второ направление. Това може да бъде извършено както при първично, така и на вторично посещение. • При рискова бременност програмата се изпълнява само от акушер-гинеколог.

При първото посещение при лекаря той трябва да:
запознае бъдещата майка с правата й на здравно обслужване, като й предостави програмата „Майчино здравеопазване“ на НЗОК;
определи вероятната дата на раждане (вероятния термин на раждане);
снеме анамнеза за рискови фактори (възраст, придружаващи заболявания, усложнения на предишни бременности, вредни навици, професионални, други);
измери артериалното кръвно налягане, както и ръста, теглото и обиколката на корема (което се прави по един път във всеки следващ месец и по два пъти в 8-я и 9-я месец от бременността).
Прегледи и изследвания при нормална бременност
Жените, чиято бременност не е рискова, имат право на 12 платени от здравната каса прегледи - по един през първите 7 месеца от бременността, по два – през последните два месеца от нея и два – след раждането.

Задължителни лабораторни изследвания в различните срокове на бременността:
- изследване на кръв за хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, MCV, MCH, СУЕ; изследване на кръвна захар; урина, които трябва да се повторят още по един път в V и VІІІ лунарен месец;
- определяне на кръвната група и Rh-фактор;
- изследване за сифилис (Васерман) и хепатит В (НвS Ag), а при съгласие, и за HIV,
- два ехографски прегледа - един в началото на бременността, и втори - между 16-ата и 20-ата гестационна седмица (около петия календарен месец);
- изследване на онкопрофилактична цитонамазка (назначава се от специалист по АГ);
- изследване на влагалищен секрет за микробиологично изследване, което се повтаря още веднъж в ІХ лунарен месец;
- проследяване на сърдечната дейност на плода - от V лун. месец – по един път във всеки лунарен месец; а в ІХ и Х – по два пъти.

Ако наблюдението на нормалната бременност се провежда от личния лекар на бременната, се извършва задължителна консултация със специалист по „Акушерство и гинекология” (ултразвуково изследване на плода, вземане на материал за онкопрофилактична цитонамазка и микробиологично изследване). Прегледите могат да се повторят през 16-20 гестационна седмица (приблизително около петия месец на бременността).

Изследване за определяне на кръвна група и Rh фактор не се назначава, ако вече е определено по друг повод. В този случай кръвната група и Rh фактора се вписват в Картата за профилактика на бременността.

Прегледи и изследвания при рискова бременност
Бременната задължително се наблюдава от акушер-гинеколог.

Освен прегледите и изследванията, като при нормална бременност, жената има право на допълнителни изследвания.
При всяка рискова бременност се предвиждат консултация със съответни специалисти - според вида на риска, и съответните специализирани изследвания.
Периодичността на месечните посещения при бременност с риск се определя от специалиста, в зависимост от обективното състояние на бременната.

НЗОК не заплаща генетични изследвания.

# 533
Може би ще ви е полезно това:

https://www.segabg.com/hot/category-economy/byudzhet-2024-zavish … -razhdane-na-deca

https://urbn.dir.bg/semeyni-finansi/kakva-finansova-podkrepa-pol … detsa-prez-2024-g

Деси, относно полагащото се по ЗК, четох в една от съседните теми, не помня априлската или майската. Коя информация е по-нова, не знам.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 22:45 от Mama2288

# 534
NadezhdaML, браво,че нещата вървят към подобрение, то и няма как да е иначе, всички вярваме!
За БХС в Майчин дом първо се попълват документите ( може да се изтеглят от сайта и да се попълнят предварително), после се отива пред 212 кабинет ( дано не бъркам номера) и там се взимат размерите на бебето,които се вписват в документите. След това се отива в лабораторията,взимат кръв, дават ти парола за резултатите и това е. Не се записва час, работят от 8:30 до 14:30, изследването е безплатно, ако са останали пари по фонда, ако не- плащаше се нещо от сорта на 45-50лв ( инфлация е, вече може да е повече 😁). С две от децата там правих БХС, с третото ми предложиха теста във Фемина за 140 лв, но със ситен шрифт си пишеше, че пробите се изпращат в ГЛ на Майчин дом.... Така,или иначе бях решила да не се занимавам с теории на вероятностите, та никъде не правих....

# 535
Кога се подават документи за майченство,някой може ли да ми обясни малко по подробно какви документи трябват.

# 536
Деси,  още първият резултат от Гугъл “фетална морфология НЗОК” Wink

https://www.nhif.bg/bg/online/answers/45899

PS Не знам дали знаете, има една функция “скрит текст”, която е голямо удобство, за четящите, когато се пишат дълги постове, особено с копи-пейст на информация.

# 537
Десислава, като чета всичко е възможно. В най-добрия случай ще го изкарам на легло и сигурно при всяко прокървяване в болница.

При мен положението всякаш се подобрява. Почти няма никакво кървене, като изключа, че преди малко имаше две капки като съсирена кръв, като пишкам също има едно такова, май се чистя. Буквално две, мноого гъсто. (Пак се извинявам за това описание) Нямам болки най-накрая. Мога да се изправя без да ходя като ченгелче. Пък ще видим утре.

И ви благодаря много за вълната от подкрепа. Страхотни сте! 🥰

Разбирам те напълно, през какъв ужас преминаваш.
С първата бременност, влизах в болница общо 3 пъти през 1 месец, с кървене без уточнена причина.
Беше огроменнн стрес, напрежение, сълзи и още куп въпросителни.

Важно е да се пазиш, да вярваш че ще отмине, да бъдеш спокойно и да се грижиш единствено за себе си.
Ще издържиш, ще родиш живо и здраво детенце, а след това обикаляй и се разхождай колкото си щеш.
Знам че всяка желае да има така красивата и лека бременност, но не всимки имаме късмета да е такава.
В сигурни ръце си и си реагирала веднага, вярвай и стискай зъби!!!!

За утрогестана мога да споделя, че не се спира рязко, а постепенно.
Ако напр сте слагали по 2 всяка вечер, се почва 1 капсула една вечер, и така 4-5дни по една преди цялостното спиране, за да няма точно този ефект-кървене.

Всички с оплаквания, дано скоро да отминат и да бъдете спокойни!!

Здраве за всички!

# 538
  • София
Здравейте, момичета.
Ъпдейт от мен: момченцето ни е добре, показаха ми и пъпчицата, което му е пишлето. 😃 Този път доктор Атанасова ме гледа заедно с още една лекарка. Утре ме изписват. Имам да сложа на 7ми ден хориомон в областта на дупето и не знам как ще се справя. Досега само в корема съм слагала. Ще гледам клипове.

Изтича тъмно кафяво като ръжда и казаха, че е хубаво да си изтича и за тях предпочитано, само да не е ярка кръв. Ако има ясна кръв - пак ще полежа в болница. Дори ме подготвиха, че вероятно пак ще се случи. Нищо, колкото трябва ще влизам, ще избутам аз до август категорично. Също очакват плацентата да се вдигне и сега пък не видяха да има долен ръб, потвърди го и доктор Атанасова. Категорично предна плацента. Не знам предишните дни какво са гледали. То е важно и кой гледа де.
Казаха ми, че не съм направила нищо, тоест движенията ми не са били причина. Просто е станало. И също, че ако има да става спонтанен аборт, то той си става със или без движения. Това го казаха понеже мъжът ми мислеше, че не е добра идея да ходим точно утре на фетална, но след като лекар разрешава няма причича да не отида и е трябвало да ми се вземе кръв за БХС. Така че утре ще си настоявам да ми се вземе кръв.

Съншайн, благодаря ти за милите думи! ❤️ Благодаря ви на всички, че ме подкрепяте! Искаше ми се и на мен да е по мед и масло, но уви. Станало е и ход назад няма. Това е положението. Стягам се и действам.

# 539
  • Гр. София
Здравейте, момичета.
Ъпдейт от мен: момченцето ни е добре, показаха ми и пъпчицата, което му е пишлето. 😃 Този път доктор Атанасова ме гледа заедно с още една лекарка. Утре ме изписват. Имам да сложа на 7ми ден хориомон в областта на дупето и не знам как ще се справя. Досега само в корема съм слагала. Ще гледам клипове.

Изтича тъмно кафяво като ръжда и казаха, че е хубаво да си изтича и за тях предпочитано, само да не е ярка кръв. Ако има ясна кръв - пак ще полежа в болница. Дори ме подготвиха, че вероятно пак ще се случи. Нищо, колкото трябва ще влизам, ще избутам аз до август категорично. Също очакват плацентата да се вдигне и сега пък не видяха да има долен ръб, потвърди го и доктор Атанасова. Категорично предна плацента. Не знам предишните дни какво са гледали. То е важно и кой гледа де.
Казаха ми, че не съм направила нищо, тоест движенията ми не са били причина. Просто е станало. И също, че ако има да става спонтанен аборт, то той си става със или без движения. Това го казаха понеже мъжът ми мислеше, че не е добра идея да ходим точно утре на фетална, но след като лекар разрешава няма причича да не отида и е трябвало да ми се вземе кръв за БХС. Така че утре ще си настоявам да ми се вземе кръв.

Съншайн, благодаря ти за милите думи! ❤️ Благодаря ви на всички, че ме подкрепяте! Искаше ми се и на мен да е по мед и масло, но уви. Станало е и ход назад няма. Това е положението. Стягам се и действам.

Наде, браво за добрите новини! Много се радвам! От тук нататък само хубави неща ще се случват 🍀

Общи условия

Активация на акаунт