Термин Август 2024 ♥ - тема 3

• 40 351
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
И аз днес мисля да кажа на работа. Мислех да дам амбулаторен, но там има някакви неща,които не ги засягат,така че може да пратя от феталната. Иначе с първата бременност лекарката ми написа в свободен текст, по спомен,с втората май пуснах амбулаторен на работа. Много ми е притеснено,въпреки че са ми супер колегите и шефовете, не съм имала проблем. Даже шефът се зарадва с второто, въпреки че още не се бях върнала на работа,а му казах,че ще ме няма още 2 години Grinning Сега просто тъкмо се върнах на работа, децата боледуват през седмица и отсъствам по 2 седмици в месеца, а трябва да им кажа, че ще работя само още 2 месеца и после ще изчезна пак за 2 години +. Дано да го приемат добре,но ми е свито.

Относно пулса - и двамата ми синове бяха с висок и ми бяха казали,че е нормално Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 09:40 от Gamora

# 106
Досега на нито един амбулаторен лист от Марковс не са ми писали дата на термин. Явно ще трябва изрично да ги помоля да ми дадат такъв.
А тази молба, с която давате амбулаторния лист, свободен текст ли е или имате шаблони в предприятието?

Не съм писала молба. Писах просто имейл до административен отдел свободен текст с копие до мениджъра ми, който гласи - "Уведомление за бременност" и в имейла прикачих амбулаторния лист. Помолих за обратен мейл, че е прочетено и потвърдено от тяхна страна и са уведомени. Не съм го правила с входящ номер. Важното е да има писмено доказателство и отговор от тях писмен , че са в курс. В моята фирма също изобщо не би следвало да има проблем, но аз реших да си спазя това условие, за да ми е съвсем спокойно.
Относно датата за термина - не са ми искали, макар че в листа я пише, казаха ми, че по-натам ще им кажа дали ще си ползвам отпуската оставащата преди тези 45 дни. Мисля да я ползвам, за да изляза по-рано. Имайте предвид, че ако излизате в по-ранни болнични заплащането, което ще получите по време на майчинството ще намалее. Това ми обясниха при мен от административния отдел.
Gamora-успех, не се тревожи. И да им стане малко тъпо, в крайна сметка нищо не могат да направят, ще трябва да го приемат.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 09:23 от archimind

# 107
Archimind, позволи ми да не се съглася с теб. При предходната ми бременност бях в непрекъснат болничен от четвърти месец и по никакъв начин не ми се е отразило негативно на майчинството. Стига, разбира се, работодателят да те осигурява на цялата сума Simple Smile
Сега съм в болничен още от 6-7 седмица,  уведомила съм устно пряката ми шефка още тогава, а официалното ми уведомление с болничен за бременност (диагноза заплашващ аборт) беше от 11та седмица. Не смятам, че са нужни каквито и да било други документи.
И един съвет: започнете ли да излизате дълги болнични, не ги прекъсвайте с отпуски. Отпуската ще има време да я чистите в края на майчинството. Моят счетоводител така ме е посъветвал.
Хубав ден на всички Simple Smile

[/quotе]
Имайте предвид, че ако излизате в по-ранни болнични заплащането, което ще получите по време на майчинството ще намалее. Това ми обясниха при мен от административния отдел.

# 108
Archimind, позволи ми да не се съглася с теб. При предходната ми бременност бях в непрекъснат болничен от четвърти месец и по никакъв начин не ми се е отразило негативно на майчинството. Стига, разбира се, работодателят да те осигурява на цялата сума Simple Smile
Сега съм в болничен още от 6-7 седмица,  уведомила съм устно пряката ми шефка още тогава, а официалното ми уведомление с болничен за бременност (диагноза заплашващ аборт) беше от 11та седмица. Не смятам, че са нужни каквито и да било други документи.
И един съвет: започнете ли да излизате дълги болнични, не ги прекъсвайте с отпуски. Отпуската ще има време да я чистите в края на майчинството. Моят счетоводител така ме е посъветвал.
Хубав ден на всички Simple Smile

[/quotе]
Имайте предвид, че ако излизате в по-ранни болнични заплащането, което ще получите по време на майчинството ще намалее. Това ми обясниха при мен от административния отдел.

Здравей. Не знам при теб как е било, осигуряват ме на пълната сума. При болничен доколкото ми обясниха и от моята фирма и от няколко още места- възнаграждението, което получаваш не е 100% заплатата, а процент от работодателя първите 2 дни вече по закон е въведено не 3 както беше преди, останалото от НОИ. Следователно при дълъг болничен накрая на месеца-ако попринцип да кажем получавате 2500 лева чисто примерно, би следвало да получите по-малко не 2500 ,заради самите проценти, с които той се изчислява. Майчинството като сума се изчислява на база на последните месечни доходи. В момента ако ползваш болничен ще ти се изплащат първите два дни на 70% от работодателя и останалите дни на 80% от възнаграждението ти 18 м назад, което респективно ти намаля осигуряването за съответния месец, следователно и изчисленото майчинство няма да е пълната сума. Това ми обясниха на мен от нашия финансов отдел.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 10:20 от archimind

# 109
  • София
Gerka, сега си погледнах амбулаторните листи от Марковс и единствено на първият преглед нямам посочен термин. Писали са ми ВТР по ПРМ и ВТР по УЗИ (не знам кой вземат от работа, защото при мен се разминават).

От днес нямам температура само хрема, надявам се да не вдигам повече. Ходих до личната и ми пусна една седмица болничен, за да почивам и направо си взех и направление за проследяване на бременност.

# 110
Archimind, обезщетението за болничен е в размер на 80 процента от брутното възнаграждение,  което грубо се равнява на 100 процента от нетното, та даже и малко го надвишава.
Затова болничните преди официалния 45-дневен не влияят на майчинството.

Иначе утре съм на ранна ФМ - да ми стискате силно палци! 🤗🙏😘

# 111
На мен практически хич не ми е ясна тази страна с майчинството и разчитам на това, което ми казват от човешки ресурси. Обаче се оказва, че имам още незададени въпроси, като например ме гложди ако родя по-рано, губя ли (част от) тези 45 дни или ми се прехвърлят за после, като общ полагаем брой дни 410? В чужбина се прехвърлят. Ще е много тъпо, ако се губят. Аз може да родя 45 дни преди термин. Ще си изгубя и полагаемите ми се пари, а технически съм си изгубила и така нужната ми почивка. Т.е. би било 'наказание' без вина...

# 112
Archimind, обезщетението за болничен е в размер на 80 процента от брутното възнаграждение,  което грубо се равнява на 100 процента от нетното, та даже и малко го надвишава.
Затова болничните преди официалния 45-дневен не влияят на майчинството.

Иначе утре съм на ранна ФМ - да ми стискате силно палци! 🤗🙏😘

Благодаря за споделеното инфо, ще го проверя.
Аз винаги досега като съм излизала в болничен съм получавала по-малко отколкото попринцип бих.
Поне при мен е така. Имах операция с дълъг болничен преди няколко години пак в същата фирма, това, което получих като заплащане от НОИ и от фирмата ми събрано не беше 100 % каквото бих получила иначе. Винаги съм била на пълни осигуровки.
Успех на феталната! Simple Smile

# 113
Mama2288, не ги губиш. Ако родиш преди термин, остатъкът от 45те дни ти се добавя към третия изравнителен болничен, който се издава от личния лекар непосредствено след болничния за раждането.

# 114
  • Пловдив
Юридически за да е издържано уведомлението за бременност трябва да е с входящ номер. Ако е устно или на хвърчащ лист, ако работодателя реши да прави номера, няма да имате доказателство, че сте го уведомили.

Правилният начин да се уведоми работодателя за бременност (под правилен имам предвид законово уредения начин, по който ако работодателят бъде уведомен, то служителката ще има допълнителните права и защити по Кодекса на труда, които се полагат на бременните жени) е да бъде представен медицински документ от лекаря на служителката, удостоверяващ бременността.
Този документ, издаден, подписан и подпечатан от лекаря на бременната служителка, трябва да бъде входиран в деловодството на работодателя. Силно препоръчително е предварително служителката да си е направила едно ксерокопие от него и да поиска да се постави един и същ входящ номер върху оригиналния документ и върху ксерокопието. Оригиналният документ остава при работодателя, а служителката е добре да пази старателно ксерокопието с входящ номер. Целта е бременната служителка да има писмено доказателство, че е представила на работодателя надлежен документ за бременността. Това доказателство да може да се ползва в съда, в случай че работодателят реши да не се съобразява с правата и специалната закрила на бременната, които се полагат по Кодекса на труда.
Ако по някаква причина не можете лично да предадете на работодателя документа, удостоверяващ бременност, и да получите входящ номер върху него, има вариант да го изпратите и по куриер/поща. Куриерите предоставят като услуга връчването на пратка и да получаване на входящ номер върху документа в пратката вместо изпращача. Вариант е и изпращането на уведомлението до работодателя с обратна разписка, от която е добре да става ясно какъв точно документ изпращате.

Нормалният болничен е 80% от това, на което ни осигуряват. 2 дена от работодател, останалите от НОИ.
Болничен за гледане на дете е 90% от това, на което ни осигуряват.
Ако ни осигуряват на МРЗ не се отразява на майчинството, ако сме на висок праг се събират 18 или 24 месеца назад от раждането и на база сумата, която се получва се взима процента за първата година. Във форума има тема за майчинство и счетоводство, дамите са отзивчиви и компетентни.

# 115
Archimind, когато си ползвал непрекъснат болничен по време на бременност, който продължава до излизането в 45-дневния, базата за изчисляване на обезщетение за бременност и раждане ти е две години преди болничния, а не преди 45 дневния. Когато болничния ти е прекъснат, ти е две години преди 45-дневния, като в тях влиза и периода с болничните. За осигурителен доход в тези периоди се приема осигурителния доход, на базата на който те саизчислени. Това, което казва Ivchoni е така, но в конкретна ситуация може да е права и твоята счетоводителка - ако се осигуряваш на максималния осигурителен доход, който от 01.01 се повиши, ти е по-изгодно да поработиш няколко месеца до 24-дневния, отколкото да си в болничен - така ще си вдигнеш базата за изчисляване на обезщетение за бременност и раждане. Правя уговорката, че не съм счетоводител, а това, което написах е моят прочит на КСО, с което не се занимавам. Ще се радвам някой с познания да потвърди това или да ме опровергае
Ivchoni, HeartHugFlowers Four Leaf Clover

# 116
Archimind, когато си ползвал непрекъснат болничен по време на бременност, който продължава до излизането в 45-дневния, базата за изчисляване на обезщетение за бременност и раждане ти е две години преди болничния, а не преди 45 дневния. Когато болничния ти е прекъснат, ти е две години преди 45-дневния, като в тях влиза и периода с болничните. За осигурителен доход в тези периоди се приема осигурителния доход, на базата на който те саизчислени. Това, което казва Ivchoni е така, но в конкретна ситуация може да е права и твоята счетоводителка - ако се осигуряваш на максималния осигурителен доход, който от 01.01 се повиши, ти е по-изгодно да поработиш няколко месеца до 24-дневния, отколкото да си в болничен - така ще си вдигнеш базата за изчисляване на обезщетение за бременност и раждане. Правя уговорката, че не съм счетоводител, а това, което написах е моят прочит на КСО, с което не се занимавам. Ще се радвам някой с познания да потвърди това или да ме опровергае
Ivchoni, HeartHugFlowers Four Leaf Clover

Мъжът ми преди малко се обади на неговия счетоводител и той общо взето ми каза същото, че ако примерно изляза април, май в болничен ще има лека разлика ,но не колосална. Прати ни и този калкулатор , изчислих си го , има малки разлики, защото поне при нас е имало във фишовете дадени месеци примерно коледен бонус, великденски бонус и там съответно се покачва, иначе да при мен осигуровката е на горния праг и сега вероятно ще има промяна нагоре малко. Можете да го пробвате и да споделите какво ви излиза и има ли драстични разлики . https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php

# 117
  • Пловдив
Одеве забравих да се изкажа за имената 😂
Против съм кръщаването на роднини. За съм енергията на децата да е нова, чиста и тяхна си, а не обременена от предците.
Синът ми е кръстен на свекъра, всички са наясно, че това беше желание на мъжа ми, аз бях против. Мъж ми ми угажда за всичко, реших че мога да направя това за него. А имаше и известно време, където използвах друго име 😂, което измислих в болницата - мъжът ми до последно не знаеше с какво име е вписан синът му.
Сега, ако е момиче ще носи името на прабаба си /леко променено, но и на двамата ни харесва/.
Ако е момче се спряхме на едно онази вечер пътувайки в колата, докато изброявах мъжки имена слагайки ги до бащиното и фамилията. Оказва се, че пак има назад в рода на мъжа ми мъж носещ това име. Може да помислим дали да завършва на "слав" или не.

# 118
За имената и родовете - има всякакви успешни варианти. На младини и аз клонях да не харесвам да се кръщава на роднина, но ако се подбере да е стойностен човек, защо не? Големия син е кръстен на дядо си и виждам, че се чувства добре. Малкия не е кръстен на никой и понякога ме пита: ами аз на кого съм кръстен? Малко ми става неловко с отговора. Ако няма нищо фрапиращо, като насилствена смърт или твърде травматична, твърде кофти човек, кръщаването на роднина поддържа и заздравява рода. Иначе може да се чувстваш малко откъснат и 'ничий'. Леко преувеличавам, но няма гаранция за нищо, а всеки обича баба и дядо... Няма как да се избегне кармата, освен да се работи с нея. Ако я отхвърлим, с нея отхвърляме и хубавите неща, цялото родово знание, натрупано през времената и започваме да се лутаме кои порядки да прегърнем. Но и при нас имаме неприемлив вариант, затова ще са чуденките. За момче нямаше да има никакъв проблем, просто няшия случай е такъв. 🙂

# 119
Деси, ти може да си против, но именната традиция те зове явно Stuck Out Tongue Winking Eye
В сайта на НОИ с пик на НОИ може да си проверите прогнозен размер на обезщетение, но трябва да си знаете осигурителен доход до 45-дневншя, за да си го пренесете
Мама, и аз така го чувствам Hug майка ми едно време е отказала да ме кръсти на свекърва си, която пък е държала много на това. Резултат - баба ми се е сърдела 6 месеца, после й е минало. Майка ми винаги е казвала, че това с кръщаването на роднини за нея са глупости, всеки трябвало да си избере името на детето, така че да му харесва. Да де, на като кръстих малкия на нея, щеше да полудее от радост. Дълго време като си показваше внуците на снимка
 на някого казваше - а това ми е най-малкият, той е кръстен на мен. Голяма радост е за човек вече на възраст това да се случи - сякаш се подмладява и оставя някаква следа след себе си

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 14:32 от Amelin

Общи условия

Активация на акаунт