Термин Август 2024 ♥ - тема 3

• 40 190
  • 731
  •   1
Отговори
# 570
Деси, отивай спокойно на зъболекар, казваш, че си бременна, и те ще се съобразят. Както казаха вече, снимките не са препоръчителни, но ако много се налага не са забранени. Упойка не мога да ти кажа каква ще ти предложат, но се съобразяват, аз лично просто казвам и на регистратура и на сестрата и на докторката, че съм бременна, просто за моя сигурност, че знаят. Така процедирам навсякъде, където има значение.

Аз съм съгласна с Герка, че трябва да има съгласие от пациента. Да, нека се учат, но съгласието е важно според мен без значение, че след това преглежда и специалист. И лично за мен и по здравна каса пак е мое правото да откажа специализант, ако така преценя. Мен в болницата ме питаха като раждах, и то беше вече за прегледите следващите дни. Пак под наблюдение от специалист, но с мое съгласие.

Ди, доста момичета струва ми се тук споменаха, че пият аспирин. В Германия можеш да го купиш свободно, би трябвало и при вас да може. Друг е въпроса ако държиш на рецепта по други причини (аз примерно за данъчната декларация събирам такива рецепти дори за лекарствата, които се продават свободно). Не знам при вас как е организирано и дали аг не може да ти даде рецепта щом личния не иска.

# 571
Гери аз те разбирам какво искаш да кажеш и съм съгласна до някъде. Не всеки иска да се учат на него и да не забравяме, че детето се облъчва допълнително. При мен по едно време пареше трансдюсера.
Но, в моя случай аз нямах очите да кажа нищо, защото бях без час, имаше доста жени и те ме взеха за преглед. При влизането той каза, че той ще започне защото докторката е заета, но тя щяла да продължи. Нямаше как да кажа "ааа, не ще чакам" все пак са си направили труда въобще да ме приемат. След прегледа разбрах, че си е стандартна практика.
 Аз даже не знаех, че отивам за ФМ. Тя по телефона каза "ела да говорим". Но, в крайна сметка има и хубава страна, два чифта очи гледат. Не бях чувала за нея, от НГЛ ми я препоръчаха и тук във форума. За мен беше важно още същия ден да говоря с някого.

# 572
Здравейте момичета,

Мина и моята първа ФМ + БХС. Така се бях притеснила, че по едно време ми се струваше, че не дишам от стрес. Заключението е, че всичко изглежда добре. Първоначалния риск е стряскащо висок, но след въвеждане на данните от изледяанията и размерите на бебчо комбинирания риск е нисък.
Имахме идея да не разбираме сега пола и помолихме да ни го напишат на листче. Издържахме около 20 мин. и то само защото говорих по телефона и го отворихме - 95% момиче Simple Smile

# 573
Здравейте момичета,

Мина и моята първа ФМ + БХС. Така се бях притеснила, че по едно време ми се струваше, че не дишам от стрес. Заключението е, че всичко изглежда добре. Първоначалния риск е стряскащо висок, но след въвеждане на данните от изледяанията и размерите на бебчо комбинирания риск е нисък.
Имахме идея да не разбираме сега пола и помолихме да ни го напишат на листче. Издържахме около 20 мин. и то само защото говорих по телефона и го отворихме - 95% момиче Simple Smile
Чудесни новини. Време е да си отдъхнете. Време е всички да си отдъхнем, за да се радваме на най- хубавото- бременността.
Нека да е здрава малката принцеса и да стои на топличко чак до термин! 🩷🎁

# 574
GerKa99, аз пък съм на различно мнение относно специализантите! Ами нали и те някой ден ще станат специалисти, как да се научат? Само от четене на учебник лекар не се става. Даже евала на такива доктори, които обучават специализанти, защото приемствеността в тази професия е рядко срещано явление!
Даже смятам, че един такъв преглед е доста по-подробен и внимателен.

Извинявай, но ти прочете ли ми мнението? Когато отиваш на частен преглед и плащаш 170-200 лв за 30тина минути преглед при топ специалист, имаш право да получиш вниманието и оценката изцяло на въпросния специалист, за който си платил, ако това е желанието ти. Чудесно е да има специализанти, разбира се, че младото поколение лекари трябва някъде да придобие опит, но това следва да става след изрично съгласие от пациента, особено пак подчертавам когато става въпрос за много скъп частен преглед! Виж, ако си отишла на безплатен преглед п
Скрит текст:
о НЗОК, то тогава нещата наистина стоят по по-различен начин.
[/spoiler]

Ако става въпрос за Чавеева в Щерев, защото не изчетох всичко нагоре- тя е много хвален и добър фетален специалист, който има международно признание, участва по форуми, симпозиуми световни и със сигурност стои зад името си. Преглежда доколкото знам и доста редки и по- специфични случаи. Все пак важното е ако е изкарала после прегледа и си е казала всичко подробно на пациента, не виждам лошо преди това да мине и специализант. Така реално даже за 1 преглед човек получава 2 мнения. Ако някой толкова е против за мен лично винаги може да откаже. Чувала съм за случаи на отказали и не е ставало драма : ).Предполагам и при други лекари, имащи практика със специализанти, същото е възможно.

# 575
Привет, идвам само да споделя за сърцебиене, както съм с двуплодна бременност ми изписаха Магнерот отделно от Алеракт. Магнезият не бил достатъчен.

Успех на всички и само хубави новини!

# 576
Дами, здравейте, не съм писала отдавна, но ви следя редовно.
Имам бърз въпрос. Колко от вас пият аспирин като превенция, основно за преекламзия? В Бг ми препоръча Михова, тук в Холандия също акушерката, но GP не иска да ми предпише, не било необходимо Sad И сега съм в чудене да го започвам ли изобщо, пък ще търся как да поръчвам.

Аз пия по 150мг всяка вечер.
До 36тата седмица за сега ми е казано, пък ще видим нататък
На мен ми го предписа гинеколога предполагам, че с изследванията който са ви дали, би трябвало да Ви го изпишат!

# 577
Привет, идвам само да споделя за сърцебиене, както съм с двуплодна бременност ми изписаха Магнерот отделно от Алеракт. Магнезият не бил достатъчен.

Магнезия тепърва ще ти е нужен.Само попитай следващия път да го смениш с диаспорал , защото магнерота буквално е нищо.С двуплоднта бях на 3х2 и пак си имах контракции още в 18 седмица , после смених с диаспорал 250, после постепенно вдигнах до 400 мг 3 пъти на ден.И просто спря да ми действа .
Но от цяло отделение лекари знам , че магнерот е изключително слаб.

# 578

Магнезия тепърва ще ти е нужен.Само попитай следващия път да го смениш с диаспорал , защото магнерота буквално е нищо.С двуплоднта бях на 3х2 и пак си имах контракции още в 18 седмица , после смених с диаспорал 250, после постепенно вдигнах до 400 мг 3 пъти на ден.И просто спря да ми действа .
Но от цяло отделение лекари знам , че магнерот е изключително слаб.

Ами аз аз съм го пила преди 25 години... Благодаря! Засега уж нямам такива неща като контракции, дано си остана все така. Аз вече свързвам преждевременните почти само с нещо сериозно и извънредно. Миналите бременности съм имала някакви инфцекции- гъби или бактерии. Затова много де пазя сега.

# 579
Да се включа и аз към Вас с момиче и термин 01.08. ❤
Има ли мами свалили килограми без повръщане?
Днес влизам в 16г.с. и съм -8кг.

# 580
  • София
Нани, 8 кг са доста. Какво казва следящия те лекар. Приятелка свали 10 в началото, но тя принципно имаше доста в излишък.

# 581
Добре де, как така ви гледат специализанти без да сте си дали изричното съгласие преди това?! Вие сте си записали час за др. Х, плащате куп пари за мнението на др. Х и изведнъж ви гледат някакви студенти, което е изцяло само в тяхна полза (обучават се), което следва да се случва след вашето позволение! Естествено, в България пациента кучета го яли, затова аз бих си заявила предварително, че не желая да се упражняват върху мен. Ако не се съобразят, бих вдигнала скандал и се махам! Не знам каква е тази докторка, не съм я чувала, но едва ли е много по-добра от другите добри специалисти, където не се прилагат подобни практики.
Тук не става въпрос за студенти, а за лекари специализанти или дори специалисти, които искат да изкарат допълнително обучение. По този начин се осигурява на пациента да бъде прегледан от повече от 1 лекар, което не е ли супер? Дори и най-добрите изтърват някой път и е само в плюс още едни очи да видят. Особено пък ако се касае за преглед или изследване, което не е неприятно или инвазивно. После след това нали ни преглежда съответния специалист, за когото сте платили.
Поздрави от лекар-специализант 😀.

# 582
Нани, 8 кг са доста. Какво казва следящия те лекар. Приятелка свали 10 в началото, но тя принципно имаше доста в излишък.

Ходя на всеки две седмици на преглед, според него е нормално, но според мен не особено. Бебето се развива добре дори по ехограф изпреварва с няколко дни. Вчера откриха и ниска плацента не знам дали има връзка, на фетална морфология съм след около три седмици и се надявам да има повече подробности.

# 583
Нани, аз свалих ,но доста по-малко от теб , 3кг да нищо пред 10 . Казаха ми същото ,че не е проблем и че има време да качвам Grinning
Успех ,дано всичко да е наред Flowers Hibiscus

# 584
Да се включа и аз към Вас с момиче и термин 01.08. ❤
Има ли мами свалили килограми без повръщане?
Днес влизам в 16г.с. и съм -8кг.

Аз съм 13+6 и съм свалила 2 кг от началото, което не е кой знае какво и бебчо си се развива добре и си имам вече коремче. Но съм и по-закръглена и отделно покачих малко в момента в който разбрах и спрях рязко пушенето. А сега освен вода др почти не ми се пие, вредни храни и сладки неща не ми се ядат, така че е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт