ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 115

  • 50 400
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 5 138
Честита Баба Марта, Момичета!
Бели и червени, румени, засмени, да ви е леко на душата и кантара, здравето да е верен ваш спътник! Hearts

Тази сутрин дори кафето ме изненада Yum
Скрит текст:

# 391
  • Мнения: 5 681
Честита ви Баба и от мен!
Започва моето Мартенско омад предизвикателство 💪 взех си и някои добавки и съм се заредила с хъс (за момента). Вече ми е пролетно и нямам намерение да седя дебела в топлия сезон.

Днес яденето ще е на Шарпи баницата, зелена салата и някакви мезета (мръвки)

# 392
  • София
  • Мнения: 44
Колко яйца и брашно използвате за баницата?
Коричката изглежда много добре препечена!

# 393
  • Мнения: 5 138
Сямо няколко поста по-нагоре е качена рецептата. Няма брашно.

# 394
  • Мнения: 5 681
Без брашно е тя - 4 яйца, желатин, 200 гр сирене, ще добавя и сусам.

# 395
  • Мнения: 22 187
Честита Баба Марта!

Вечерям пържен сафрид - голяма вкусотия!

# 396
  • Мнения: 837
Привет:)
За високосния февруари отчитам 1 кг свален. Малко, ама половината месец с болно дете в къщи не си е работа...
Баницата на Шарпи е чудесна и като плънка на червени чушки на фурна.

# 397
  • Мнения: 205
Децата и аз започнахме да пооздравяваме, та се започна едно ядене на корем... Не ми се говори просто. Не ям хляб, днес и това си угодих, торти... Не, не, не ми се говори, но си признавам, че исмх нужда точно от такъв ден на прегрешения, предвид всички гадост, които преживях.

# 398
  • Мнения: 3 988
Аз малко късно се включвам, но на ягодка исках да кажа,  че за мен пък трябва да има винаги въглехидрати към мазнините и протеините, на това поне ме научи зоната. И плодовете са чудесен избор на полезен въглехидрат. Аз ако не хапвам плодове ме избива на това да ми се яде сладко от типа на преработени въглехидрати,  като шоколад или мазнини. Но ако си включвам ябълка, мандарина, банан, боровинки и др плодове нямам желание за сладко от друг тип.

# 399
  • Мнения: 455
Въглехидрати има и в зеленчуците. И фибри си имат. Кое ги прави по-малко полезни, че се игнорират и плодовете се приоритизират?

Още съм сравнително в началото на книгата "Глюкозна революция", но ето една простичка история, обясняваща казаното по-горе:

Цитат
Може би се чудите: Защо толкова много обичаме сладкото? Защото във времената на каменната ера вкусът на сладкото е означавал, че храните са едновременно безопасни (няма храни, които да са едновременно сладки и отровни) и пълни с енергия. Във времената, когато не е било лесно да се намери храна, е било предимство да изядеш всички плодове, преди някой друг да го направи, така че сме еволюирали да изпитваме удоволствие, когато вкусим нещо сладко.
Когато го направим, удар от химикал, наречен допамин, залива мозъка ни. Това е същият химикал, който се освобождава, когато правим секс, играем видеоигри, скролваме в социалните мрежи или, с по-опасни последици, пием алкохол, пушим цигари или употребяваме незаконни наркотици. И никога не можем да се наситим на него.
В проучване от 2016 г. на мишки е даден лост, с който те могат да активират собствените си
допаминови неврони (благодарение на специален оптичен сензор). Изследователите забелязали особено поведение: ако оставят мишките сами на себе си, те прекарват цялото си време в натискане на лоста, за да активират допаминовите си неврони, отново и отново. Те престанали да се хранят и да пият - до такава степен, че накрая изследователите трябвало да прекратят експеримента, защото в противен случай мишките щели да умрат. Допаминовата мания на мишките ги накарала да забравят
основните си нужди. Всичко това означава, че животните, включително и хората, наистина обичат допамина. А яденето на сладки храни е лесен начин да си набавите допамин.
....
Имаме нужда от глюкоза, за да живеем, и тя ни доставя удоволствие. Така че е справедливо да се чудим: Какво толкова, ако ядем повече? В някои случаи не е задължително повече да е по-добре. Ако дадете на едно растение твърде много вода, то ще се удави; ако дадете на човека твърде много кислород, той ще загуби съзнание. По същия начин има количество глюкоза, което е точно за нас: достатъчно, за да се чувстваме чудесно, да скачаме, да ходим на работа, да общуваме с други хора, да живеем, да се смеем и да обичаме. Но можем да имаме твърде много глюкоза. А твърде многото глюкоза ни вреди, често без да го осъзнаваме.

# 400
  • Мнения: 282
Аз също подкрепям мнението, че не трябва да се анатемосват плодовете и въглехидратите като цяло, особено при липса на конкретен здравословен проблем. Хубаво е цитирана книгата, но все пак "захарта" е от различен вид, произход и се усвоява по малко по-различен начин от организма. Аз лично обичам думата "баланс". За всеки той е с различни параметри, и вътрешното ми убеждение е, че редица здравословни състояния възникват именно от нарушаването му. От друга страна не може да се разчита, че само чрез храната ще постигнем целите си. Храната и движението са двете страни на една монета. В общия случай, ако нещо не върви, значи сметките са грешни. За мен разковничето е в калорийния баланс, но не такъв, който да води до дефицити на важни за организма вещества. И нека не забравяме, че едни от най-тежките животни са именно тревопасни. 🙂

# 401
  • 🌊
  • Мнения: 1 294
Чебурашка толкова величествено се напи и бра гайлето след това онзи ден, че достигнах 48.3кг.
Скрит текст:
Честно казано тази седмица се концентрирах повече над излизания и разходки с приятели отколкото спорт. След запоя бях толкова дехидратирана, че пих и бананови сокове, и бози... абе разпасах се тотално.
Да, до някаква степен е кофти ъпдейт, но пък положително мога да кажа, че изградих някакъв навик, с който да си кажа "Да, днес му изпусна края, но утре пак в релсите".
Иначе смятам да пробвам да сготвя това.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 18:46 от Чебурашка

# 402
  • Мнения: 3 988
Въглехидрати има и в зеленчуците. И фибри си имат. Кое ги прави по-малко полезни, че се игнорират и плодовете се приоритизират?

Още съм сравнително в началото на книгата "Глюкозна революция", но ето една простичка история, обясняваща казаното по-горе:

Цитат
Може би се чудите: Защо толкова много обичаме сладкото? Защото във времената на каменната ера вкусът на сладкото е означавал, че храните са едновременно безопасни (няма храни, които да са едновременно сладки и отровни) и пълни с енергия. Във времената, когато не е било лесно да се намери храна, е било предимство да изядеш всички плодове, преди някой друг да го направи, така че сме еволюирали да изпитваме удоволствие, когато вкусим нещо сладко.
Когато го направим, удар от химикал, наречен допамин, залива мозъка ни. Това е същият химикал, който се освобождава, когато правим секс, играем видеоигри, скролваме в социалните мрежи или, с по-опасни последици, пием алкохол, пушим цигари или употребяваме незаконни наркотици. И никога не можем да се наситим на него.
В проучване от 2016 г. на мишки е даден лост, с който те могат да активират собствените си
допаминови неврони (благодарение на специален оптичен сензор). Изследователите забелязали особено поведение: ако оставят мишките сами на себе си, те прекарват цялото си време в натискане на лоста, за да активират допаминовите си неврони, отново и отново. Те престанали да се хранят и да пият - до такава степен, че накрая изследователите трябвало да прекратят експеримента, защото в противен случай мишките щели да умрат. Допаминовата мания на мишките ги накарала да забравят
основните си нужди. Всичко това означава, че животните, включително и хората, наистина обичат допамина. А яденето на сладки храни е лесен начин да си набавите допамин.
....
Имаме нужда от глюкоза, за да живеем, и тя ни доставя удоволствие. Така че е справедливо да се чудим: Какво толкова, ако ядем повече? В някои случаи не е задължително повече да е по-добре. Ако дадете на едно растение твърде много вода, то ще се удави; ако дадете на човека твърде много кислород, той ще загуби съзнание. По същия начин има количество глюкоза, което е точно за нас: достатъчно, за да се чувстваме чудесно, да скачаме, да ходим на работа, да общуваме с други хора, да живеем, да се смеем и да обичаме. Но можем да имаме твърде много глюкоза. А твърде многото глюкоза ни вреди, често без да го осъзнаваме.

В книгата не се говори за една мандарина или 200 грама ябълка, нали?

# 403
  • Мнения: 455
Дух, темата е Дневник за слабеене и надявам се греша, че опитваш да се заяждаш.
200 грама ябълка и две мандарини ще имат ли влияние върху тялото ми колкото:

Скрит текст:


Права си (нали това искаш да чуеш), не са проблем. Защото са "само" допълнение (фруктоза), към другата захар от закуска с мляко (лактоза), зоб под формата на някакво мюсли/трици, които се разграждат също до захар в тялото (понеже се подметна и че животните били дебели и големи, да ги оправдая). На обяд- още мляко/лактоза и глюкозо-фруктозен сироп вероятно, щото млякото е плодово, ама сигурно е пълно с витамини заради това. За вечеря в кюфтетата може да има и хлебец в каймата, в белия сос брашънце, не знам, пък току виж още "полезен" въглехидрат да получа. Колко още захар да понесе това тяло, всеки ден? "Аз нищо не ям, пък килограмите..." Довърши както ти е удобно.

Питаш за книгата, явно няма да я прочетеш, пък там пише отговор на този въпрос:

Скрит текст:
Цитат
Черният дроб и мускулите са ефикасни, но ние сме склонни да ядем много повече глюкоза, отколкото ни е необходима, така че тези складови единици се пълнят доста бързо.
...

След като инсулинът е складирал цялата възможна глюкоза в черния дроб и мускулите, всяка глюкоза извън нея се превръща в мазнини и се складира в мастните ни резерви. И това е един от начините да напълнеем.
И след това още малко. Защото тялото ни трябва да се справи не само с глюкозата, но и с фруктозата. А за съжаление фруктозата не може да се превърне в гликоген и да се складира в черния дроб и мускулите. Единственото нещо, което може да се съхранява като фруктоза, са мазнините.

Хората складират допълнителна глюкоза под формата на гликоген и мазнини. Допълнителната фруктоза просто се превръща в мазнини. Мазнините, които тялото ни създава от фруктозата, имат няколко неблагоприятни съдби: първо, те се
натрупват в черния дроб и водят до развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест. Второ, тя запълва мастните клетки в областта на бедрата, лицето, както и между органите ни, и ние наддаваме на тегло. И накрая, навлиза в кръвния поток и допринася за повишен риск от сърдечни заболявания. (Може би сте чували за него като за липопротеин с ниска плътност [LDL] или "лош" холестерол).
Това е още една причина, поради която, ако две храни имат еднакво количество калории, бих препоръчал да пропуснете сладката храна (която съдържа фруктоза) в полза на солената (която не съдържа). Липсата на фруктоза означава, че по-малко молекули се превръщат в мазнини.


Някак по-добре ми звучи да избера зеленчуци пред глад, защото такава опция се спомена за решение, сакън да не се лишим от плод и дозата захар.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 00:55 от e-gonna

# 404
  • Мнения: 3 487
Здравейте и аз започвам да чета Глюкозната революция. Имам невероятен проблем с вълчия апетит. Така бях качила 8 кг.,от които свалих 5, 6 за няколко месеца с много тренировки и овладяване на този апетит. От 3 седмици той се завърна със страшна сила. Снощи след тренировка изядох света - 1 банан, 100 грама шунка, 1 буркан зелен боб, 2 протеинови барчета, 2 бели земела, а преди тренировка бях изяла калориите за деня и уж нямаше да ям. Не знам как да се справя, защото неминуемо ще кача, това е всеки ден последните седмици. Помощ моля

Общи условия

Активация на акаунт