АС и други романтични К-драми - тема 7

  • 19 832
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 8 056
Кралят  в АС е първият крал на династия Корьо - Taejo Wang Kŏn - 918–943 г.
Кралят в Императрица Ки - Wang Yoo, King Choonghye - 1330–1332 г. ; 1339–1344 г.
Кралят в Замръзналото цвете и Вяра - Gongmin - 1351–1374 г.

# 376
  • Варненска клюкарка
  • Мнения: 16 380
Рори, 2в1 благодаря, вярно моя е грешката, замъглила съм се нещо. Рори но не е и последния крал, а от последните, защото след като умира докато е в империята, този за когото ми беше питането, го наследява брат му, този за  когото става въпрос във Вяра и в Замръзналото цвете.

# 377
  • Мнения: 6 971
Да, така е, но аз не съм гледала Императрицата и се ориентирах само по твоето питане от кпето останах с впечатлението, че става въпрос все за краля от Вяра, а императрица Ки по негово време е в Юан. Важното е, че ти се ориентира къде във времевата линия е този за който питаш.

# 378
# 379
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 13 882
Добро утро!
Дани Hug, Joy

Аз два дни минавам в режим "на Симеон баба му", така че не се чудете що не се мяркам. Не стига, че деля един комп с дядо му, ами като дойде и Мони, и той се намърдва сред ползвателите. Joy Поне снощи, като го приспах, успях да изгледам и 8 епизод на Докторския. Нещо не ми хареса някак инфантилния начин, по който героят на Пакито си изживява новооткритата любов. И проблемът не е в Пакито, а в режисьорското решение това да бъде представено така. Може по-нататък да се появи някакво разумно обяснение за това поведение.
Мога да напредна с руски превод, но искам да си го гледам с бг буквички. Значи, ако Мони ми даде възможност, нощес може да започна Кучешкия.

# 380
  • Русе
  • Мнения: 3 327
Данифин, днешния ти избор "Доза смях" е върха!!! Благодаря ти!
Много се "замислих" на готвачите...не помня минутите. Wink
Нинджата е Торнадо?! Бензин ли е пил този човек? Thinking
Бини можеш да ми го пускаш всякак - не ми омръзва! Heart Eyes
Дони проснат на земята от мацка? Ееее, това трябва да се гледа! Flushed
Кавъра е супер! Notes

# 381
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 044
Не стига, че деля един комп с дядо му, ами като дойде и Мони, и той се намърдва сред ползвателите. Joy Поне снощи, като го приспах, успях да изгледам и 8 епизод на Докторския. Нещо не ми хареса някак инфантилния начин, по който героят на Пакито си изживява новооткритата любов. И проблемът не е в Пакито, а в режисьорското решение това да бъде представено така. Може по-нататък да се появи някакво разумно обяснение за това поведение.
Профи, и на мен това "сладко" поведение ("aegyo", по корейски) ми дойде много в 8ми епизод. Но на мен по принцип такива инфантилни взаимодействия при хора над ниво първи курс в университета ми идват твърде преекспонирани. Но пък явно се харесват на зрителите, иначе не мога да си обясня присъствието им в голяма част от сериалите. Друг вариант е да е режисьорско решение за да покаже, че един вид, да не са могли да си изживеят лигаво-сладкия тип романс навремето като гимназисти и сега да наваксват
Отделно, нещо не мога да им "повярвам" на романса. Ама това може и да е, защото проектирам неприязънта си към Шинка Joy. Аз си наваксах с излезлите епизоди, следващите би трябвало да ми кацнат този уикенд.
А ние вкъщи сме всеки с компютър, някои даже и с два (аз Joy). Това е абсолютно необходимата предпоставка за семеен мир и разбирателство Joy.

# 382
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 13 882
Бях се похвалила преди време с това -
....
Да се похваля. Аз пък вчера, направо по домашни дрехи изтичах до Хеликона в центъра на града ни, да си оползотворя талона за неделно намаление. Бях си заплюла да си я купя тази книга и за мой късмет точно една единствена бройка си ме чакаше. Не знам кога ще имам време да я почна, но съм много любопитна какво ще ми предложи.
Това е книгата - https://www.ciela.com/korejska-kniga-na-schastieto.html При всички случаи ще споделя впечатления тук, докъдето и да съм стигнала. Ако някой вече я е чел, може да ми приглася после в коментарите.
Видях сега, в другата тема, че Роца я е дръпнала за Киндъла си. Аз съм прочела само първа глава и не съм разгръщала страниците да видя какво има. Ако действително има и репецпти, ще е голямо изкушение да се пробва поне нещичко от тях. Апелирам в такъв случай, Роце, да споделиш какво си сготвила.   newsm03 

Имаме още един компютър, но не е свързан с интернет. Старичък и със старичка ОС, така че го ползвам за гледане на филми, но ги пренасям с флашка. Затова предпочитам да си тегля сериалите, че да са ми подръка, ако се наложи да освобождавам "главния" комп. На внука обаче му предлагаме само онлайн неща. Joy

Последна редакция: сб, 02 мар 2024, 17:35 от profi_1

# 383
  • Мнения: 8 056
Няма оттръвка от "aegyo"-то. Харесват си го този инфантилизъм по онзи край на света и това е.

.........................................
А ние вкъщи сме всеки с компютър, някои даже и с два (аз Joy). Това е абсолютно необходимата предпоставка за семеен мир и разбирателство Joy.
И у дома е така, плюс, че всеки си е и с телевизор Mr. Green, че да не си мешаме шапките кой какво ще гледа на него Joy.

The Impossible Heir
Още с първия кадър те хвърлят в дълбокото. Главният държи окървавен нож и на заден план се виждат два трупа. И... веднага те прехвърлят в миналото, когато явно започва историята, а главните са ученици.

# 384
  • Мнения: 4 399
Цитат
А ние вкъщи сме всеки с компютър, някои даже и с два (аз Joy). Това е абсолютно необходимата предпоставка за семеен мир и разбирателство Joy.
JoyJoyJoyJoy Въобще не искам да изброявам ние с колко такава техника сме и тук въобще не слагам телефоните и таблетите. Все пак някои от нас работят в сферата на  Финтеха и ИТ-то фирми JoyJoyJoyJoyJoyJoyJoyJoy
Загледах няколко филма
Queen of Divorce 
И аз като 2в1 го загледах
The Impossible Heir
но все още не съм си създала мнение за тях
И ето ти малко подсказка за Chicken Nugget (2024)

# 385
  • Мнения: 8 056
Queen of Divorce става за момента, но аз харесвам голяма част от каста, та, дори и само заради тях, за мен си заслужва гледнето.

И първи епизод на Wedding Impossible изгледах, но още не мога да си създам някакво конкретно мнение. За сега ще го следя.

Чакам днес и втори епизод на Wonderful World с Ча, че да ги изгледам заедно.

Flex x Cop също си го следя. До 10-ти епизод върви прилично като полицейска кримка с лек комедиен елемент. Ще има и драма, за която вече загатнаха, но се надявам да не забият прекалено много в нея.

# 386
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 044
Видях сега, в другата тема, че Роца я е дръпнала за Киндъла си. Аз съм прочела само първа глава и не съм разгръщала страниците да видя какво има. Ако действително има и репецпти, ще е голямо изкушение да се пробва поне нещичко от тях. Апелирам в такъв случай, Роце, да споделиш какво си сготвила.   newsm03  
Профи, аз само я попрехвърлих, но потвърждавам, в края на всяка глава има рецепти и даже аз (пък и Дани Wink ) съм правила някои от тях - пилешка супа (само че при мен с джинджифил, понеже нямам женшен наоколо), палачинки с лук, кимчи, яйце с ориз...
Но ще я чета по-подробно след няколко дни понеже сега довършвам един роман на японски автор (и там също става въпрос за ядене Joy).
А след като си купих корейската книга на щастието, Амазон ми предложи подобни заглавия, и понеже ангелът ми е слаб, си взех и един роман в стил чик-лит, чийто сюжет ми звучи направо като готов за К-драма (пък и беше само 3 евро Joy) - Seoul Searching .

The Impossible Heir
Още с първия кадър те хвърлят в дълбокото. Главният държи окървавен нож и на заден план се виждат два трупа.
Аз стигнах до тук и реших да го оставя за понеделник (като диетите Joy), когато Captivating the King ще е свършил и ще мога да му се посветя подобаващо.
На него и на "Невъзможната сватба"... ииии на "Докторите" иииии... на двата китайски сериала... ииии... все пак трябва да се работи Joy Joy Joy

# 387
  • Мнения: 6 971
Роца, а имаш ли рецептата на оризовия омлет. В Принца но покрива толкова често го споменават, че ми е много любопитно какво представлява това любимо за тях ядене. Питам, защото споменаваш яйце с ориз и предполагам, че е същото. Пилешката супа с джинджифил какво друго има като съставки и ако ти се пише рецептата бих я пробвала.

# 388
  • Мнения: 8 056
Рори, омурайс се прави лесно.
Запържваш лук, чушка, морков, грах, нарязана шунка или някакъв колбас или пък кайма, можеш да добавиш и някоя гъбка. Общо взето каквото имаш налично и каквото обичате в къщи. Добавяш накрая сварен ориз и кетчуп. Отделно си правиш омлет, слагаш от плънката и завиваш. Отгоре украсяваш с кетчуп.
Скрит текст:



Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 00:47 от 2в1

# 389
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 4 044
Рори, да, имам рецепта за омлета с ориз. В книгата, за която говорим с Профи, рецептата е за пържено яйце върху купа с ориз, най-общо казано, нещо като по-прост вариант на бибимбап-а.
Слагам останалото в спойлер, че не на всички може да им е интересно. Сега пиша от компютъра, но след малко ще редактирам със снимки от телефона към рецептите.

Скрит текст:
Омлетът с ориз от Принца на покрива е всъщност по произход японски, т.нар "омурайс" (omurice). Предполага се, че  ястието води началото си от XIX век (според едни източници от ресторант предлагащ западна кухня в Токио, а според други - в Осака) и представлява запържен ориз със зеленчуци който е обвит в омлет, в който за по-голям разкош може да се сложи настърган кашкавал (кашкавалоподобно сирене). И се сервира с кетчуп, който е малко по-сладък от познатия у нас.
Та, след всичко това, рецептата. Аз съм я правила с пилешко филе, с кубчета шунка или дори с кренвирши. Като зеленчуци ползвам най-често грах, морков, царевица, но може и само морков, както е в оригиналната рецепта.

Омурайс
За 4 порции:
1 малка глава лук
1 стрък пресен лук
1-2 бр пилешко филе, около 250 г (може и свинско месо, шунка, кайма, дори и скариди)
1 морков
1-2 с.л. царевица от консерва
1-2 с.л. грах (аз ползвам замразен или от консерва)
8 яйца
50-60 мл прясно мляко
Около 50 г настърган кашкавал или друго подобно сирене, което се разтопява при печене, аз съм правила с чедър и с едно френско сирене, комте)
Кетчуп, соев сос, олио
Сварен ориз (около 1 чаша от 250 мл на човек)

Лукът и морковът се нарязват на ситно, пилешкото се нарязва на дребно, може и да се смели. В тиган се загрява олиото и в него се запържват лука, моркова и пилешкото за няколко минути. Добавя се зеленият лук и се оставя на огъня за още около минута. Огънят се намалява, прибавя се свареният ориз и се разбърква добре. Добавят се 2-3 с.л. кетчуп и 1 с.л. соев сос и се разбърква добре. Отдръпва се от огъня. В тиган на умерен огън се загрява малко олио. 2 яйца се разбиват в купа с 1 с.л. прясно мляко. Яйчената смес се изсипва в тигана с олиото и по средата се разпределя четвърт от настъргания кашкавал. Отгоре на "пътечка" се слага четвърт от плънката, така че да остане омлет от двете страни. Когато омлетът е изпечен на дъното, плънката се загъва с останалия отстрани омлет и се обръща в чиния. Поръсва се с няколко ивици кетчуп.
Ето тук е оригиналната рецепта, където има и снимки стъпка по стъпка, така че да можеш да се ориентираш: https://www.koreanbapsang.com/omurice-omelette-rice/


От същата ми любима корейка е и пилешката супа с джинджифил - https://www.koreanbapsang.com/dak-gomtang-korean-chicken-soup/
Тя я прави с цяло пиле, аз съм я правила и само с бутчета, както и само с пилешко месо, но тогава добавих кости и кожа към бульона по време на варенето на месото, за допълнителен вкус.

2-3 пилешки бутчета с кожа и кости (или 1 малко пиле, или 2-3 бр пилешко филе, но тогава е добре да се добавят и кости и кожа за по-богат вкус на бульона)
1 малка глава лук
2-3 стръка пресен лук
4 скилидки чесън (в оригиналната рецепта са двойно, ама аз не обичам чак толкова чесново)
1 парче около 5-6 см пресен джинджифил
сол, черен пипер на зърна
Сварен ориз за поднасяне

Месото се слага в тенджерата, добавят се разполовеният лук, нарязаният на едро пресен лук, обелените скилидки чесън и обеленият и нарязан на ивички джинджифил. Прибавят се зърната пипер, посолява се и се налива око 1,5 л вода (колкото добре да покрие пилето). Оставя се да заври, огънят се намалява и се оставя да къкри около час. Накрая месото се отделя само от костите.
Месото се изважда и обезкостява и накъсва на хапки. Запазва се на топло. Бульонът се прецежда и връща в тенджерата.
При сервирането в купата се поставя свареният ориз, отгоре са разпределя пилешкото месо и се сипва бульона. Може да се поръси с малко нарязани пера пресен лук.


Ха, с 2в1 сме писали заедно, ама няма да трия Joy.

Последна редакция: сб, 02 мар 2024, 22:33 от Роца

Общи условия

Активация на акаунт