АС и други романтични К-драми - тема 7

• 19 837
  • 735
  •   1
Отговори
# 360
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Честита Баба Марта! Hug
Все така да сме румени, засмени и с пролетно настроение!

Аз изгледах и 7 епизод на Докторския. Сериалът до тук ми харесва. Не знам какво ще се случва в оставащата му половина. Ще трябва да проявя търпение, докато стигнем до преведени всички епизоди, при положение, че още се излъчва в Корея.
Чудесен повод да подхвана Кучешкия от-до. Него поне го имаме целия с бг субтитри, а и ми беше интересен докато го теглех.

Рори, не мога да помогна, съжалявам.

# 361
  • Варненска клюкарка
Бели и червени, румени, засмени! Да сте живи и здрави Heart

И аз не знам Рори, но това за което питаш  ме подсети за специалното отношение на азиатците към четворките и че поне в няколко сериала съм виждала да акцентират на тях, за да покажат че предстои нещо важно. В Убий ме, излекувай ме адреса на главния беше на номер 404, в ТГ главните последваха табела до странния ресторант в гората, на която пишеше че до него остават 44 м. И в Силната До, Бонг Сун акцентираха на часовник с цифри, показващи час  0:44 когато се случи убийство. И други съм виждала, но не помня подробности.

# 362
  • Русе
https://www.facebook.com/reel/388850143856756

Не познах бармана, а готвачът и келнера редовно ги бъркам кой кой е  Joy

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 16:12 от winona

# 363
Честита Баба Марта, момичета! С пожелание за здраве и пролетно настроение

Уин, Дани, Рори, Проф, Бел, Роца, 2в1, Криси, Розелин, Ив, и за редовните на балкона ...

Четворката за азиатците май е нещо като числото 13 за нас - т.е. фатално число.

# 364
Честита Баба Марта и от мен. Здрави, щастливи и доволни от живота бъдете.

Произношението на числото 4 на някои азиатски езици прилича много на произношението на думата "смърт". За това не го харесват и го избягват, както на запад сме с числото13.
Подобно суеверие е и да напишете името на някого с червено. Това значи, че желаете смъртта му.

# 365
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything

БарманИ ! Двама от BTS - левият е ВИ, а десният Шуга.
Готвачът е хубавия Ча, а келнерът не го знам кой е.

# 366
  • Русе

БарманИ ! Двама от BTS - левият е ВИ, а десният Шуга.
Готвачът е хубавия Ча, а келнерът не го знам кой е.
Не мога да повярвам, да не позная Ча?! Flushed  Заради бързите кадри трябва да е. Благодаря, Профи!
А дали професиите са свързани с определен филм/сериал?

# 367
  • пак на Рив Гош
И от мен една мартеничка с пожелания за здраве и пролетно настроение

Подобно суеверие е и да напишете името на някого с червено. Това значи, че желаете смъртта му.
Това беше едно от първите неща, които ни казаха преди години, когато започнахме да работим с екипи в Китай - да не ползваме червен шрифт в мейлите, понеже го приемали лошо (което е интересно, понеже, доколкото знам, червеного се смята за добър/щастлив цвят). Но може би за писмеността е различно. Сега се сещам, че в книгите за съдията Ди, той топеше четката в червено мастило, когато трябваше да напише (смъртна) присъда.

Някои да, някои не. Джуно беше управител на хотел в Kingland, а Сонг Канг беше уж бодигард в "Демона". Но пък, например, Роуон не е бил таксиметров шофьор, нито пък Ча - готвач (поне в сериалите им, които съм гледала). И Донг Ук също не е бил музеен гид, поне не в тези кадри, които са от някоя от "Деветте опашки" Grinning. Кадрите с Ан Хьо Соп са от Бизнес предложението, ако не ме лъже паметта (че погледнах набързо).

# 368

Може и да не е при всички, но с Джуно и Трапчинка 1 се е получило - първия са го свързали с героят му в Кингленд, а вторият беше съсед на една напориста девойка в Бизнес предложението 🤪

Рори, по Сторито в полунощ ще потретят По моя начин.

# 369
Много странно! Даваха го съвсем скоро. Непосредствено преди да стартират сторито с Робота, значи през ноември. Да видим тийна дали ще го хареса и ще хареса ли Пако и Ера. До тук освен Айю и заради нея АС всичко останало което ми харесва и съм му предложила да гледа му харесва, както и харесва същите актьори, които и аз.

# 370
  • Варненска клюкарка
Според мен който и да е мъж, с АйЮ или без АйЮ, много трудно ще хареса АС като история, така че Рори тийна в случая не прави изключение. Реакцията на моя миналото лято когато 2-3 пъти се засякохме докато гледах някои серии беше "ох няма ли да пуснеш нещо друго?" А по принцип се случва да гледаме заедно разни неща. Когато ме е заварвал да гледам други К-сериали се е позаглеждал с интерес, конкретно се сещам за Паралелни светове, Алхамбра и за Истинска красота, попита и за заглавията им, като на последния се смя и ММ. Синът ми по принцип гледа К- сериали доста преди аз да завия към Азия. Наскоро следеше някакъв хит на НФ, американски, но изцяло с азиатци, Бийф, или нещо такова му беше заглавието.
Иначе намира АйЮ за много красива и когато му пуснах първата и песен с Шуга остана впечатлен и сякаш после гледаше на нея с други очи, когато се случваше пак да се видим докато на тв вървеше АС, но сериала не му стана по интересен и пъшкаше с досада   "пак ли товааа".  Но те повечето мъже трудно изтърпяват погледи, романтики, сълзи и подобни,  освен ако не е някоя комедия, но като цяло предпочитат да виждат повече действие.

Откак обсъждахте Замръзналото цвете все се каня да питам нещо, че май по отношение на исторически факти  се пооплетох нещо. Ясно, че в историческите сериали историческата истина стига до няколко битки, хронология на наследяване на трона и състоянието на държавата, колкото около тях да се закачи художествената  история, но актьорът в главната роля от Замръзналото цвете,   в Империатрица Ки е първия крал на Корьо, който голяма част от живота си прекара като пленник и заложник и накрая загина на чужда земя. В АС първи крал на Корьо е Те Джо, който си умря от старост в леглото си, като  за дългото си царуване беше станал баща на 26 принца и един от тях стана втория крал, после друг от синовете стана трети крал, после ГГ четвърти... А според Империатрицата, Вяра и Замръзналото цвете, първия крал е наследен от брат си, онзи който се опитва да създаде наследник по нестандартен начин.    Аз ли нещо бъркам епохи, първи крале и т.н.?

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 23:01 от Беллора

# 371
  • Русе
Белл, не съм гледала "Императрица Ки", но исторически Теджо е първият крал , обединил3-те малки кралства. Мисля, че спазиха в АС историческите стъпала ( и чичко Гугъл така казва). При Вяра и Замръзналото цвете разказват за един и същи крал, но различни истории. Кое е история, кое е художествена измислица, можем само да гадаем. Доколкото помня, във Вяра лекарката спомена, че кралят и кралицата ще починат скоро след като се роди наследник, а това щяло да стане след 10-ина години (ако не се лъжа). В Цветето не видяхме подобна аналогия.
Аз да ви кажа, че докато се чудех какво да гледам, изчаквайки текущите сериали, отворих Тайна/Secret с  един от любимите ми аджоши-та Чи Сунг. Започна малко скучновато...и изведнъж такава спирала ме завъртя?! Сериалът е много добър, заслужава си и го препоръчвам!

# 372
Всъщност харесва АС и го гледа втори път заедно с мен в полунощ, но не спира да мрънка колко не може да понася Айю и Су и че с всяка друга актриса на нейно място сериала би бил много по-хубав. Но иначе признава, че с нея и без нея все пак подреждайки до тук изгледаните от него сериали слага АС на последно място в неговата класация. Но подчертава че това не значи че сериалът не му харесва. Но също така казва, че високата му оценка за сериала е заради впечатляващите Со и Джун. Ако не харесваше сериала не би го гледал втори път по собствено желание. Първият път беше сделка. От това, което му разказах за По моя начин реши, че няма да му хареса, но като му казах че го харесвам колкото Паралелните светове реши все пак да му даде шанс защото Паралелни светове е на второ място в неговата класация.

В АС всичко историческо е спазено съвсем точно по години даже. Само в поредността на принцовете има неточности. Дори за девойката с благороден произход, която е била голямата любов на Гуангджон, но останала придворна, а не наложница прочетох в историческите данни, които ми излязоха когато копнах в гугъл йероглифите изписващи името на Со/Гуангджон и телефона ми преведе от корейски.
В Замръзналото цвете също показаха че дълго време кралят и кралицата не могат да имат наследник, но посочиха като причина краля, а във Вяра причината беше в кралицата. Когато гледах Вяра потърсих да прочета исторически сведения за личностите на краля, кралицата и генерала и макар и не съвсем подробни историческите сведения са по-близки до версията на тези личности във Вяра.
Императрица Ки живее буквално в края на епохата на Корьо и няма как актьорът да е играл първия крал на Корьо. Или е играл последния крал - същата историческа личност като във Вяра и Замръзналото цвете или първият крал на Чосон, който е бивш висш военослужещ на последния крал на Корьо. В АС всичко е изключително близко до историческата истина, дори и това как умират кралете. А когато Со казва на майка си, че ще разпространи лъжи че са били много близки и ще й построи храм на практика връщат историята на техните отношения към историческата истина. Защото беше художествена измислица случилото се между тях в т. ч. белега оставен в момент на слабост от майката и последвалата омраза. Историческата истина е, че Гуангджон е бил много близък с майка си и след смъртта й е построил храм на нейно име. А с фон дьо тена приготвен от Су възстановиха историческата истина, че Со/Гуангджон е бил смятан за красив мъж, което автоматично изключва белег. Теджо наистина е бил генерал който е станал първия крал на Корьо.

Последна редакция: сб, 02 мар 2024, 01:00 от Рори72

# 373
  • Варненска клюкарка
Уин, това от уики и аз го знам, но се сетих покрай актьора от Замръзналото цвете, който в Империатрицата е първи крал на Корьо, прекарал голяма част от живота си като пленник в чужда империя и починал млад на територията на империята, под властта на император, на когото Корьо е васал. Това също са исторически факти, но не знам къде бъркам. Акцента вярно не беше върху обединението, а върху империята. Дали аз не пропуснах нещо, компютърът ми се повреди, после спряха Плейтуб, а аз бързах да го изгледам докато съм в отпуск. Една от сериите във ВБ беше със сгрешена номерация (мисля че беше 34та) и така неволно направих един скок и като разбрах се връщах да изгледам пропуснатото. Просто това което разказахте ме подсети че съм гледала двама първи крале, въпросът е кой е по първи.

# 374
Аз четох историята на Корьо не от Уикипедия.
По времето на Замръзналото цвете, Вяра и Императрица Ки Корьо е под опеката и влиянието на монголците т. н. империя Юан. Последният крал на Корьо действително е бил нещо като пленник в Юан, докато не го женят за юанската принцеса и не го връщат в Корьо като марионетка на империята. Но той пък показва характер и иска да бъде истински крал на Корьо и да действа в интерес на Корьо, въпреки намесата на Юан.
Няма двама първи крале. Теджо е първият крал. Другият е последният крал на Корьо. В някакъв момент един от неговите генерали се обръща срещу него един вид прави преврат и слага началото на Чосон като става неговия първи крал.

Последна редакция: сб, 02 мар 2024, 00:53 от Рори72

Общи условия

Активация на акаунт